reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla naszych maluszków

LANA- ale fajny ten rampersik:)

Wczoraj rozmawiałyście o zakupach aptecznych- co z takich rzeczy trzeba kupić bo mi tylko sól fizjologiczna chodzi po głowie

reklama
devi-napewno wkładki poporodowe te olbrzymki ,majtki jednorazowe,gruszka do nosa lub aspirator typu frida ja kupiłam gruszkę z miękką końcówką,kosmetyki dla malucha,maść na sutki jeśli planujesz karmić piersią ale to można dokupić trochę później,gaziki jałowe i zamiast spirytusu są takie małe gaziki leko nasaczone spirytusem do odkażąnia pępuszka i nie tylko, tantum rossa saszetki jeśli rodzisz naturalnie przy cesarce są niepotrzebne-to chyba tyle

no dobra, to wiekszosc rzeczy tych kupiłam poza apteka. chodziło mi rzeczy ktore moge dostac tylko w aptece. Ale dzięki :)

A jaka masc polecacie na sutki?? Bepanthen, Alantan czy jeszcze cos innego??

a jeszcze konfrontujac twoje rady z info od guru połoznej ze Sz.R. ;-)to ponoc zamiast tantum rosy lepiej kupić kore debu i zrobic sobie napar w butelce. Tansze a ponoc działa lepiej i zmiast tych spityusowych wacików Leko lepiej samemu rozrobić spirytus z woda (2:1)
tylko jak to pisze to pierwsza rzecza jak mi się rzuca w oczy to że obie te rzeczy trzeba sobie przygotować a nie kupić już gotowe :) ale moze i takie info komus sie przyda

Ostatnia edycja:
LANA, ponoć te gaziki nasączone to o kant d.. można roztrzaskać, bo nie da się dojść głęboko nimi i są sztywne.

Z tego co pamiętam, co mi się przydało z aptecznych:
-octanispet (do pępka. No mi szwy popękały chwilę po porodzie więc też stosowałam jako preparat ściągający do krocza i do odkażania)
-gaziki jałowe
-sól fizjologiczna
- woda morska
- witamina k i witamina d (jeśli karmisz piersią - ale to się chyba od 7 doby podaje czy coś - wiem, że w szpitalu mi podali jak okres wyczekiwania nie minął to byłam wystraszona że mi dziecko zepsują hahaha:-D), lub sama witamina D jak butelką. Osobiście przestrzegam przed niby polecaną przez aptekę Vita K i Vita D, bo to cholerstwo nie dość że najdroższe chyba, to jeszcze u nas wchłanianie było zerowe, że biodra nie chciały skostnieć i musieliśmy przejść na preparat z recepty.

edit. bo Devi zrobiła EDIT:D.
Z korą dębu jest tak, że powinna być na świeżo parzona, i sobie posiadówy w niej można w domu robić, a do szpitala kupić po prostu płyn do higieny intymnej z kory dębu.

Ostatnia edycja:
w kauflandzie sa pampersy new baby 108 szt. za 59 zł :-) chyba tylko do dzisiaj jest ta promocja.
Co do rzeczy do pepka to u nas w szpitalu na wyjscie przepisuja na recepte co trzeba kupic i za grosze sie kupuje cos do pepka.

Mucha-to dobrze ,że mi napisałaś o tych gazikach leko bo jeszcze ich nie kupiłam miałam właśnie zamiar domówić ale teraz dam sobie spokój ,będe przemywać zwykłym spirytusem.Bratowa właśnie przed chwilą przyniosła mi te ciuszki od swojej koleżanki i kuopiłam tylko 2 szt. ,reszta mi się nie przyda bo mam już ful wszystkiego wziełam rampersika na 56 cm taki spoko na lato i bluzę juz jak będzie starszy niby jest na 62 ale wydaje mi się większa.Zapłaciłam po 5 zł. za sztuke a bardzo zadbane :tak:
DSC01117.jpg
a to ten rampersik kupiony wczoraj na allegro-nie pamiętam czy już go wklejałam z przesyłką wyszło mi 15 zł.
Zobacz załącznik 360089

Tantum i kora debu jest dobre, choc polozne polecaja kore debu, natomiast moj gin twierdzi ze tantum jest lepsze, i badz tu madry :-) Właśnie, co na sutki ???

reklama
tylko ta MEDELa troche droga-37 zł...a ponoc sprawdza sie tez Bepanhten (ok15 zł) i Alantan (ok. 8-10zł) ale może któraś mama ma już jakieś doświadczenia??

Do góry