Aneczko, przyjmując średnia wagę ciała ok. 5-6kg, rzeczywiście w moczu jest przekroczona norma wapnia, a szczegolnie fosforu, ale normy są dość szerokie, i poziom przekroczony jest bardzo nieznacznie. Natomiast w surowicy, jak juz pisałam, wyniki są idealne ( co jest BARDZO WAŻNE I DOBRZE ROKUJE), co sugeruje tylko złe dawkowanie leków. Jeśli chcesz, wyślę Ci prawidłowe normy , dla Twojego spokoju..Co do fosforanów: przekopiowałam kawałek fachowej literatury, bo nie chcialo mi się przepisywać. Generalnie wniosek z tekstu jest taki, że żeby prawidlowo określić jego poziom w moczu trzeba dokonać jego dobowej zbiórki i dopiero poddać mocz badaniu.
"Pomimo istnienia mechanizmu odzyskiwania fosforanów z tzw. moczu pierwotnego, u każdego zdrowego człowieka występuje utrata określonej ilości fosforanów z moczem. Samo stwierdzenie obecności fosforanów w moczu nie jest więc patologią. Przy podejrzeniu nieprawidłowości w gospodarce wapniowo-fosforanowej, lub przy podejrzeniu zaburzeń w funkcjonowaniu nerek, zaleca się obiektywne, ilościowe określenie jak nasilona jest utrata fosforanów z moczem. Należy pamiętać, że wydalanie to jest zasadniczo różne w poszczególnych grupach wiekowych - zawsze wynik należy porównywać z normą dla wieku! Wydalanie fosforanów w moczu zależy również od rodzaju żywienia - u niemowląt żywionych niemodyfikowanym mlekiem krowim może być kilkakrotnie wyższe niż u dzieci karmionych piersią. Uwaga! Oznaczenie wydalania fosforanów (jak również innych składników mineralnych) wymaga przeprowadzenia dobowej zbiórki moczu. Pojedyncza próbka moczu nie jest wiarygodna, ponieważ stężenie wapnia, czy fosforanów w moczu może być bardzo zmienne w czasie. Za najbardziej wiarygodny wskaźnik, oceniający utratę fosforanów z moczem, uważa się wskaźnik określany skrótem TRP (współczynnik wchłaniania zwrotnego fosforanów). Wymaga on oznaczenia stężeń kreatyniny i fosforanów w moczu i krwi. Prawidłowe TRP powinno wynosić od 85% do 95%. Zwiększone wydalanie fosforanów w moczu (czego odbiciem jest obniżenie TRP) występuje głównie przy niedoborze PTH i witaminy D."
Czyli: odczekasz, zrobisz kontrolę, jak wyniki będą złe, robisz kolejne badania.