reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupy dla Mamy i Dzidzi

reklama
Mam inne pytanie jak często kąpie się niemowlaka?

Ja kapalam Miske co roku, ale ona byla urodzona w srodku lata i bylo bardzo goraco. Od 2 tyg zycia miala straszne kolki, po ktorych byla wypocona, ze nie mozna bylo jej takiej polozyc spac :)
Teraz w marcu nie wiem, czy trzeba bedzie kapac codziennie... Zobaczymy jak bedzie z Malutka :)

hej kobitki ja powiem Wam ze wizyta w hurtowni sie zawiodlam i to mocno.... okazalo sie ze wozek taniej mozna kupic w malym osiedlowym sklepiku i to 200 zł!! pielucho ceratki po 14 zł, termometr do wanienki 8 zł podklady poporodowe bella 4,20 - zatem przeszperalam allegro i tych sprzedawców polecanych przez ivi i wlasnie zrobilam zamowienie na wszytsko chyba co moglam kupic u tego jednego sprzedawcy i wyszło mi 160 zł z dostawa kurierem - a zamówiłam: smoczek, pieluchy tetrowe x 10, szczotke i grzebien do wlosow, majtki poporodowe 5 szt, platki kosmetyczne dla dzidzi, podklady bella x 2, butelka 250 ml, termometr do wanienki, aspirator do nosa, pielucho ceratki x 2, nozyczki, patyczki do uszkow, pieluszki flanelowe x 3, recznik kapielowy, pieluszki flanelowe mini x 3 i wkladki laktacyjne - musze sobie teraz tylko ta wyprawkowo liste przepisac i odznaczac co juz mamy. Planuje jeszcze wozek kupic jakos w polowie grudnia 250 zl zawsze to taniej a wywioze go do rodzicow i bedzie stal zapakowany i czekal :)

no tak...wszystko jest drogie okropnie!

co do kapieli to wczoraj mowila nam polozna ze malucha jesli nie ma koneicznosci to co 2-3 dzien na poczatku nawet...
mowila tez ze ona do 2 roku zycia nie uzywala zadnych olejkow,szamponow itp

na wstepie jej posłucham.

Ja kapalam Miske co roku, ale ona byla urodzona w srodku lata i bylo bardzo goraco. Od 2 tyg zycia miala straszne kolki, po ktorych byla wypocona, ze nie mozna bylo jej takiej polozyc spac :)
Teraz w marcu nie wiem, czy trzeba bedzie kapac codziennie... Zobaczymy jak bedzie z Malutka :)

chyba codziennie ;-)

my tez prawie codziennie (wiadomo, ze czasem jak jakis wyjazd czy coś i dziecko padnięte nie będzie my kapieli urządzać :sorry:). Tak jak ktos pisał w Niemczech zalecają kąpac 2 razy w tygodniu - chodzi o to, żeby nie zmywac warstwy ochronnej skóry czy jakoś tak... Teraz tez pewnie będziemy kąpać prawie codziennie - a jak nie damy rady kapieli zorganizowac to fałdki można wacikami umyć (kilka razy podczas choroby małej Dobrusi tak własnie robilismy)

chyba codziennie ;-)

my tez prawie codziennie (wiadomo, ze czasem jak jakis wyjazd czy coś i dziecko padnięte nie będzie my kapieli urządzać :sorry:). Tak jak ktos pisał w Niemczech zalecają kąpac 2 razy w tygodniu - chodzi o to, żeby nie zmywac warstwy ochronnej skóry czy jakoś tak... Teraz tez pewnie będziemy kąpać prawie codziennie - a jak nie damy rady kapieli zorganizowac to fałdki można wacikami umyć (kilka razy podczas choroby małej Dobrusi tak własnie robilismy)

:-D:-D:-D ooo co roku...to by bylo....

mata- wlasnie podobnie w Belgii! tam nie zalecaja pediatrzy kapania codziennie! moze to zalezy od wody, srodowiska, postepu cywilizacyjnego w miejscu gdzie sie mieszka no i kosmetykow rowniez! ale na pewno chodzi o niezmywanie tej warstwy ochronnej wlasnie!

ja to juz szczerze nie pamietam jak to bylo u nas, musze sie meza zapytac heheh

ale mnie sie wydaje, ze to wszystko zalezy indywidualnie bardzo; od dziecka, jego temperamentu (czy trzeba bedzie go intensywnie, za pomoca kapieli rowniez itd wyciszac przed snem), od jego skory i wrazliwosci, od wody jaka dysponujecie kazdy w swoim zakatku swiata ;-) itd itp....dlugo by pisac, mysle, ze kazdy to indywidualnie zweryfikuje i dopasuje do siebie i swojego dzieciecia!

K&M- i bardzo slusznie z tymi zakupami! tez tak zrobie, tylko czekam na wyplate, mam juz wszystko wybrane co potrzebuje i tez zamowie wszystko za jednym zakupem u ktoregos z tych sprzedawcow co ivi podala.
Ivi powinna dostac znizke od tego sprzedawcy!!:tak:

tylko kurde sie zastanawiam czy zamawiac od razu butelki i termos do nich, bo chcialabym zaklinac jednak rzeczywistosc i zeby sie okazalo, ze nie bedziemy ich potrzebowali, bo uda sie z tym cyckiem! bardzoooo bym chciala!

ahaaaaa laski....pytanie mam takie; a te Muzzy koszule bardzo ladne, tez by mi sie podobala, jedna bym sobie taka sprezentowala, ale nie wiem; czy ona sie nie bedzie jednak rozchodzic na wielkich cycach pelnych mleka (mam nadzieje;-) ze pelnych)
bo mam pewne obawy.

My też Borysa kąpaliśmy codziennie , ale teraz chyba zmienimy zwyczaje . Na początek chyba w ogóle przez pierwszy tydzień ( tylko przetarcie ) a potem może dwa razy w tyg ... Zobaczymy jeszcze :sorry:

reklama
hehe Almasta - przebiłaś wszystkich! CO ROKU:-D o jak taka pomyłka przy pisaniu może komuś poprawić humor:laugh2:

ja kąpałam Jagodę co dzień i tak zostało <jasne choroba, albo jakiś wyjazd/impreza to czasem odpadało kąpanie> nie wiem jeszcze co zrobić w tym marcu,bo coraz częściej słyszę,że nie trzeba codzień, ALe chyba trudno mi będzie zmienić nawyki.. nie wiem....

Do góry