reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zakupy dla Mamy i Dzidzi

reklama
Mam inne pytanie jak często kąpie się niemowlaka?

Ja kapalam Miske co roku, ale ona byla urodzona w srodku lata i bylo bardzo goraco. Od 2 tyg zycia miala straszne kolki, po ktorych byla wypocona, ze nie mozna bylo jej takiej polozyc spac :)
Teraz w marcu nie wiem, czy trzeba bedzie kapac codziennie... Zobaczymy jak bedzie z Malutka :)

hej kobitki ja powiem Wam ze wizyta w hurtowni sie zawiodlam i to mocno.... okazalo sie ze wozek taniej mozna kupic w malym osiedlowym sklepiku i to 200 zł!! pielucho ceratki po 14 zł, termometr do wanienki 8 zł podklady poporodowe bella 4,20 - zatem przeszperalam allegro i tych sprzedawców polecanych przez ivi i wlasnie zrobilam zamowienie na wszytsko chyba co moglam kupic u tego jednego sprzedawcy i wyszło mi 160 zł z dostawa kurierem - a zamówiłam: smoczek, pieluchy tetrowe x 10, szczotke i grzebien do wlosow, majtki poporodowe 5 szt, platki kosmetyczne dla dzidzi, podklady bella x 2, butelka 250 ml, termometr do wanienki, aspirator do nosa, pielucho ceratki x 2, nozyczki, patyczki do uszkow, pieluszki flanelowe x 3, recznik kapielowy, pieluszki flanelowe mini x 3 i wkladki laktacyjne - musze sobie teraz tylko ta wyprawkowo liste przepisac i odznaczac co juz mamy. Planuje jeszcze wozek kupic jakos w polowie grudnia 250 zl zawsze to taniej a wywioze go do rodzicow i bedzie stal zapakowany i czekal :)

no tak...wszystko jest drogie okropnie!

co do kapieli to wczoraj mowila nam polozna ze malucha jesli nie ma koneicznosci to co 2-3 dzien na poczatku nawet...
mowila tez ze ona do 2 roku zycia nie uzywala zadnych olejkow,szamponow itp

na wstepie jej posłucham.

Ja kapalam Miske co roku, ale ona byla urodzona w srodku lata i bylo bardzo goraco. Od 2 tyg zycia miala straszne kolki, po ktorych byla wypocona, ze nie mozna bylo jej takiej polozyc spac :)
Teraz w marcu nie wiem, czy trzeba bedzie kapac codziennie... Zobaczymy jak bedzie z Malutka :)

chyba codziennie ;-)

my tez prawie codziennie (wiadomo, ze czasem jak jakis wyjazd czy coś i dziecko padnięte nie będzie my kapieli urządzać :sorry:). Tak jak ktos pisał w Niemczech zalecają kąpac 2 razy w tygodniu - chodzi o to, żeby nie zmywac warstwy ochronnej skóry czy jakoś tak... Teraz tez pewnie będziemy kąpać prawie codziennie - a jak nie damy rady kapieli zorganizowac to fałdki można wacikami umyć (kilka razy podczas choroby małej Dobrusi tak własnie robilismy)

chyba codziennie ;-)

my tez prawie codziennie (wiadomo, ze czasem jak jakis wyjazd czy coś i dziecko padnięte nie będzie my kapieli urządzać :sorry:). Tak jak ktos pisał w Niemczech zalecają kąpac 2 razy w tygodniu - chodzi o to, żeby nie zmywac warstwy ochronnej skóry czy jakoś tak... Teraz tez pewnie będziemy kąpać prawie codziennie - a jak nie damy rady kapieli zorganizowac to fałdki można wacikami umyć (kilka razy podczas choroby małej Dobrusi tak własnie robilismy)

:-D:-D:-D ooo co roku...to by bylo....

mata- wlasnie podobnie w Belgii! tam nie zalecaja pediatrzy kapania codziennie! moze to zalezy od wody, srodowiska, postepu cywilizacyjnego w miejscu gdzie sie mieszka no i kosmetykow rowniez! ale na pewno chodzi o niezmywanie tej warstwy ochronnej wlasnie!

ja to juz szczerze nie pamietam jak to bylo u nas, musze sie meza zapytac heheh

ale mnie sie wydaje, ze to wszystko zalezy indywidualnie bardzo; od dziecka, jego temperamentu (czy trzeba bedzie go intensywnie, za pomoca kapieli rowniez itd wyciszac przed snem), od jego skory i wrazliwosci, od wody jaka dysponujecie kazdy w swoim zakatku swiata ;-) itd itp....dlugo by pisac, mysle, ze kazdy to indywidualnie zweryfikuje i dopasuje do siebie i swojego dzieciecia!

K&M- i bardzo slusznie z tymi zakupami! tez tak zrobie, tylko czekam na wyplate, mam juz wszystko wybrane co potrzebuje i tez zamowie wszystko za jednym zakupem u ktoregos z tych sprzedawcow co ivi podala.
Ivi powinna dostac znizke od tego sprzedawcy!!:tak:

tylko kurde sie zastanawiam czy zamawiac od razu butelki i termos do nich, bo chcialabym zaklinac jednak rzeczywistosc i zeby sie okazalo, ze nie bedziemy ich potrzebowali, bo uda sie z tym cyckiem! bardzoooo bym chciala!

ahaaaaa laski....pytanie mam takie; a te Muzzy koszule bardzo ladne, tez by mi sie podobala, jedna bym sobie taka sprezentowala, ale nie wiem; czy ona sie nie bedzie jednak rozchodzic na wielkich cycach pelnych mleka (mam nadzieje;-) ze pelnych)
bo mam pewne obawy.

My też Borysa kąpaliśmy codziennie , ale teraz chyba zmienimy zwyczaje . Na początek chyba w ogóle przez pierwszy tydzień ( tylko przetarcie ) a potem może dwa razy w tyg ... Zobaczymy jeszcze :sorry:

reklama
hehe Almasta - przebiłaś wszystkich! CO ROKU:-D o jak taka pomyłka przy pisaniu może komuś poprawić humor:laugh2:

ja kąpałam Jagodę co dzień i tak zostało <jasne choroba, albo jakiś wyjazd/impreza to czasem odpadało kąpanie> nie wiem jeszcze co zrobić w tym marcu,bo coraz częściej słyszę,że nie trzeba codzień, ALe chyba trudno mi będzie zmienić nawyki.. nie wiem....

Do góry