reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Zapalenie pęcherza

L

Lebkuchen_mum

Gość
Witajcie. Od około 4 lat męczą mnie infekcje pęcherza. Głównie ecola ale i paciorkowiec faecalis. Masa antybiotyków, profilaktycznie sok z żurawiny, urosept, dużo wody z witaminą c i nic. Nie mam już pomysłu. Byłam u urologa. Dostałam skierowanie na wymaz z cewki moczowej i o dziwo czysto a z posiewu wychodzą te bakterie 10^6 i leukocyty. Za każdym razem. Partner badania moczu ma bardzo dobre. Usg nerek miałam i jest ok. Co teraz? Gdzie szukać przyczyny? Jak w końcu się tego pozbyć? Uprzedzając pytania podcieram się od przodu do tyłu, dbam o higienę i biorę probiotyki.
Od maja wykluczyłam żurawinę i cukier z diety ponieważ mam hiperinsulinemię. Odżywiam się bardzo zdrowo z niskim ładunkiem glikemicznym

reklama
A może po prostu źle pobrany mocz na posiew?? Albo w labie za długo czeka na badanie?
Dobrze pobrany, wszystko sterylnie. Narzeczony robił dokładnie w tym samym laboratorium i w tej samej chwili. U niego wyszło wszystko ok, i tak za każdym razem. Co najlepsze on sie przed badaniem nawet nie myje a ja tak i u niego nic a u mnie takie cuda 😔😪

Wykluczyliscie Chlamydie?

Jeśli tak, to może bierzesz jakieś leki na hiperinsulinemię, które ułatwiają nawracanie zapalenia? Hemoglobina glikowana w normie? Jesteś pewna, ze utrzymujesz cukry na dobrym poziomie?
Ja zanim zaszłam w ciąże to również miałam zapalenia pęcherza przynajmniej raz na rok, leczyłam furagina a gdy już nie pomagała poszłam do urologa i po antybiotykach przeszło (wymaz w normie, usg również), ale miałam ciagle cukry podwyższone, które ignorowałam i póki się za nie nie wzięłam, to mogłam zapomnieć o zdrowym pęcherzu 😳

Hej, podłączę sie pod temat o ile mogę? Moja córka 7 lat ma e coli. Od 1,5 roku ja leczę i nie mogę wyleczyć . Tabletki , anty, wit c nic nie pomaga ! Moze któraś pomoże?

Wykluczyliscie Chlamydie?

Jeśli tak, to może bierzesz jakieś leki na hiperinsulinemię, które ułatwiają nawracanie zapalenia? Hemoglobina glikowana w normie? Jesteś pewna, ze utrzymujesz cukry na dobrym poziomie?
Ja zanim zaszłam w ciąże to również miałam zapalenia pęcherza przynajmniej raz na rok, leczyłam furagina a gdy już nie pomagała poszłam do urologa i po antybiotykach przeszło (wymaz w normie, usg również), ale miałam ciagle cukry podwyższone, które ignorowałam i póki się za nie nie wzięłam, to mogłam zapomnieć o zdrowym pęcherzu 😳
Tak jak napisałam wymaz z cewki nie wskazał żadnej bakterii ani chlamydii ani innych (na kilka było robione), miałam już rok temu taki wymaz i również czysto. Cukier mam w normie jedynie insulina podwyższona ale jestem na diecie z niskim ładunkiem glikemicznym, nie potrzebuję leków bo wyniki nie są takie złe i dieta wystarcza. Hiperinsukinemię nabyłam po ciąży rok temu. Wcześniej nie miałam nigdy takich problemów. A infekcje już od dobrych 4 czy 5 lat.

Ale wymaz z cewki ujemny a z moczu dodatni i objawy zapalenia układu moczowego w tym samym czasie? Czy w jakimś odstepie czasowym? A wymaz z pochwy albo z szyjki macicy?

Antybiotyki brałaś tylko doustne?

Generalnie może być tak, że podczas stosunkow Twoje własne bakterie przenoszą się w kierunku układu moczowego, tzw. choroba miesiąca miodowego.

Można zrobić rektoskopie, żeby sprawdzić, czy tam wszystko OK.

Czy Ty jesteś teraz we wczesnej ciąży?

reklama
Ale wymaz z cewki ujemny a z moczu dodatni i objawy zapalenia układu moczowego w tym samym czasie? Czy w jakimś odstepie czasowym? A wymaz z pochwy albo z szyjki macicy?

Antybiotyki brałaś tylko doustne?

Generalnie może być tak, że podczas stosunkow Twoje własne bakterie przenoszą się w kierunku układu moczowego, tzw. choroba miesiąca miodowego.

Można zrobić rektoskopie, żeby sprawdzić, czy tam wszystko OK.

Czy Ty jesteś teraz we wczesnej ciąży?
Wumaz był pobierany z cewki moczowej, pochwy i szyjki macicy. Wyszła tylko grzybica w pochwie. Dostałam już lek oraz paciorkowiec z grupy B czyli gbs ale to wiem, że jestem nosicielem i kego sie nie leczy, tylko przy porodzie antybiotyk. Po za tym nie wyszło komplenie nic. Nie jestem aktualnie w ciąży. Zaczynamy starania. Antybiotyki tak doustnie. Nie mam objawów wcale właśnie jedynie delikatne popuszczenie kilku kropel moczu po skorzystaniu z toalety.

Wumaz był pobierany z cewki moczowej, pochwy i szyjki macicy. Wyszła tylko grzybica w pochwie. Dostałam już lek oraz paciorkowiec z grupy B czyli gbs ale to wiem, że jestem nosicielem i kego sie nie leczy, tylko przy porodzie antybiotyk. Po za tym nie wyszło komplenie nic. Nie jestem aktualnie w ciąży. Zaczynamy starania. Antybiotyki tak doustnie. Nie mam objawów wcale właśnie jedynie delikatne popuszczenie kilku kropel moczu po skorzystaniu z toalety.
Bardzo dziwne, nie doradze nic więcej jak urologa. Męczyłam się wiele miesięcy z bakteriami kałowymi, ale w pochwie, także to inna sytuacja.

reklama
Do góry