reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy - wszystko co potrzebne mamom i dzieciaczkom

ja po synku mam większość rzeczy, nie zamierzam kupować innych bo są np. brązowe ;-) maluchowi i tak obojętne, wiadomo jakieś extra ciuszki się kupi, ale bazować chcę na tym co mam, zwłaszcza w temacie kurtki zimowe czy inne takie [syn jest z sierpnia więc na czerwcowego malucha też powinny być ok] chociaż nieco żałuję, bo kompletowanie wyprawki to super sprawa ;-)

reklama
A ja, jako świeżo upieczona mama i przyszła mama (2 w 1 ;) ) polecam:
- butelki i smoczki - tylko Mam Baby - fajnie wyglądają, fajnie się myją, bo są rozkręcane dna, sterylizują się w mikrofali - ja jestem zadowolona. Aha i karmiłam długo na zmianę butelka - pierś, chociaż nie wiem czy to zasługa butelki czy elastycznego dziecka.
- laktator - medela mini electric. pzerobiłam kilka i ten moim zdaniem najlepszy. Chyba, że ktoś ma więcej kasy to wtedy medela swing się sprawdzi.
- kubek niekapek - na późniejszym etapie, ale na początek u nas poszedł Nuk butelka kubek niekapek, a mam w domu całą kolekcję.
- wózek - tym razem planuję emmaljunga, wcześniej miałam pożyczony. FAjny, duża gondola, dobrze się prowadzi, solidny.
- fotelik samochodowy - maxi cosi jest super.
- wkładki laktacyjne - johnson albo penaten jak dla mnie to jedyne które nie odparzają i ładnie chłoną. próbowałam chyba wszystkie
- na popękane brodawki clotrimazol, kombinowałam wszelkimi sposobami i zwykły krem przeciwgrzybiczny za 2 złote pobił wszystkie drogie na łeb :)
Jak mi się coś przypomni albo będziecie o coś pytały to dopiszę.

ja mam wkładki latacyjne... plastikowe :p avent muszle laktacyjne i nie zamierzam kupować sobie innych, no chyba że jedną paczkę, jak będzie trzeba gdzieś wyjść - muszle sa super bo sutek ma stały dopływ powietrza, nie ma odparzeń... a główną zaletą jest cena - płacisz raz i już więcej nie musisz, można wysterylizować, wygotować czy co tam tylko
z niekapków to tylko lovi 360 stopni - dziecko od razu uczy się pić jak ze zwykłego kubka rewelacja

co do fotelików: jest strona fotelik.info - tam są testy i oceny, zawsze kupuję foteliki z tą stroną [o właśnie, fotelik też będę kupować, bo wcześniej miałam pożyczony]

fioletowa będę musiała zobaczyć te avent skoro chwalisz. Ja miałam straszny problem z wkładkami, poza tym 3 tygodnie po porodzie zaczęłam wychodzić z domu na dłużej, więc jednorazówki najlepsza opcja.
Lovi stoi u mnie w szafce i czeka aż moje dziecko się zdecyduje :) tak samo jak avent, mambaby i chyba nuby jeszcze.
A maxi cosi ma wlaśnie dobre wyniki w testach ten 1. Teraz zastanawiam się nad kolejnym fotelikiem, myślę nad romerem, a ty jakie masz typy?

Aha i to chyba też w dziale zakupy:

http://promobaby.pl/

Na tej stronie jest zestawienie promocji z większości sklepów, czasami można upolować tanie pampki ;)

Ostatnia edycja:
ja pieluchy mam wielorazowe po starszaku i tym razem nie dam się wmanewrować przez rodzinę w jednorazówki ;-) tak długo jak będę z dzieckiem w domu, tak długo będą wielorazowe ;-)

co do fotelików to ci powiem tak - w naszym samochodzie mamy maxi cosi tobi - montaż taki sobie, za to zapinanie i odpinanie dziecka łatwe i wygodne
u moich rodziców młody jeździ romerem [nie pamiętam modelu] tam łatwiej wpiąć fotelik, też dość łatwo przypiąć i odpiąć dziecko, ale zagłówek wg mojego taty my mamy fajniejszy - jakiś taki lepiej dopasowany... ja przy kubełku będę brała maxi cosi bo mamy wózek x-landera to wystarczą mi adaptery i mogę wozić w razie czego w foteliku np na zakupy...

