witajcie kochane! wreszcie super nowina ADA gratuluje!!!! Piateczka Ty to szalona jestes,pisalas ze masz szczescie ze masz swojego M bo jest cudowny,ale to on jest ogromnym szczesciarzem ze ma Ciebie!. a ja w pracy dostalam takie rwace bole jajnikow,jakies szczypanie co przychodzi i znika.moja szefowa widziala ze zle sie czuje i puscila mnie do domku.na objawy @ za wczesnie,a ja juz panika,ze znowu jakis guz:-(.ale bylam na wszelkich badaniach w maju u ginekologa i wszystko super. moze jajniki przeziebilam,trzeba cieple galotki kupic!
reklama
CIASTECZKA ZE ZBOŻAMI
2 szkl płatków owsianych
1 i 1/3 szkl mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 cukry waniliowe
1 szkl cukru brązowego
1 szkl cukru białego
1 kostka margaryny
2 jajka
I CO KTO LUBI, CZYLI:
1 czekolada posiekana
1 szkl kokosu
1 szkl słonecznika
1 szkl sezamu
1 szkl rodzynek
1 szkl orzechów posiekanych
1 szkl pestek dyni itd.
OCZYWIŚCIE SKŁADNIKI MOŻNA DODAWAĆ, ODEJMOWAĆ I ZAMIENIAĆ
WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy aż się połączą, kulamy w rękach kulki i rozpłaszczamy. Układamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C na 10-15 minut. Ja zawsze sprawdzam na oko i jak się przyrumienią to wyciągam.
SMACZNEGO
A oto i owe ciasteczka Zobacz załącznik 409075
Przed świętami prześlę wam przepisy na moje popisowe ciasteczka, które uwielbia cała rodzina.Może uda mi się wrzucić zdjęcie:-)
2 szkl płatków owsianych
1 i 1/3 szkl mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 cukry waniliowe
1 szkl cukru brązowego
1 szkl cukru białego
1 kostka margaryny
2 jajka
I CO KTO LUBI, CZYLI:
1 czekolada posiekana
1 szkl kokosu
1 szkl słonecznika
1 szkl sezamu
1 szkl rodzynek
1 szkl orzechów posiekanych
1 szkl pestek dyni itd.
OCZYWIŚCIE SKŁADNIKI MOŻNA DODAWAĆ, ODEJMOWAĆ I ZAMIENIAĆ
WYKONANIE:
Wszystkie składniki mieszamy aż się połączą, kulamy w rękach kulki i rozpłaszczamy. Układamy na blachę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C na 10-15 minut. Ja zawsze sprawdzam na oko i jak się przyrumienią to wyciągam.
SMACZNEGO
A oto i owe ciasteczka Zobacz załącznik 409075
Przed świętami prześlę wam przepisy na moje popisowe ciasteczka, które uwielbia cała rodzina.Może uda mi się wrzucić zdjęcie:-)
Ostatnia edycja:
Silene
Fanka BB :)
Ja przepis sobie spisałam i czekam na kolejne przepisy.
Daję od siebie przepis na pyszne ciacho
Marczello
SKŁADNIKI:
Biszkopt
6 jajek
1/4szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
Krem:
1 czekolada mleczna
1/2 szkl cukru
3 batoniki "Pawełki" czekoladowe
3 żółtka
1/2 szkl mleka
1,5 kostki margaryny
mały słoiczek wiśni wydrylowanych
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier,ubijać dodając po jednym żółtku.Do piany dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie połączyć.Piec w formie(24x34 cm)25 min w temp.p 160 C.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.W mleku rozpuścić cukier, czekoladę i batoniki.Wystudzić.Margarynę utrzeć z żółtkami powoli dodając wystudzoną polewę na koniec wódkę.Biszkopt nasączyć sokiem wiśniowym .Nałożyć krem (trochę zostawić żeby posmarować wierzch),poukładać wisienki i przykryć drugim plackiem i nałożyć resztę kremu.Dowolnie udekorować.Smacznego!
Pychotka polecam
Daję od siebie przepis na pyszne ciacho
Marczello
SKŁADNIKI:
Biszkopt
6 jajek
1/4szkl mąki ziemniaczanej
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
Krem:
1 czekolada mleczna
1/2 szkl cukru
3 batoniki "Pawełki" czekoladowe
3 żółtka
1/2 szkl mleka
1,5 kostki margaryny
mały słoiczek wiśni wydrylowanych
WYKONANIE:
Białka ubić na sztywną pianę,dodać cukier,ubijać dodając po jednym żółtku.Do piany dodać wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i kakao.Delikatnie połączyć.Piec w formie(24x34 cm)25 min w temp.p 160 C.Po wystudzeniu biszkopt przekroić na pół.W mleku rozpuścić cukier, czekoladę i batoniki.Wystudzić.Margarynę utrzeć z żółtkami powoli dodając wystudzoną polewę na koniec wódkę.Biszkopt nasączyć sokiem wiśniowym .Nałożyć krem (trochę zostawić żeby posmarować wierzch),poukładać wisienki i przykryć drugim plackiem i nałożyć resztę kremu.Dowolnie udekorować.Smacznego!
