reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ząbkowanie kp brak apetytu

reklama
Już nie ma temperatury, a chyba przy infekcji by była co?
Czasami przy infekcji nie ma temperatury, a przy ząbkowaniu jest.
Co dziecko to może być inna historia, inne objawy.

Moja kuzynka np nie wie co to ząbkowanie. Zęby wychodziły od tak po prostu. Patrzą - o, nowy ząb. I tyle.
A mój : ślinił się ( zresztą nadal się ślini bo akurat wychodzą górne "5tki" ) tak, że trzeba przebierać body czy bluzkę kilka razy w ciągu dnia, paluszki w buzi a obecnie niemal cała ręka, marudzenie, totalny brak apetytu. Brak apetytu to u nas taka norma, że czasami już nie zwracam tak na to uwagi. Najważniejsze, żeby pił.
Gdy był na samym mleku to też pił dużo mniej. To mogę opisywać za każdym razem bo mam to wryte w pamięć na dobre bo swoje stresy też mnie to kosztowało 😄
Pił połowę mniej niż normalnie albo po parę łyków.
Podawałam mu wtedy IbumForte przeciwbólowy.

Czasami przy infekcji nie ma temperatury, a przy ząbkowaniu jest.
Co dziecko to może być inna historia, inne objawy.

Moja kuzynka np nie wie co to ząbkowanie. Zęby wychodziły od tak po prostu. Patrzą - o, nowy ząb. I tyle.
A mój : ślinił się ( zresztą nadal się ślini bo akurat wychodzą górne "5tki" ) tak, że trzeba przebierać body czy bluzkę kilka razy w ciągu dnia, paluszki w buzi a obecnie niemal cała ręka, marudzenie, totalny brak apetytu. Brak apetytu to u nas taka norma, że czasami już nie zwracam tak na to uwagi. Najważniejsze, żeby pił.
Gdy był na samym mleku to też pił dużo mniej. To mogę opisywać za każdym razem bo mam to wryte w pamięć na dobre bo swoje stresy też mnie to kosztowało 😄
Pił połowę mniej niż normalnie albo po parę łyków.
Podawałam mu wtedy IbumForte przeciwbólowy.
Zamówiłam czopki,bo nie chce jeść żadnych kropli (kiedyś na wzdęcia żadnych,ani pedicetamolu teraz) wypluwa i koniec, w nocy budziła się dziś co godzinę z płaczem. Przytulanie na szczęście pomagało i tak co godzinę. Chyba przy infekcji przytulanie by nie wystarczyło? 🤔

Zamówiłam czopki,bo nie chce jeść żadnych kropli (kiedyś na wzdęcia żadnych,ani pedicetamolu teraz) wypluwa i koniec, w nocy budziła się dziś co godzinę z płaczem. Przytulanie na szczęście pomagało i tak co godzinę. Chyba przy infekcji przytulanie by nie wystarczyło? 🤔
Przy kilkumiesięcznym malichu wszystko sprowadza się do metody prób i błędów- no niestety.
U nas też wchodziły w grę czasami czopki, ale wtedy też synek robił kupę i znowu pojawiał się problem. Bo jeśli wydalił czopek razem z kupą to potem podawaliśmy nowy. Ale jeśli zrobił kupę np.po 15minutach ... to czy czopek został już wchłonięty ?Wtedy nowego nie wolno podawać .

Fajnie gdy ząbkowanie trwa chwilę i taki np tydzień jakoś się przeżyje. Gorzej, gdy takie objawy ząbkowania trwają bite 3 miesiące 🫣 ... No wtedy to można usiąść na podłodze i też zapłakać 🙈
Jedyna chyba słuszna rada : cierpliwości i wytrwałości.

Nie wiem czemu tak się nastawiłaś na te zęby. Czy przytulanie by pomogło na bolące dziąsła? Myślę, że też nie. Mogą to być one ale nie muszą. Nie masz gdzieś apteki koło siebie tylko musisz zamawiać?

Nie wiem czemu tak się nastawiłaś na te zęby. Czy przytulanie by pomogło na bolące dziąsła? Myślę, że też nie. Mogą to być one ale nie muszą. Nie masz gdzieś apteki koło siebie tylko musisz zamawiać?
No wczoraj mniej było śliny, noc trochę lepsza, więc może nie ząbkowanie 🫣

Miały być na następny dzień te czopki, więc zamówiłam. Oczywiście wyrolowano mnie, więc mąż był w aptece,ale nie użyliśmy finalnie,bo jest lepiej. Farmaceutka przestrzegła przed ich używaniem ze względu na delikatne jelitka niemowląt, mówiła, że lepiej płyn podawać (no u nas odpada). Nie wiedziałam o tym... naprawdę tak jest?

reklama
Miały być na następny dzień te czopki, więc zamówiłam. Oczywiście wyrolowano mnie, więc mąż był w aptece,ale nie użyliśmy finalnie,bo jest lepiej. Farmaceutka przestrzegła przed ich używaniem ze względu na delikatne jelitka niemowląt, mówiła, że lepiej płyn podawać (no u nas odpada). Nie wiedziałam o tym... naprawdę tak jest?
Nigdy tego nie słyszałam. U nas wręcz zalecano czopki bo szybciej działają.
A jak w ogóle podajesz ten syrop? Przecież on jest w strzykawce. Podajesz na policzek i to spływa do gardła. Nie ma szans, żeby dziecko to wypluło.

Do góry