te muszle to są takie
Zestaw muszli laktacyjnych - SCF157/02 (6 szt.) | Dla mamy \ Wkładki i osłonki Karmienie \ Karmienie piersią \ Wkładki i osłonki Dla mamy \ Avent Philips Avent Philips \ Wkładki i osłonki | MamaBebe.pl
ja na wyjścia takie typu spacer czy coś [2 godziny] to brałam te, one mają w zestawie 2 z tymi dziurkami co na zdjęciu, 2 bez dziurek i 2 silikony - montujesz silikon do tych z dziurkami lub bez dziurek
z dziurkami służą cały czas [wentylacja], a bez dziurek na czas karmienia - w nich się zbiera mleko i można je potem dać dziecku, albo zamrozić [wiadomo muszle te i silikony sterylizuje się] - chyba że nie chcesz zbierać to obojętne które, skoro potem wylewasz
przy tych z dziurkami trzeba pamiętać na początku żeby się nie schylać za głęboko ;-) ale druga plama na bluzce i już wiesz co można ;-)
ja z nich byłam bardzo zadowolona
na jakieś "okazyjne wyjścia między ludzi" ;-) w sensie takie że musisz fajnie wyglądać, to jednak raczej jednorazówki, bo to się dość odznacza na piersiach

są różne zestawy - najtańsza wersja to z otulaczem nieprzemakającym i wkładkami bawełnianymi bądź bambusowymi, wersja dla najbardziej leniwych to all-in-one z grubsza wygląda jak pampers, zapina się na rzepy lub na napy i wrzucasz całość do pralki jak się zabrudzi, są do tego takie papierowe płatki żeby grubsze się zebrało, wywalasz wtedy ten papier do toalety a resztą do pralki

ja mam all in one - są droższe, ale za ok tysiaka masz zestaw do końca pieluchowania
kumpela za otulacz plus wkładki dała 400
przy pampkach za ok 150 miesięcznie w ciągu dwóch lat wydasz hmm 3600
no dobra do wielorazowych dolicz jeszcze koszt prania
tych moich np się nie prasuje, więc prąd na żelazko odchodzi ;-) nie są takie upierdliwe jak tetra, wyciągasz z pralki wieszasz i już
ja mam kupiony zestaw przy młodym i teraz będę ich używac, ale u młodego przeżuciliśmy się na jednorazówki, bo mi rodzina oprotestowała [zwłaszcza mama, która zajęła się młodym jak wróciłam do pracy[

Ostatnia edycja:
w ramach ciekawostek: Very Hungry Baby Bottle | Not So Hungry Bottle | Replacement Nipples 352b08d5e8a392e02bb38c234f9f5adb.jpg

w sumie fajne :-)
jak młody był mały to miałam butelki aventu, potem była afera z bpa i postanowiłam teraz kupić szklane - do szkła żadnego badziewia raczej nie dodadzą ;-)
zobaczymy co z moich planów wyjdzie ;-)

reklama
ja sobie to nawet nie chce myśleć o zakupach dla maluszka bo ja mam bzika na punkcie malutkich ubranek ale znając moja mamę to przypilnuje mnie z moim mężem. Zastanawiam się ile wydam w serwisie za wózek jak go oddam. Mam już przynajmniej łóżeczko upatrzone tylko jeszcze muszę materac zmierzyć który jest po synku w domu czy będzie pasował. A co do butelki to się zastanawiam nad nukiem i lovi , lovi sie sprawdziło u mnie jak młody miał 6 miesięcy bo dobrze mu kaszki przez niego przepływały. Jeszcze myślę nad mlekiem jakie tym razem urzywać wrazie czego jak bym znów nie mogła piersią karmić i nie wiem czy tym co syna czy zmienić zobaczy się jak urodzi się maleństwo

Do góry