Pychotka polecam
hej!
ale tu dzisiaj smacznie się zrobiło.
co do ciastek z płatków owsianych o których mówiła karolina to rzeczywiście pychota. może wyglądają nie ciekawie ale za to jak smakują!
ada gratuluje serdecznie! który to cykl starań?
piateczka pewnie teraz przez weekend w ogóle się nie pojawi. dzieci wysłane do babci więc będzie sobie używać.
pamela odpocznij sobie a na pewno wszystkie bóle miną
ale tu dzisiaj smacznie się zrobiło.
co do ciastek z płatków owsianych o których mówiła karolina to rzeczywiście pychota. może wyglądają nie ciekawie ale za to jak smakują!
ada gratuluje serdecznie! który to cykl starań?
piateczka pewnie teraz przez weekend w ogóle się nie pojawi. dzieci wysłane do babci więc będzie sobie używać.
pamela odpocznij sobie a na pewno wszystkie bóle miną
-Lorelain-
No to ja wrzucam przepis na najlepsze na świecie ciasto
ciasto chałwowe
Ciasto tortowe lub kupić gotowy spód
składniki:
1,5 szklanki mąki , w tym 0,5 szklanki ziemniaczanej
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
białka ubić z cukrem + żółtka dodać do ubitej masy an sztywno
piec 40-45 min w 180C
Masa chałwowa:
3 chałwy
1,5 kostka masła - 30 dkg + 2 łyżki cukru pudru
1 jajko
9 łyżeczek spirytusu
Utrzeć masło z cukrem dodać chałwę, mikserem ubijać ok 5 minut.
Dodać jajko podczas ubijania + 9 łyżeczek spirytusu
Tortowe ciasto przeciąć i przełożyć masą chałwową.
Ciasto lekko nasączyć np. sokiem z pomarańczy.
Wierzch posypać migdałami i orzechami
ps. wiele osób się mnie pytało jaka chałwa. Ja kupuje w supermarketach batony. Czyli 3 batony jakiejś taniej chałwy... najlepiej zwykłej waniliowej, ale właściwie nie ma to większego znaczenia. Może być ta najtańsza... nie ma co szaleć
ciasto chałwowe
Ciasto tortowe lub kupić gotowy spód
składniki:
1,5 szklanki mąki , w tym 0,5 szklanki ziemniaczanej
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
białka ubić z cukrem + żółtka dodać do ubitej masy an sztywno
piec 40-45 min w 180C
Masa chałwowa:
3 chałwy
1,5 kostka masła - 30 dkg + 2 łyżki cukru pudru
1 jajko
9 łyżeczek spirytusu
Utrzeć masło z cukrem dodać chałwę, mikserem ubijać ok 5 minut.
Dodać jajko podczas ubijania + 9 łyżeczek spirytusu
Tortowe ciasto przeciąć i przełożyć masą chałwową.
Ciasto lekko nasączyć np. sokiem z pomarańczy.
Wierzch posypać migdałami i orzechami
ps. wiele osób się mnie pytało jaka chałwa. Ja kupuje w supermarketach batony. Czyli 3 batony jakiejś taniej chałwy... najlepiej zwykłej waniliowej, ale właściwie nie ma to większego znaczenia. Może być ta najtańsza... nie ma co szaleć
Silene
zapisane i na pewno zrobię dzieki za przepis
Witam
ADA GRATKI!!!
Słodko tu dzisiaj hehe ale ciężaróweczki pamiętajcie,że SUROWYCH JAJ NIE WOLNO!!!! KREMÓW ITP.
Dla ciężarnych polecam tiramisu dla ciężarnych bez surowych jaj jest troszkę alkoholu ale w takiej ilości kremu nie zaszkodzi
składniki:
* 200g biszkoptów
* 1,5 szkl mocnego naparu kawy z ekspresu
* 50ml likieru amaretto lub innego alkoholu
* 500g serka mascarpone
* 300ml śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* 4 łyżki ciemnego kakao
wykonanie:
* Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy.
* W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, dodawać połowę śmietany po łyżce i zmiksować razem. Wyłączyć mikser, dodać resztę śmietany i połączyć łyżką.
* Do ostudzonego naparu kawowego dolać likier. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać na dnie formy (zanurzać cały biszkopt i wyjmować żeby się nie rozmoczył, ma być nasączony a nie 'rozciapkany'!)
* Po wyłożeniu całego dna biszkoptami, rozsmarować na nich połowę kremu.
* Posypać 2 łyżkami kakao - przez siteczko. Na to ponownie nasączone kawą biszkopty, reszta masy serowej, oprószyć kakao.
* Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeszcze lepiej, jeśli poleży w lodówce całą noc.
ADA GRATKI!!!
Słodko tu dzisiaj hehe ale ciężaróweczki pamiętajcie,że SUROWYCH JAJ NIE WOLNO!!!! KREMÓW ITP.
Dla ciężarnych polecam tiramisu dla ciężarnych bez surowych jaj jest troszkę alkoholu ale w takiej ilości kremu nie zaszkodzi
składniki:
* 200g biszkoptów
* 1,5 szkl mocnego naparu kawy z ekspresu
* 50ml likieru amaretto lub innego alkoholu
* 500g serka mascarpone
* 300ml śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 2 łyżki cukru
* 4 łyżki ciemnego kakao
wykonanie:
* Ubić śmietanę, dodać cukier i cukier waniliowy.
* W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, dodawać połowę śmietany po łyżce i zmiksować razem. Wyłączyć mikser, dodać resztę śmietany i połączyć łyżką.
* Do ostudzonego naparu kawowego dolać likier. Połowę biszkoptów maczać w kawie i układać na dnie formy (zanurzać cały biszkopt i wyjmować żeby się nie rozmoczył, ma być nasączony a nie 'rozciapkany'!)
* Po wyłożeniu całego dna biszkoptami, rozsmarować na nich połowę kremu.
* Posypać 2 łyżkami kakao - przez siteczko. Na to ponownie nasączone kawą biszkopty, reszta masy serowej, oprószyć kakao.
* Miskę przykryć folią aluminiową i wstawić na kilka godzin do lodówki. Jeszcze lepiej, jeśli poleży w lodówce całą noc.
reklama
katrina115
Potrójna Mama
lorelain - ile tak mniej więcej ma być tej chałwy (wagowo), bo ja tu takich batonów nie kupię
Podziel się: