reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ząbkowanie

bleucoco

Fanka BB :)
Dziewczyny, córka ma 4,5 miesiąca. Nie miała jakichś szczególnych objawów ząbkowania, oprócz tego, że się bardzo śliniła, wszystko pakowała do buzi warcząc jak tygrys 😅 Mocniej ulewała, śmierdziało to wymiocinami i tarła oczy, ale wtedy nie wiązałam tego z zębem. W tym tygodniu jednej nocy wybudzała się kilka razy z płaczem, nie chciała jeść w swoich godzinach jedzenia mimo tego płaczu, co mnie zaniepokoiło, sprawdziłam dziąsło i miała przekrwione. Następnego dnia rano zauważyłam białą kropkę na dziąśle w miejscu prawej dolnej jedynki. Minęło kilka dni i w miejscu drugiej dolnej jedynki pojawiło się wgłębienie, a ta biała kropka jest bez zmian, nie powiększa się. Ile może trwać dalsze wyrzynanie się tego zęba, który już w jednym miejscu się przebił? Codziennie sprawdzam i mam wrażenie, że jest bez zmian 🙈 Jak już się przebiło, to chyba powinno dalej jakoś już pójść, prawda?

reklama
No czasem to trwa nawet tydzień, najgorsze jest przebicie, jak wyszło tylko w jednym miejscu to jednak będzie jeszcze chwilę trwało aż przebije się na całej szerokości zęba.
Ogólnie to współczuję i łączę się w bólu, u mojej córki właśnie wychodzą trójki. Może sprobuj użyć dentinoxu na to dziaslo, ewentualnie podaj przeciwbolowe.

No czasem to trwa nawet tydzień, najgorsze jest przebicie, jak wyszło tylko w jednym miejscu to jednak będzie jeszcze chwilę trwało aż przebije się na całej szerokości zęba.
Ogólnie to współczuję i łączę się w bólu, u mojej córki właśnie wychodzą trójki. Może sprobuj użyć dentinoxu na to dziaslo, ewentualnie podaj przeciwbolowe.
No właśnie taka biała kropka to chyba znaczy, że nie przeszło po całości :( Dobrze wiedzieć, że tydzień, bo codziennie sprawdzam 🙈 Może pójdzie w końcu. Od środy/czwartku ciągle tylko ta kropka. Na razie nie ma dramatu, zła była tylko ta jedna noc z środy na czwartek jak się przebijało, wtedy podałam przeciwbólowe. Teraz w ciągu dnia 1-2 razy smaruję dentinoxem jeśli popłakuje tak jak piszesz. Dziś przebudzała się kilka razy z popłakiwaniem, ale samoistnie zasypiała, więc na razie nocka OK. W dzień ma w sumie wyjątkowo dobry humor, jakaś wyciszona jest odkąd się przebiło, tylko gryzie smoczka, ślini się i rzyga 🤣

No właśnie taka biała kropka to chyba znaczy, że nie przeszło po całości :( Dobrze wiedzieć, że tydzień, bo codziennie sprawdzam 🙈 Może pójdzie w końcu. Od środy/czwartku ciągle tylko ta kropka. Na razie nie ma dramatu, zła była tylko ta jedna noc z środy na czwartek jak się przebijało, wtedy podałam przeciwbólowe. Teraz w ciągu dnia 1-2 razy smaruję dentinoxem jeśli popłakuje tak jak piszesz. Dziś przebudzała się kilka razy z popłakiwaniem, ale samoistnie zasypiała, więc na razie nocka OK. W dzień ma w sumie wyjątkowo dobry humor, jakaś wyciszona jest odkąd się przebiło, tylko gryzie smoczka, ślini się i rzyga 🤣
Czasem jest też tak, że to wyrzynanie się zatrzymuje i po jakimś czasie ząb znowu zaczyna się przebijać.. no trudno powiedzieć ile to może trwać. U nas teraz wyszła dolna trójka w ciągu 4 dni, nie sprawdzałam wtedy buzki, bo córka akurat miala zapalenie krtani i tchawicy. Po chorobie patrzę a tu ząb na wierzchu. Moja córka tez poplakuje przez sen przy ząbkowaniu i ogólnie wtedy bardziej woli być przy mnie niż np przy mężu.

Oj moze trwac dluzej niz tydzien, u mojej sie zatrzymalo. Zaczelo sie w 4tym miesiacu, a wyszedl zab dopiero tydzien przed skonczeniem 6go miesiaca. Cale szczescie, ze po okolo 3-4 tygodniach wielkiej marudy uspokoila sie I dopiero na finale potrzebowala przeciwbolowych.

Dziewczyny, córka ma 4,5 miesiąca. Nie miała jakichś szczególnych objawów ząbkowania, oprócz tego, że się bardzo śliniła, wszystko pakowała do buzi warcząc jak tygrys 😅 Mocniej ulewała, śmierdziało to wymiocinami i tarła oczy, ale wtedy nie wiązałam tego z zębem. W tym tygodniu jednej nocy wybudzała się kilka razy z płaczem, nie chciała jeść w swoich godzinach jedzenia mimo tego płaczu, co mnie zaniepokoiło, sprawdziłam dziąsło i miała przekrwione. Następnego dnia rano zauważyłam białą kropkę na dziąśle w miejscu prawej dolnej jedynki. Minęło kilka dni i w miejscu drugiej dolnej jedynki pojawiło się wgłębienie, a ta biała kropka jest bez zmian, nie powiększa się. Ile może trwać dalsze wyrzynanie się tego zęba, który już w jednym miejscu się przebił? Codziennie sprawdzam i mam wrażenie, że jest bez zmian 🙈 Jak już się przebiło, to chyba powinno dalej jakoś już pójść, prawda?

A jesteś pewna, że to ząb?
Bo np. mój synek ma taką kropkę i to nie ząb a guzki bohna (są jeszcze perły epsteina)

Pierwsze zęby wyglądały u nas jak kreska, nacięcie nożem na dziąśle, a nie kropka i od takiej kreski bardzo szybko rósł ten ząbek w oczach, praktycznie z godziny na godzinę było go w górę coraz więcej

Bo np. mój synek ma taką kropkę i to nie ząb a guzki bohna (są jeszcze perły epsteina)

Pierwsze zęby wyglądały u nas jak kreska, nacięcie nożem na dziąśle, a nie kropka i od takiej kreski bardzo szybko rósł ten ząbek w oczach, praktycznie z godziny na godzinę było go w górę coraz więcej
Tak, dotykałam, jest twarde, na razie nie wystaje ponad dziąsło, pod palcem czuć zęba w środku w dziąśle. Nie umiem zrobić zdjęcia, bo bym wstawiła :( Synowi pierwszy ząb wyszedł jak miał równo 5 miesięcy i też zaczęło się właśnie od krzyku nocnego i następnego dnia rano taka kropka. To już było kilka lat temu i nie pamiętam ile trwało dalsze wyrzynanie 🙈 Takich kresek, o których piszesz, syn nigdy nie miał. Wychodziły mu od kropki właśnie, od przebicia w jednym miejscu. Kreskę teraz ma córka przy miejscu drugiej dolnej jedynki, ale to takie wgłębienie, nie przecięcie. Sprawdziłam zdjęcia tego co piszesz i to nie jest to, jestem pewna, że to ząb. No i kropka jest dokładnie w miejscu wyrzynania zęba, nie gdzieś bo bokach dziąseł.

No nie mogę złapać ostrości na tę kropkę, brakuje mi ręki 🤣 Tutaj widać te dwie kreski (wgłębienia, nie przecięcia). W miejscu prawej dolnej jedynki jest mała biała kropka od czwartku. Minimalnie widać zarys, to niestety tak małe, że nie umiem złapać ostrości jak córka się kręci :( Wydaje mi się, że w tym miejscu pękło dziąsło po prostu, a nie przebiło się po całości :(
IMG_4189.jpeg

A jest sens to tak rozkminiać? :D wyjdzie to wyjdzie.

U nas jedynka się zatrzymała w połowie wychodzenia i w sumie po 2m dopiero byla w całości ;) nie wiem czy jest sens to rozkminiac, w swoim czasie wylezą.

Ja mam taki egzemplarz, że zęby go męczą 2-3 miesiące zanim się cos przebije.

Btw. Ślinienie i wkladanie piąstek do buzi to nie jest oznaka ząbkowania.

reklama
Do góry