reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zakupowo - Wyprawkowy

reklama
A nam wczoraj przywiezli paczkę z naszymi pierwszymi zakupami :-)
Mam już sterylizator (mikrofalowy), laktator, podgrzewacz, buteleczki i smoczki oraz przybornik z obcążkami, termometrem , gruszką i szczoteczka do włosków. Aha no i kosz na pieluchy z kilkoma wkładami. Wszystko z serii tommee tippee. Ale mi to radość sprawiło :-). Dalsze zakupy po komunii... bo nie wydolę hehe.

Ja niani nie kupuje Bo mam mieszkanko 50 m, bardzo ciche więc nie potrzebuje, przewijak kupuje w Ikei taki pompowany na pralke za 19 zł, więc wydatek żaden, będzie mi łatwo dziecko zaraz po kąpieli w łazience wytrzeć i ubrać i tylko w tym celu go biore bo normalnie moge przewijać na łóżku, że mi spadnie nie boje się, bo z pracy na OIOM noworodkowym mam nawyk trzymania ciągle jednej ręki na dziecku, gdy po coś sięgam to jedna mi wystarcza, z tego samego powodu kupie monitor oddechu, niestety zbyt duże doświadczenie z wieloma przykrymi sytuacjami których można było uniknąć/wcześniej wychwycić. Mimo, że jestem nauczona że ważniejsze od monitorów i wszelkiej aparatury jest nasz słuch wzrok i czujność, mimo, że potrafię nawet z daleka usłyszeć że noworodek/niemowle oddycha nie tak jak powinno to będę czuła się bezpieczniej wiedząc, że mam pomoc w tym monitorze oddechu bo w przeciwnym razie jestem gotowa zeschizować i w nocy czuwać nad łóżeczkiem. Znam sytuacje, w których monitor zaalarmował rodziców i to uratowało dziecko, on wykrywa momenty gdy dziecko przestaje wykonywać ruchy oddechowe, małym dzieciom niestety zdarzają się bezdechy, nawet tym zupełnie zdrowym. Może ja mam takie zboczenie zawodowe ale moi koledzy/koleżanki z pracy również tak postepują, chyba jak człowiek pewne rzeczy widział i ma taką namacalną świadomość tego co może się stać podchodzi inaczej do wielu rzeczy. Jak mi kasy zabraknie to go po prostu pożyczę na 6 miesięcy albo rok, zobaczymy.

Dorisday
zazdroszczę zakupów i przyznam, że nad koszem na pieluszki też się zastanawiam - jakie to jest duże?

Jeszcze dopisze sie w kwestii łóżeczek turystycznych - również moim zdaniem one nie są stabilne, mam kilka koleżanek, które kupiły je tylko z myślą o wyjazdach (rodzina, wakacje itp) i mówią że i tak miały pewne obawy. Dla bardzo małego dzidziusia który niewiele waży i nie rusza sie jakoś specjalnie to może jakoś będzie ale potem zostawić dziecko samo w takim łóżeczku żeby się bawiło i np iść obiad gotować to strach bo moim zdaniem aktywne roczne dziecko to łóżeczko przewróci jak sie dobrze postara.

Ostatnia edycja:
Lolisza ten kosz ma około 45cm z pokrywą / a jakieś 33cm bez pokrywy. szeroki jest 27 na 25cm - takze pojemny. Podobno jeden wklad do takiego kosza wystarcza na około miesiąc. Ja tez nigdy nie miałam takiego czegos zwlaszcza , ze wczesniej najczęściej stosowałam pieluchy tetrowe. Teraz jednak , ze wzgledu na powrót do pracy i oczywiscie zwiazana z tym wygodą chcę używać tylko pampersów. Nie jest to napewno niezbedne (taki kosz) , ale bardzo nam sie podobał pomysl na takie rozwiazanie zużytych pieluch.

dorisday kupowałaś może na allegro albo przez internet? Możesz podrzucić namiary na ten przybornik? Byłabym wdzięczna;-)

Kupiłam dzisiaj dwie mega paki pampersów. Sztuka wyniosła 49gr. Wydawało mi się, że to tanio. Znajoma mówiła, ze jak paka jest po około 40zł to brać.

Lilosza ciesz sie ze poparlas moj pomysl z monitorem oddechu.
Nie obrazcie sie dziewczyny ale nie uwazam ze to wybryk czy niepotrzebny wydatek....ja osobiscie wole kupic tanszy wozek niz z niego zrezygnowac.
A odnosnie wozkow nie wiedzialam ze moga byc azzzzzzzzzzzzzzzzzzzz tak drogie.
No szczenka mi opadla na widok co poniektorych cen........... nie dalabym NIGDY za wozek ponad 2 tys zlotych nawet jakby ze zlota byl...toz to szalenstwo.
Macie juz cos upatrzonego?????????

smoniq czytasz w moich myślach bo właśnie chciałam wkleić link do wózka na który się zdecydowałam, link przypadkowy chcę po prostu Chicco S3 i na pewno używkę ale poczekam jeszcze ze 2 miesiące.
Dla mnie podstawą jest możliwość przewożenia dziecka w gondoli w samochodzie, dużo jeździmy i chcę żeby mały/mała jeździła na płasko, dla Sebastiana miałam Bebe Confort ale teraz mam ochotę na 3-kołowca, poza tym w tej gondoli jest regulowana wysokośc zagłówka co jest na plus no i cena niższa :)
Chicco Trio S3 wielofunkcyjny wózek +mega gratisy (999898487) - Aukcje internetowe Allegro

reklama
Ja sobie upatrzyłam wózeczek - gondola, spacerówka i fotelik w jednym. Ok 1000zł kosztował. Ale i tak się wstrzymam conajmniej do 20tygodnia.

Do góry