reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla nas i dla dzieciaczkow - czyli to co kobiety lubia najbardziej :)

Witam
My kupiliśmy wózek polskiej produkcji JEDO Fyn 4DS, ma skrętne duże koła przednie, dużą gondolę, spacerówkę montowaną przodem i tyłem i do tego możliwość montowania fotelika na stelażu wózka - słyszałam o nim dobre opinie, a jak będzie to się przekonamy...

Ja kupiłam wózek Jedo Bartatina Classic , na paskach, z pompowanymi kółkami i też mam nadzieję, że będzie spoko, moim znajomi go testowali i bardzo polecali :-)
Jedyne co zrobiłam głupotę i trochę za późno, żeby ją odkręcić, to nie kupiłam fotelika samochodowego... i mam innej firmy, bez możliwości montażu do stelaża :zawstydzona/y:
No, ale może z czasem kupię fotelik, a ten sprzedam na allegro... :happy2:

reklama
Mi teraz zaprząta głowe torba do szpitala i co tam zabrać? szperałam tu i tam i znalazłam to:

.Torba do szpitala
769.gif

Dobre spakowanie torby do szpitala jest nielada sztuką. Bardzo dużo zależy od zamożności, wymogów i preferencji szpitala, w którym będziesz rodzić. Nasza lista pochodzi z grupy pl.soc.dzieci. Zawiera dużo punktów. Oczywiście, nie musisz wszystkiego brać ze sobą. Dobrze jednak się z nią zapoznać, by nic Ci nie umknęło.
Osobiście radzę spakowanie kilku toreb. Jedną - do porodu / pobytu na Oddz. Patologii, drugą - do wyjścia. W domu można zgromadzić rzeczy, które najprawdopodobniej nie przydadzą się od razu, ale będzie można w razie potrzeby poprosić o ich przyniesienie.
poł. Magdalena Busk

Dla Mamy

Dokumenty
Karta Ciąży, wyniki badań, Dowód Osobisty, Książeczka Ubezpieczeniowa, Plan Porodu

Art. spożywcze (zapytaj koniecznie położną, czy możesz spożywać posiłki podczas porodu !)
- Woda niegazowana
- Soki (Najchętniej jabłkowy, gruszkowy, z aronii, winogronowy. Odradza się spożywanie soków, napojów, uczulających dzieci, np. truskawowych, z owoców cytrusowych)
- Ulubiona herbata, kawa bezkofeinowa.
- Przysmaki energetyczne (czekolada, ulubione ciasteczka itp.)
- Owoce (jabłka, śliwki kalifornijskie) surowe lub z kompotu

Art. higieniczne i kosmetyczne
- Kosmetyki (bezzapachowy dezodorant, pasta, szczoteczka, delikatne mydło, mydło / płyn do higieny intymnej w wyciagiem kory dębu, szampon, kosmetyki do makijażu, szczotka, grzebień do włosów, nożyczki, pilniczek do paznokci, zmywacz.)
- Ręczniki (co najmniej 2-3)
- Ręcznik papierowy, jednorazowy, lepszej jakości (do wycierania krocza).
- Podpaski nocne (polecane przez psd: pieluchy Bella, największy rozmiar)
- Wkładki laktacyjne (polecane przez psd: Bella, Gerber-ultracienkie, bez ceratek-pakowane po 24 sztuki.)
- Papier toaletowy
- Jednorazowa maszynka do golenia (polecane przez psd). M.K. poleca wcześniejsze przygotowanie się przy pomocy łagdnego kremu depilującego Veet.
- Jednorazowy zestaw do lewatywy (polecane przez psd)

Bielizna
- Majtki jednorazowe, z siateczki (nie z fitolizyny), do nabycia w aptece
- Staniki laktacyjne
- Kapcie
- Klapki pod prysznic
- Szlafrok
- Koszule nocne, rozpinane. (Zapytaj czy można mieć własne. Ze względów praktycznych, (konieczność prania), lepiej wykorzystać szpitalną bieliznę)
- Skarpetki
- Czysta odzież na wyjście, obszerna, z uwzględnieniem pory roku. (Torbę na wyjście możesz przygotować do zabrania później)

