reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zajście w ciążę po dwóch poronieniach

reklama
Dokładnie.
A to że kiedyś się nie badało - no cóż. Teraz problemy tarczycy to plaga i choroby cywilizacyjne. W ciąży może spaść ale równie dobrze może bardzo podskoczyć a to jest już niebezpieczne dla dziecka.
To tylko taka moja sugestia a mówię to z własnego doświadczenia niestety .

Ja wiem tylko tyle ze dla osoby nie starającej się o ciąże to jest dobry wynik. Plus tarczyce kontroluje się na podstawie ft3 i ft4

Jutro idę do laboratorium i na wszelki wypadek zbadam to TSH jeszcze a ft 3 i ft 4 też mam zrobić ? Co jeszcze polecacie zbadać przy staraniach?

Myślę że możesz cały panel tarczycowy, moim zdaniem jest to ważne przy planowaniu ciąży.
Ja po drugim poronieniu robiłam badania na zespół antyfosfolipidowy, trombofilie i MTHFR. Jednak to są już badania specjalistyczne i kosztowne.

Teraz doczytałam że robiłaś MTHFR . A czy badalas poziom kwasu foliowego, B12 i homocysteiny ? To wszystko ma związek z MTHFR. Może gdzieś już pisałaś ale jest tu tyle wątków że wszystko mi się miesza ;)

Myślę że możesz cały panel tarczycowy, moim zdaniem jest to ważne przy planowaniu ciąży.
Ja po drugim poronieniu robiłam badania na zespół antyfosfolipidowy, trombofilie i MTHFR. Jednak to są już badania specjalistyczne i kosztowne.
Robiłam je. Zespołu antyfosfolipidowego nie mam, mam natomiast mutacje MTHFR i pai w układzie homozygotycznym. Kariotypy i cała reszta ok

Teraz doczytałam że robiłaś MTHFR . A czy badalas poziom kwasu foliowego, B12 i homocysteiny ? To wszystko ma związek z MTHFR. Może gdzieś już pisałaś ale jest tu tyle wątków że wszystko mi się miesza ;)
Kwas foliowy tylko i był w normie ale jutro jeszcze raz zrobię. Czyli jutro panel tarczycowy poziom kwasu foliowego, poziom wit B12 i homocysteiny

reklama
Ja bym proponowała zebys kwasu nie robiła jak był ok. Ale homocysteine jak najbardziej tylko to też kosz ok 100 zł. B12 możesz zrobić bo przy mutacjach występują niedobory a to z kolei może prowadzić do podwyższenia homocysteiny.
Moja gin właśnie mi dziś powiedziała że nowe stanowisko towarzystwa ginekologicznego jest takie że mutacje i nawet trombofilia nie mają związku z poronieniami nawykowymi🤦

Do góry