reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Zaczynamy staranka :)

witajcie kochane! wreszcie super nowina ADA gratuluje:-D!!!! Piateczka Ty to szalona jestes,pisalas ze masz szczescie ze masz swojego M bo jest cudowny,ale to on jest ogromnym szczesciarzem ze ma Ciebie!:tak:. a ja w pracy dostalam takie rwace bole jajnikow,jakies szczypanie co przychodzi i znika.moja szefowa widziala ze zle sie czuje i puscila mnie do domku.na objawy @ za wczesnie,a ja juz panika,ze znowu jakis guz:-(.ale bylam na wszelkich badaniach w maju u ginekologa i wszystko super. moze jajniki przeziebilam,trzeba cieple galotki kupic!

reklama
CIASTECZKA ZE ZBOŻAMI

2 szkl płatków owsianych
1 i 1/3 szkl mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 cukry waniliowe
1 szkl cukru brązowego
1 szkl cukru białego
1 kostka margaryny
2 jajka

I CO KTO LUBI, CZYLI:
1 czekolada posiekana
1 szkl kokosu
1 szkl słonecznika
1 szkl sezamu
1 szkl rodzynek
1 szkl orzechów posiekanych
1 szkl pestek dyni itd.

OCZYWIŚCIE SKŁADNIKI MOŻNA DODAWAĆ, ODEJMOWAĆ I ZAMIENIAĆ

WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy aż się połączą, kulamy w rękach kulki i rozpłaszczamy. Układamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C na 10-15 minut. Ja zawsze sprawdzam na oko i jak się przyrumienią to wyciągam.

SMACZNEGO

A oto i owe ciasteczka Zobacz załącznik 409075 :tak:

Przed świętami prześlę wam przepisy na moje popisowe ciasteczka, które uwielbia cała rodzina.Może uda mi się wrzucić zdjęcie:-)

Ostatnia edycja:
Ja przepis sobie spisałam i czekam na kolejne przepisy.
Daję od siebie przepis na pyszne ciacho
Marczello
SKŁADNIKI:
Biszkopt
6 jajek
1/4szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
Krem:
1 czekolada mleczna
1/2 szkl cukru
3 batoniki "Pawełki" czekoladowe
3 żółtka
1/2 szkl mleka
1,5 kostki margaryny

mały słoiczek wiśni wydrylowanych

WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier,ubijać dodając po jednym żółtku.Do piany dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie połączyć.Piec w formie(24x34 cm)25 min w temp.p 160 C.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.W mleku rozpuścić cukier, czekoladę i batoniki.Wystudzić.Margarynę utrzeć z żółtkami powoli dodając wystudzoną polewę na koniec wódkę.Biszkopt nasączyć sokiem wiśniowym .Nałożyć krem (trochę zostawić żeby posmarować wierzch),poukładać wisienki i przykryć drugim plackiem i nałożyć resztę kremu.Dowolnie udekorować.Smacznego!

Pychotka polecam

hej!

ale tu dzisiaj smacznie się zrobiło.

co do ciastek z płatków owsianych o których mówiła karolina to rzeczywiście pychota. może wyglądają nie ciekawie ale za to jak smakują!

ada gratuluje serdecznie! który to cykl starań?

piateczka pewnie teraz przez weekend w ogóle się nie pojawi. dzieci wysłane do babci więc będzie sobie używać.

pamela odpocznij sobie a na pewno wszystkie bóle miną

No to ja wrzucam przepis na najlepsze na świecie ciasto

ciasto chałwowe

Ciasto tortowe lub kupić gotowy spód

składniki:

1,5 szklanki mąki , w tym 0,5 szklanki ziemniaczanej
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
białka ubić z cukrem + żółtka dodać do ubitej masy an sztywno
piec 40-45 min w 180C

Masa chałwowa:
3 chałwy
1,5 kostka masła - 30 dkg + 2 łyżki cukru pudru
1 jajko
9 łyżeczek spirytusu

Utrzeć masło z cukrem dodać chałwę, mikserem ubijać ok 5 minut.
Dodać jajko podczas ubijania + 9 łyżeczek spirytusu

Tortowe ciasto przeciąć i przełożyć masą chałwową.
Ciasto lekko nasączyć np. sokiem z pomarańczy.
Wierzch posypać migdałami i orzechami

ps. wiele osób się mnie pytało jaka chałwa. Ja kupuje w supermarketach batony. Czyli 3 batony jakiejś taniej chałwy... najlepiej zwykłej waniliowej, ale właściwie nie ma to większego znaczenia. Może być ta najtańsza... nie ma co szaleć
new_splash.gif

Witam:)

ADA GRATKI!!!:)

Słodko tu dzisiaj hehe ale ciężaróweczki pamiętajcie,że SUROWYCH JAJ NIE WOLNO!!!! KREMÓW ITP.

Dla ciężarnych polecam tiramisu dla ciężarnych bez surowych jaj jest troszkę alkoholu ale w takiej ilości kremu nie zaszkodzi:)

składniki:
* 200g biszkoptów
* 1,5 szkl mocnego naparu kawy z ekspresu
* 50ml likieru amaretto lub innego alkoholu
* 500g serka mascarpone
* 300ml śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* 4 łyżki ciemnego kakao

wykonanie:
* Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy.
* W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, dodawać połowę śmietany po łyżce i zmiksować razem. Wyłączyć mikser, dodać resztę śmietany i połączyć łyżką.
* Do ostudzonego naparu kawowego dolać likier. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać na dnie formy (zanurzać cały biszkopt i wyjmować żeby się nie rozmoczył, ma być nasączony a nie 'rozciapkany'!)
* Po wyłożeniu całego dna biszkoptami, rozsmarować na nich połowę kremu.
* Posypać 2 łyżkami kakao - przez siteczko. Na to ponownie nasączone kawą biszkopty, reszta masy serowej, oprószyć kakao.
* Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeszcze lepiej, jeśli poleży w lodówce całą noc.

reklama
Do góry