Inne bardziej lub mniej przydatne rzeczy
icon_smile.gif

- Odciągacz pokarmu. (Najtańszy, tłokowy)
- Karta telefoniczna
- Telefon komórkowy (Uwaga ! Zapytaj czy można go używać w Twoim szpitalu)
- Aparat fotograficzny, kamera, filmy, baterie
- Leki, jeśli jakieś przyjmujesz. Zapytaj, czy w Twoim szpitalu nie brakuje czopków glicerynowych. Jeśli cierpisz na hemoroidy, zabierz dobrą maść lub czopki.
- Notes z telefonami
- Zeszyt, długopis
- Pamiętnik
- Aparat do masażu pleców (elektryczny, ręczny)
- Zatyczki do uszu
- Książka, krzyżówki, czasopismo
- Walkman, odtwarzacz CD ze słuchawkami
- Drobne pieniądze
- Ulubiona poduszeczka
- Talerz, kubek, sztućce
- Zioła laktacyjne

Dla Dziecka

- Nożyczki do paznokci
- Szczotka, grzebień
- Zestaw ubranek, jeśli można / trzeba je ze sobą mieć. Warto wykorzystać szpitalne rzeczy, jeśli są dostępne.
- Kilka koszulek i kaftanikow
- Kilka sztuk body
- Kilka spioszkow / pajacyki
- Piżamki
- 2 czapeczki
- Sweterek
- Pieluszki (jednorazowe lub tetrowe, z ceratkami)
- Skarpetki
- Kocyk
- Pieluszki, 7-8 dziennie. (polecane przez psd: Huggies-unisex dla noworodków)
- Krem do pupy (Linomag, Tormentiol)
- Ręczniczek, kilka pieluszek tetrowych

Strasznie dużo tego
icon_eek.gif
Musiałabym bagażowego zamówić, gdybym chciała wziąść wszystko
icon_wink.gif
lol_na.gif
, jutro zajde sobie do szpitala i zapytam osobiście bo ta lista trochu mnie przeraziła!:baffled:_________________

Zrób awanture , może jakiś rabat dostaniesz za te nerwy i stres:tak::baffled::baffled::baffled::baffled:
Ja miałam podobnie z suknią do slubu , 3 dni przed ślubem okazało sie że niegotowa , po awanturze dostałam inną - droższą za pół ceny i nawet byłam zadowolona z tej zmiany:-D

właśnie się z moim małżem zbieramy i jedziemy do tego sklepu, i dziś albo nam coś zaproponują albo jedziemy kupić gdzie indziej i kasa im koło nosa przejdzie. Trudno, jak nie dbają o klientów, to będą mieć. No chyba, że faktycznie dadzą duuuuży rabat :)

A co do torby do szpitala to ja już mam spakowane dwie, mimo, iż dla dzidzi mam wziąć tylko pampersy, nic więcej, bo wszytsko dają, dla mnie właściwie też tylko piżamy kosmetyki i podkłady poporodowe (które w sumie zajmują jedną całą torbę) :))nie wiem ile by mi zajęło toreb gdybym miała ciuszki brać np dla mojej Ninusi :)

Ostatnia edycja:
Strasznie dużo tego
icon_eek.gif
Musiałabym bagażowego zamówić, gdybym chciała wziąść wszystko
icon_wink.gif
lol_na.gif
, jutro zajde sobie do szpitala i zapytam osobiście bo ta lista trochu mnie przeraziła!:baffled:_________________

Dobrze że mam brata, który TIR em jeździ bo inaczej nie wiem jak bym tyle rzeczy do szpitala zabrała ;-):-D

Goniap - w ikei tez sa baldachimki, ja mam jeden jeszcze po Mayeczce i z jej posciela tak sie prezentowal :-)

ooo nawet nie wiedzialam albo gapa nie zauważyłam bedac w ikei...no bo tak sie z moim mezulkiem lazi na zakupy
a widze ze posciel mamy taka sama
Pink Baby Cot Bed Bedding Set,quilt, cot bumper... on eBay, also, Bedding Sets, Nursery Bedding, Baby (end time 12-Jun-09 19:25:50 BST)

musze sie w koncu zebrac by rozlzyc ja w lozeczku
a baldachim juz mi familiadka zamowila w PL i beda słać :-)
i bedzie biały
MY-SWEET-BABY baldachim tiul +kokarda +serduszka (635597387) - Aukcje internetowe Allegro

do tego karuzela
HALF PRICE FREE POST BabyStyle Lolas Garden Cot Mobile on eBay, also, Mobiles, Toys Activities, Baby (end time 10-Jun-09 15:08:25 BST)

Carmi - szczerze mówiąc, nie widzę związku między śmiercią łóżeczkową a podkładem na materac.:sorry2: Przecież nie przykrywasz nim dziecka :dry: A są takie małe podkłady, które wyścielasz tylko pod pupą dzidzi i nie zajmuje całego materaca, więc spokojnie materac oddycha. A zawsze to zabezpieczenie , bo przecież materaca nie wypierzesz niestety :tak:
Andzia - no to chyba na wczasy w szpitalu te zapasy :-)
Dziewczynki, mam do was pytanko, czy któraś zna jakąś stonkę internetową ( lub inną drogę) , na której można dostać bajki dla dzieci z CD ( audio), najlepiej po angielsku.?

