reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy

reklama
Oto parę drobiazgów które dostałam od koleżanki, dwa mają niestety zapięcie z tyłu, na pupie, ale może jednak do czegoś się przydadzą.

Obiecywałam sobie już nie wiem ile razy że tym razem to już naprawdę nic z ciuszków nie kupię dopóki nie będę znałą płci i na obiecywaniu się skończyło... :-);-)Weszłam tylko tak na momencik "zorientować się" i co?? Okazało się że była promocja i te śliczne body kupiłam z 5 zł a te cudne śpioszki za 7,90 zł nie mogałam się powstrzymać!!!!!!!:-D Gorzej jak będzie chłopczyk....

piochyic0.jpg

bodyve6.jpg

Tak mi przyszło do głowy, że podzielę się z Wami kilkoma uwagami dotyczącymi zakupów dla maluchów ;) Z doświadczenia mamy 2 łobuzów (i mam nadzieję córki w drodze...)

Oczywiście najzdrowsza jest bawełna. Z jedną uwagą - prążkowana jest lepsza od płaskiej. Gładkie-płaskie kaftaniki, koszulki w czasie użytkowania rozciągają sie i zniekształcają, te w prążki nie. A wiadomo - dziecięca garderobę pierze się w wysokiej temp., czasem gotuje - kiedy cudo zamienia się w bezkształtną szmatkę bywa przykro :/
( Batyst jeszcze lepszy ;) )
Polecam też welurek i frotte - idealne dla dzieci. Flanelki są cudowne w dotyku, ale raczej do pielęgnacji, ewentualnie pościel, z czasem większość flanelek wybarwia się :(

Zdecydowanie odradzam moherki i inne kosmate-kudłate rzeczy - babcie lubią dziergać takie bosko mięciutkie sweterki. A że każde bobo uwielbia swoje ubrania skubać i piąstki pełne kłaczków pożerać, wymioty to najłagodniejsza reakcja. Pomijam że takie kosmate sweterki też potrafią cudnie zafajdać nitkami-kłaczkami resztę prania. Fe.

Kolorki -przecudowne są połączenia bieli z np. czerwienią czy granatem. Ale pamiętajcie że takie połączenie grozi szybką (po praniu) przemianą w różowo-różowe lub szaro-granatowe ;) Dla maluchów, zwłaszcza tych najmniejszych, najlepsze są jednak słodkie pastelowe barwy.

I dodatki... Zwracajcie uwagę na wszelkie elementy dekoracyjne - guziczki, naszywki, ozdóbki, koraliki itd. Wszystko co cieszy oczy i tak nas urzeka ;) Czyli wszystko co prędzej czy później może zostać oderwane i połknięte - maluchy kochają łykać to czego nie powinny/nie wolno. A pożarcie jakiejś ozdoby czy guzika może zakończyć się albo "tylko" nerwówką w oczekiwaniu czy wyjdzie drugim końcem (i nie narobi szkody po drodze) albo w bardziej dramatyczny sposób... :/
Wystarczy sprawdzać co jakiś czas czy element dekoracyjny nie jest zbyt luźny -jeśli lekkie pociągnięcie go nie oderwie, mała rączka też sobie z tym nie poradzi ;)

Aaaa... przy okazji guziczków. Przy ubrankach zdecydowanie lepsze są malutkie zatrzaski. Guziczki mają taką wredną cechę że lubią się rozpinać. Dziurki się rozciągają :)

Tyle na teraz. Może komuś się przyda
;)

Ja dodam jeszcze do tego co napisała Samhain kilka swoich spostrzeżeń i doświadczeń:
-radzę unikać zapinanych na pleckach ubranek - poprostu maluszkowi jest niewygodnie.
- przed praniem (lub po) polecam wyprucie wewnętrznych metek.
- na początek polecam mniej wprawnym mamom i tatusiom ubranka zapinane z przodu - dużo łatwiej je zakładać
- śpioszki polecam zapinane w kroczku - łatwiej zmienić pampersiocha lub sprawdzić czy nie ma tam jakiejś niespodzianki dla nas
- bawełna i jeszcze raz bawełna jak napisała Samhain
Dopiszę coś jeszcze jak mi się przypomni
Miłego kupowania i oglądania.

Samhain, mamaEmilki - jesteście nieocenioną skarbnicą wiedzy dla przyszłej mamusi pierwszego dziecka (nawet w najbliższej rodzinie nie mam małych dzieci i kompletnie nie znam się na takich sprawach)...
Jak najczęściej dzielcie się z nami doświadczeniem :)

Od siebie dodam ze body sa znacznie wygodniejsze niz kaftaniki, koszulki bluzeczki.
U mnie sprawdzily sie rzeczy troche lepsze jakosciowo (niestety drozsze) ale te pomimo intensywnego uzytkowania trzymaly kolor i fason. Kilka ciuszkow dostalismy w prezencie i niektore po pierwzym praniu nie nadawaly sie do noszenia.
Jezeli kupujecie pajace to na poczatek konieczne rozpinane w kroku i to najlepiej na obu nogawkach, nawet spodnie jeansowe sa dostepne w wersji mini z guzikami/napami.

Amandia, sliczne te cudenka. A jesli urodzi Ci sie chlopiec...to gdy bedzie mial 20 lat sam nie bedzie potrafil wytłumaczyc dlaczego z wszystkich kolorow nienawidzi wlasnie różowego:tak:A poważnie to ja niejestem za sztywnym szufladkowaniem rozowy -girl, niebieski-boy.

Dziewczyny , jestescie wspaniale i nieocenione z radami odnosnie ciuszkow.Dla takiej nowicjuszki jak ja stanowicie skarbnice wiedzy:-)

reklama
Samhain, mamaEmilki - jesteście nieocenioną skarbnicą wiedzy dla przyszłej mamusi pierwszego dziecka (nawet w najbliższej rodzinie nie mam małych dzieci i kompletnie nie znam się na takich sprawach)...
Jak najczęściej dzielcie się z nami doświadczeniem :)

Popieram :tak::tak:- po przeczytaniu przynajmniej wiem czego unikać - bo oczywiście rozum daleki jest, gdy widzisz cudeńka maleńkie w sklepie - ja na razie nie kupuję nic dla dzidziusia z jednej strony, dlatego że w marcu czeka nas przeprowadzka i szkoda przekładać ciuchy z jednego miejsca na drugie - więc ruszam na zakupy wraz z pierwszymi promieniami wiosennego słońca - biedne konto ;-)

Do góry