reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Zakupy dla maluszków

reklama
Witajcie kobietki. Gdyby któraś Mamusia poszukiwała wózeczka i byłaby zainteresowana kupnem wózka 2w1 to zapraszam na adres: madziaczek20@tlen.pl. Mam jeszcze kilka wózków w bardzo niskich cenach. Oczywiście udzielam 24 miesięcznej gwarancji. Ceny wózków od 699zł.

Dziewczyny, super post znalazłam.
Omawia co jak w kwestii ubierania noworodka :)

Wszystko zaczęło się tak:

Najpierw podstawy.
*Ile czego potrzeba?*

Mój stan posiadania do rozmiaru 80cm wygląda tak:
body 41
bluzki, koszulki, kaftaniki 43
śpiochy 25
pajace 38
obcięte nogi pajacyków 15
miękkie ciepłe pajace 8
ogrodniczki 3
spodenki 6
kurtka 1
śpiworki 2
skarpety, niedrapki i czapki - kilkadziesiąt

Także sama nie kupuję nic i nie przyjmuję prezentów ubraniowych od przyjaciół (chyba poproszę o pieluchy albo książki dla Małego), bo już teraz toniemy w takiej ilości ubrań.

*Jak wygląda rozmiarówka dziecięca?*

*Czego unikać?*
Sztucznych materiałów, wybieramy 100% bawełny! Ubranka delikatnie naciągamy w rękach i gdy puścimy mają wrócić do poprzedniego kształtu!
Unikać ubranek o żywych kolorach - barwniki mogą puścić w praniu
Unikać na początku sukieneczek, wymyślnych koszulek z odstającymi aplikacjami, falbanek - ma być prosto i luźno.

Stan na dzień dzisiejszy: wszystko posegregowane i zapakowane w worki próżniowe. Ubrania czekają na pranie.

Dzisiaj mam do Was pytanie (zakładamy, że dziecko ma już nałożoną pieluchę):
*Co nakładamy dziecku na pieluchę i w jakiej kolejności?*

*Czy dobrze rozumiem, że są dwie drogi ubierania dziecka:*
a) *ubieranie dziecięce*
1 (body) + 2 (pajac lub udziwnienia pajacowe, a gdy obcięte na dole to + skarpety) lub + 3 (śpiochy) lub + 5 (ogrodniczki)
b) *ubieranie jak dorosłego*
1 (body) + 4 (spodenki) + 8 (bluza) ?

*Rodzaje ubrań, które znalazłam w darach od sióstr:*

*1. Body* - koszulka połączona z majtkami zapinana w kroku
Z tego, co wyczytałam podstawą ubioru malucha jest body. Nakłada się je zawsze jako pierwsze i to na nie lądują kolejne warstwy.
a) z krótkim rękawem

b) z długim rękawem

c) zapinane na bok

d) bez rękawa

*2. Pajace* - takie śpiochy ale z doszytymi rękawami

*3. Śpiochy* - podstawa noworodkowa, brak rękawów, zapięcie na ramionach

*4. Spodenki*
a) bez stópek

b) ze stópkami

*5. Ogrodniczki*

*6. Pajace bez stópek*

*7. Jak pajace, ale guziki w kroku*

*8. Bluzy, kaftaniki, koszulki* - wspólny mianownik to rękawy, różnią się sposobem zapinania
a) ciepłe

b) lekkie na zatrzaski

c) wkładane przez głowę

d) zapinane na bok

*Inne ubranka:*

śpiworek

dziwadła

mięciutkie - chyba na zimne dni na górę?

zapinane z tyłu, czy to ma sens?

*Pomóżcie mi ułożyć odpowiednie zestawień dla dziecka.*
*Chcielibyście coś dodać?*
*Jak Wy najczęściej ubieraliście malucha?*

Źródła:
- M jak mama, nr 4/2013, s. 40-43
- Pierwsze 2 lata życia dziecka - przewodnik dla rodziców, wyd. Medycyna praktyczna, s. 66-75
- kanał yt www.youtube.com/user/domowatv
- Mam dziecko, nr 12/2011, s. 22-23
Ze strony http://czytaczka.pinger.pl/m/18961854

Dziewczyny mam do oddania zestaw 2 nowych bluzeczek a aplikacja swiateczna w rozmiarze 0-3 miesiaca. Synek dostal od tesciowej a ze On czerwcowy to na swieta nie zmiescil sie juz co dla mnie bylo oczywiste. Dla tesciowej juz nie :-D

Poniewaz teraz spodzieamy sie dziewczynki, to rowniez nie wykorzystam
Jesli, ktoras z Was bylaby chetna , niech da znac, a wysle w lipcu jak bedziemy w Polsce

IMG_0641.jpgIMG_0642.jpg

Załączniki

• IMG_0641.jpg
    IMG_0641.jpg
    26 KB · Wyświetleń: 116
  • IMG_0642.jpg
    IMG_0642.jpg
    29,8 KB · Wyświetleń: 122
reklama
Witajcie
Za dwa miesiące zostanę Sierpnióweczką 2014 ale jestem już i szczęśliwą Styczniówką 2013
W związku z tym, że mam wspaniałą córeczkę a teraz spodziewam się syncia – mam do sprzedania rzeczy po mojej kochanej księżniczce. Ciuszki i wszelkiego typu dodatki będę wystawiała codziennie po kilka. Mam też ciuszki ciążowe na każdą porę roku oraz dużo literatury dotyczącej wychowania i rozwoju dzieciaczków. Mnóstwo filmówek za małe pieniądze – zachęcam do odwiedzania konta allegro i licytacji.

Przedmioty użytkownika lukaszchylarecki - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
Zobacz załącznik 630973Zobacz załącznik 630974Zobacz załącznik 630977Zobacz załącznik 630981Zobacz załącznik 630983

Do góry