A spotkałyście się z karuzelą na łóżeczko turystyczne? Bo takich normalnych nie da się przyczepić, bo nie ma szczebelków i zastanawiam się czy w ogóle jest szansa , żeby jakąś karzelę przyczepić do turystycznego.

Dobrze że mam brata, który TIR em jeździ bo inaczej nie wiem jak bym tyle rzeczy do szpitala zabrała ;-):-D

Kurde mój szwagier też tirem jezdzi to podwózke już mam , teraz tylko kartony pozbieram i sie moge pakować:-D:-D:-D:-D

A spotkałyście się z karuzelą na łóżeczko turystyczne? Bo takich normalnych nie da się przyczepić, bo nie ma szczebelków i zastanawiam się czy w ogóle jest szansa , żeby jakąś karzelę przyczepić do turystycznego.

Moją karuzelke nieprzyczepia sie do szczebelków tylko nakłada od góry i ściska jakoś

Carmi no wlasnie przemyślałam sprawe z tym pokladem, i faktycznie siuśki nie przenikną, ale materac traci właściwości, a ja kupilam gryczano kokosowy, taki nam kobieta w sklepie polecila, z reszta nie bylo jakiegos wielkiego wyboru .:confused:.
i tak pomyslalam ze w sumie materacyk to i tak dla mojego niunia tylko, wiec wole zeby byl chyba zasikany i zolty , niz by mialo do jakiegos nieszczescia dojsc, co mi z tego przyjdzie ze bedzie materac czysty jak i tak potem pojdzie do wyrzucenia.
tak to sobie przemyslalam jakos.

Carmi - szczerze mówiąc, nie widzę związku między śmiercią łóżeczkową a podkładem na materac.:sorry2: Przecież nie przykrywasz nim dziecka :dry: A są takie małe podkłady, które wyścielasz tylko pod pupą dzidzi i nie zajmuje całego materaca, więc spokojnie materac oddycha. A zawsze to zabezpieczenie , bo przecież materaca nie wypierzesz niestety :tak:

wlasnie Tacjanie mialam wspomniec o tych malych ceratkach, co sa pod sama pupe, to co innego.

Annya, co do tego pierwszego, to ryzyko sie zwieksza, jak dzidzia spi na brzuszku lub jest juz w stanie sama sie przekrecic. Wtedy takie ceratki dzialaja podobnie jak gdy dziecko nakryje sie czyms lezac na pleckach, bo nie ma cyrkulacji powietrza, a przy ceracie to nawet gorzej niz cienkiej kolderce.

Ale jak pisalam, to tu chodzi bardziej tez o to, ze kupujac materac np. wlasnie taki ktory oddycha (a ja takiego szukalam), to przykrywajac go cerata wyklucza sie te jego wlasciwosci, za ktore czesto sie tez wiecej zaplacilo i na ktorych nam zalezalo, wiec trzeba sie po prostu samemu zastanowic, co jest dla nas wazniejsze.

A zeby byc zabezpieczonym na wypadek wpadki malucha, to sa wlasnie juz materace z takim obszyciem zabezpieczajacym przed przemoknieciem i wtedy pierzesz tylko to, a materacyk suchy i czysty zostaje.:-)

reklama
A co do torby do szpitala to ja już mam spakowane dwie, mimo, iż dla dzidzi mam wziąć tylko pampersy, nic więcej, bo wszytsko dają, dla mnie właściwie też tylko piżamy kosmetyki i podkłady poporodowe (które w sumie zajmują jedną całą torbę) :))nie wiem ile by mi zajęło toreb gdybym miała ciuszki brać np dla mojej Ninusi :)

Ile tych podkładów kupujecie??? Nie mam pojęcia ile wziąć tych podkładów i gaci...:confused::confused::confused::confused:
Doświadczone mamy... POMÓŻCIE!!!

Do góry