reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej

Mój mały też słabo przybiera na wadze- tak było od urodzenia.
Warto zrobić hormony-TSH i tsh 3 i tsh 4- u nas wyszło ze Oli ma niedoczynność przysadki.
Może warto do endokrynologa pójść i kardiologa jeszcze

Ostatnia edycja:
reklama
myszor78
Trochę mnie uspokoiłaś. Zastanawiam się tylko z tym dawkowaniem leków. Chodzi o D3? Dawałam jedną kapsułkę dziennie. To znaczy że za dużo?

e-stera
A co Ciebie skłoniło do badań pod tym kontem? Kto ci podpowiedział? Ja w sumie mały przyrost wagi przypisuje refluksowi i anemii. Chyba aż boje się robić badania w tym kierunku. U kardiologa byłyśmy. Wszystko dobrze.
Moja malutka przybierała różnie. Urodziła się 3930 spadła do 3700 a obecnie ma 3 miesiące i waży 5450. W tym tygodniu przybrała 70gr. A Twój synek jak przybierał??

Mój synek ma 17 miesięcy i waży 6,5kg mierzy 72 cm,Przybierał po 20-30 dag na miesiąc.
Twoja mała nie wazy jakoś źle, mieści się w normach,jest na 10 centylu na siatce
My dostalismy skierowanie od pediatry do Pordni Zaburzeń Metabolicznych i tam juz nam kazali zroibć badania.

Dzieci refluksowe czasem słabiej przybieraja na wadze........bedzie dobrze:tak::tak::tak:

Ostatnia edycja:
No to rzeczywiście okruszek.
Mam nadzieje że u Ciebie i u Oliwierka będzie wszystko dobrze.
Jednak dla świętego spokoju zapytam moją pediatrę czy warto zrobić takie badania.
Pozdrawiam.

Zuzia miała usg brzuszka bo miała problemy z kupką. Wykazało asymetrie nerek i zaburzenia gospod.fosf-wapniowej. Pediatra dał skierowanie na zbadanie poziomów wapnia, fosforu i cholesterolu-wszystko w normie. Drugie usg robił inny lekarz i powiedział,że to złogi i potwierdził asymetrię, a trzecie usg robił też ktoś inny i powiedział że wszystko w normie:wściekła/y::wściekła/y: W moczu wyszły bakterie ale posiew nie wykazał nic. Teraz mamy wizytę 18 czerwca u nefrologa. Jest wcześniakiem ale przybiera normalnie na wadze. Też pytali czy nie przedawkowałam wit D3 albo leków przeciwgorączkowych. Dawałam Devikap 1 krople teraz zmniejszyłam dawke i podaje 2 razy w tyg. po 1 kropli. Jakie mogłabym zrobić jeszce badania żeby wykluczyć zaburzenia gosp.fos-wapn.???

mamita - Na początek TSH i PTH..ale po co je robic, skoro ma prawidłowe poziomy minerałów w surowicy?
Aneczka - a co do kapsulki z wit,.D ( jesli chodzi o VitaD)- to normalna dzienna dawka; ale najlepsze jest to, że podwyższony poziom fosforanów w moczu śwaidczy raczej o niedoborze wit.D w organizmie, bo wystepuje np. w krzywicy.
Aneczka, wejdź na to Forum Pediatryczne ( wysłałam Ci wiadomość - wejdź na swój profil) - zadaj pytanie pediatrze, on Ci powie, co robić po kolei :)

Witaj Aneczko,proszę Cię o kontakt, mój synek jest chory nie wiemy co robić,chciałabym wiedzieć jak rozwiązała się sprawa Twojego dziecka.Mój mały ma zaburzenia gospodarki wapniowo fosforanowej.Ma niedobór wit.D,anemię,ma 6 miesięcy i teraz waży 4790...do tego ma ostry refluks,dodam ze przytarczyce i tarczycę ma w porządku,kamicy nie ma.interesuje mnie jakie leczenie zastosowano u Twojego dziecka i czy jest poprawa?pozdrawiam

reklama
Jeđi chodzi o gospodarkę fosforanowo wapniową ja leczę swoje dziecko u dr Rowińskiej, bardzo dobra dr, wyprowadziła moje dziecko na prostą z wapniem i fosforanami, skierowała na konkretne badania, odpowiednie leki, dieta i jest już ok, teraz chodzimy raz na pół roku na kontrolę. Moje dziecko od urodzenia nie dostało nawet kropli wit.D3. Doktor przyjmuje w VIVAMEDZIE ul. Zamiejska 17, 22 679 28 83 lub 678 31 40 (vivamed.com.pl), przed pierwszą wizytą trzeba mieć badania wapnia, fosforu, fosfatazy alkaicznej i 25OHD3 z krwi oraz wapń i kreatynina z moczu. Dziecko przed pobraniem krwi i moczu musi być co najmniej 3 godziny na czczo, można dać dziecku do picia wodę przegotowaną.

Do góry