reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zadaj pytanie pediatrze. Odpowie na nie 23.04 o godz.11

aniaslu

red. nacz. babyboom.pl, psycholog, admin
Członek załogi
Miasto
Warszawa
Masz pytanie do pediatry? Zadaj je tutaj lub podczas spotkania online. Pod postem zbieram pytania do dn. 22.04 do godz. 18:00.

reklama
1. Co może oznaczać to, że niemowlę 8 tygodni zaraz po jedzeniu jest niespokojne, kiedy biorę je do odbicia to nagle krzyczy i po chwili dopiero się uspokaja? Jest to taki nagły, głośny i przeraźliwy krzyk. Dziecko karmione z butelki mlekiem matki i dokarmiane mlekiem modyfikowanym.

2.Jaka temperatura ciała jest prawidłowa dla 8 tygodniowego noworodka? Mierzona termometrem elektronicznym, który mierzy temperaturę bez dotykowo na czole? Chodzi mi o to że zawsze mówiło się że od 37° to jest stan podgorączkowy natomiast moje dziecko ma często około 37,4.

Ostatnia edycja:
reklama
1. Mojemu 6.5 miesięcznemu dziecku często "strzela/ przeskakuje" coś jakby w kościach stawach. Problem zaczął się pojawiać od kiedy dziecko zaczęło być dużo bardziej aktywne. Oczywiście dostaje witaminę D3 w dawce 400 jeśli ma to jakiś związek. Czasem jest to kilka razy w ciągu dnia a czasami i tydzień nic nie przeskakuje. Czy to powód do niepokoju ?
2. Dziecko codziennie/ co drugi dzień budzi się po nocy z " zaschniętych gilem" według higrometru wilgotność jest +/-50% czyli wnioskuję że to nie suche powietrze jest przyczyną, a zatem czy tak częste wyciąganie wydzieliny ( po uprzednim użyciu soli morskiej) za pomocą aspiratora( wyciąganie ustami) jest bezpiecznie

Ostatnia edycja:
Jak szczepić? Szczepionka 6w1 jest odpowiednia w czasie pandemii czy lepiej rozbijać szczepienia?
2) Nie mogę dostać się do neurologopedy przez pandemię, mamy problemy z karmieniem z piersi. Do jakiego wieku najlepiej wykonać zabieg związany z Wedzidelkiem.
3) 6 tygodniowy niemowlak chce pić mleko z butelki (własne, odciągane laktatorem) co 1, 2 godzokoło 60 -100ml. Dostosować się do jego potrzeb czy dążyć do zachowania przerwy 3h. Przybiera na wadze i rośnie w górnych centylach.

Co obecnie że szczepieniami? Jeśli szczepić, to czy łącznie mmr i pneumokoki czy lepiej rozdzielić?

Czy są jakieś szczepienia dziecka, których nie powinno się wykonywać jeśli mama jest w ciąży?

Podejrzewam że mój 3,5 letni syn ma zaparcia nawykowe. Boi się zrobić kupę. Podaję mu syrop duphalac. Jak długo mogę mu to podawać?
I jeszcze jedno pytanie syn często trzyma palce u rąk ściśnięte w pięść. Trochę mnie to niepokoi. I np jak wstaje i się podpiera rękami to też zazwyczaj nie prostuje palców. Ale umi je wyprostować. Czy to może być napięcie mięśniowe? Przesyłam zdjęcie jak ściska te piąstki

Załączniki

• 20200421_135904.jpg
    20200421_135904.jpg
    816,7 KB · Wyświetleń: 42
Ostatnia edycja:
1. Mój aktualnie 4 miesięczny syn przeszedł 3 tygodnie temu zakażenie układu moczowego (bakteria e.coli, tygodniowy pobyt w szpitalu, antybiotyk dożylnie). Co można robić żeby przeciwdziałać pojawieniu się podobnych problemów w przyszłości? Jak dbać o higienę? Jakich kosmetyków używać do podmywania? Czy poleca Pan jakąś konkretną poradnię nefrologiczną dla dzieci (w centralnej Polsce, Warszawa-Łódź)?
2. 4 miesięczne dziecko codziennie ma "gile/glutki" w nosie (sytuacja stała od ok. 3 miesięcy) , zazwyczaj po jednym sporym białym glucie w każdej z dziurek. Do odciągania wydzieliny używam aspiratora podłączanego do odkurzacza (najpierw wkraplam sól fizjologiczną, potem przekręcam dziecko na brzuszek na ok. 1min i potem po przekręceniu na plecy odciągam wydzielinę i na koniec wkraplam sól fizjologiczną celem nawilżenia śluzówki). Proszę o informację czy postępowanie jest prawidłowe oraz czy fakt, że te "Glutki" są codziennie jest normalne czy też może to świadczyć o jakichś nieprawidłowościach? Czy takiego aspiratora do odkurzacza można używać codziennie u tak małych dzieci?

Witam. Mam pytanie. Syn po przywróceniu się na plecki nie umie sam się obrócić. Ale jak leży w łóżeczku lub w wózku to ładnie się obraca. Syn ma 10 msc siada raczkuje i chodzi gdy trzy ma się go za rączki.

reklama
Corka ciągle ma na brodzie rane ,od śliny ida jej zabki ,czym smarować żeby ja nie swedzialo i ciągle nie rozdrapywala?

Załączniki

• 20200423_125844.jpg
    20200423_125844.jpg
    1,2 MB · Wyświetleń: 46
Do góry