reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zadaj pytanie pediatrze. Odpowie na nie 23.04 o godz.11

aniaslu

red. nacz. babyboom.pl, psycholog, admin
Członek załogi
Miasto
Warszawa
Masz pytanie do pediatry? Zadaj je tutaj lub podczas spotkania online. Pod postem zbieram pytania do dn. 22.04 do godz. 18:00.

reklama
Moja córka ma 5 miesięcy i ciągle męczą ją w nocy gazy i ból brzuszka. Daje jej Espumisan i probiotyk ale nie widzę dużej poprawy, dodatkowo odstawiłam całkowicie nabiał (karmię piersią) czy mogą być jakieś inne przyczyny takiego stanu? Czy powinnam rozszerzać jej dietę?

1) Jak zadbać o noworodka/niemowlę w upalne dni? W domu temperatura na pewno wyniesie więcej niż 25 st, czy jest sposób by mu jakoś ulżyć?
2) Jakie są zalecenia względem kikuta pępowiny? Można używać octenisept'u? Czy lepiej stosować przegotowaną wodę? Jeśli tego pierwszego, to jak często? Przy każdej kąpieli (np codziennej) czy np co dwa-trzy dni?
3) Jakie szczepienia z karty szczepień są NAJistotniejsze a które można przesunąć w czasie (ze względu na obecną sytuację z epidemią)?
4) Czy można stosować do prania ubranek dziecięcych od noworodka ekologicznych kul piorących?

Ostatnia edycja:
Mój dwulatek ma ciągły problem z kaszlem. Przeważnie jest to kaszel suchy, nad ranem i czasem w nocy słychać jakby odksztuszal trochę wydzieliny. Pediatra twierdzi, że to przez wychodzące zęby. Morfologia, crp i ob są w normie. Syn chodzi do żłobka i często łapał infekcje - obecnie ponad miesiąc jest w domu, a kaszel dalej przeszkadza (nie codziennie ale co 2-3 dni zdarzają się napady kaszlu).
Jakie ewentualnie badania wykonać?

Dziecko ma skończonych 8 miesięcy, jedynie raczkuje, ale samodzielnie nie siada (sadzane też nie jest), uporczywie usiłuje cały czas stać. Pytanie: czy powinnam pozwalać dziecku samodzielnie stać (na przykład trzymając się szafek), czy powinnam ograniczać takie stanie i zachęcać bardziej do raczkowania.

Co może być przyczyną suchej, łuszczącej sie skóry między palcami u nóg u dziecka? Czy to grzybica? (dziecko chodzi boso tylko po domu, a w domu nikt nie choruje na grzybicę. Nie uczęszcza do żłobka ani przedszkola)

reklama
Witam.
Mój 5 letni syn ma nierówne kostki u stóp, tzn. Zewnętrzna kostka jest w odpowiednim miejscu, a wewnętrzna jest wysunięta do przodu.
Dołączam zdjęcie do ewentualnego wglądu. W trakcie biegania stopy przechylają się do wewnątrz.
Nie ukrywam, że do tej pory myślałam że jeszcze ma czas na unormowanie, ale chyba jednak nie.
Syn zaczął robić pierwsze kroki w wieku 1.5 roku.
Czy konieczna jest konsultacja z jakimś specjalistą?

Jeszcze jedno pytanie. Od pewnego czasu Młodszy 2 letni syn w trakcie płaczu rzadko kiedy uroni łzy, dodatkowo trze oczy praktycznie non stop.
Czy to znaczy, że ma przytkane kanaliki łzowe?
Czy w tym przypadku również jest wymagana konsultacja specjalistyczna?

Załączniki

• IMG_20200420_232322.jpg
    IMG_20200420_232322.jpg
    24,9 KB · Wyświetleń: 195
  • IMG_20200420_231515.jpg
    IMG_20200420_231515.jpg
    2,4 MB · Wyświetleń: 197
Ostatnia edycja:
reklama
Witam,
Mam pytania odnośnie żywienia roczniaka.
1.Czy mogę zrobić rocznemu dziecku kanapkę z żółtym serem? Czy ser żółty jest za ciężki dla takiego malucha?
2. Jakich dodatków do żywności roczniak nie może jeść? Czytając skład np wędliny na jakie składniki mam szczególnie zwrócić uwagę? Czy wszystkie E są szkodliwe? Co np z przeciwutleniaczami, barwnikami i wzmacniaczami smaku? Jakie składniki pożywienia są kategorycznie na nie a jakie neutralne dla organizmu rocznego dziecka?
3. Czy podawać roczniakowi mleko krowie? Jeśli tak to jakie? Dodam tylko że nadal karmię piersią,
4. Czy mogę podać roczniakowi coś smażonego np jajecznicę na maśle lub jakieś placuszki? Jeśli tak to jakiego tłuszczu używać?
5. Czy jeśli w jakimś produkcie na 100g jest 1g soli to mogę go spokojnie podać dziecku? Ile gram soli w przeliczeniu na 100 gram produktu jest bezpieczną dawką dla roczniaka?

Do góry