reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ząbkowanie,czy to już? jakie objawy?

Czyli to chyba ubjawy normalne w tym wieku: ślinienie, pocieranie uszka, masowanie dziąsełek zabawkami, a do tego okresowe problemy ze ssaniem, "dni marudy"... Małgosia też to ma :)

reklama
Hmm pocieranie uszka i problem z ssaniem to może być objaw zapalenia uszka a nie ząbkowania Ciapaczku.

My tez z utęsknieniem czekamy na tego pierwszego ząbak, u nas juz to bardzo długo trwa, już wczoraj niby widziałam coś białego, ale dziś juz nie widzę. Ale mój szwagier jak zobaczył jej dziąsełka, to mówił, że to juz niedługo, a wkońcu ma 2 córki to chyba wie. :)

A u mojego Bartoszka juz widać dwa ząbki maruda straszny , rączki w buzi ciągle, ale dwia białe juz wyłażą. od dwuch tygodni. A zaczęło się od podwyższonej temperatury (o kilka kresek). Pani doktor zbadała i nic, ale stwierdziła że na ząbki to jeszcze za wcześnie a za 4 dni zaczęły wyłazić. Ale mogłam się tego spodziewać, teściówka mówiła że mąz dostał ząbki na początku czwartego miesiąca. Ale u każdego dzieciaczka inaczej.... mojej znajomej ma 2 latka i 8 ząbków , a pierwsze wyszły w 8 miesiącu.
miejmy nadzieje że im wcześniej to maluszki mniej cierpią. pozdrawiam wszystkie mamausie i maluszki. Juz niedługo będą szorować szczoteczką.......

Julka ślini się już 2 miesiące i też wszystko pakuje do dziuba.. ale mam ndzieję że nie bedzie ząbków zbyt wczesnie bo  biada moim cyculkom.. juz teraz potrafi nieżle ugryźć a co dopiero bedzie potem  :laugh:

Jesli chodzi o czas wychodzenia żebów to różnie bywa.. mój chrześniak miał 4 miesiące i 2 tyg.. a przyrodnia siostra Julki  już chodziła a  zebów nie miała.. zaczeły rosnąć gdy skonczyła 11 miesięcy..

A TO  OBOWIĄZKOWE LEKI W  DOMU W CZASIE ZĄBKOWANIA I PO SZCZEPIENIACH VIBURCOL (USPAKAJAJĄCE) I SPASCUPREEL (PRZECIW BÓLOWE)
SĄ HOMEOPATYCZNE -POLECIŁA MI JE LEKARKA RODZINNA A LASKI W APTECE POTWIERDZIŁY ŻE SĄ SUPER  ( WSZYSTKIE MAJĄ MAŁE DZIECI WIĘ  IM WIERZĘ!!)

nas pediatra spytała kiedy my ząbkowaliśmy,a ja miałam tak z pół roczku ale mąż miał 4,5 miesiąca,więc moze niedługo się zacznie ::) :)

Moja Lenka tez się ślini ale Ona to robi od kiedy pamiętam :) Systematycznie chodzę do pediatry żeby co jakiś czas wykluczyła mi zapalenie ucha bo ciągle marudzi, pociera ucho ale dodatkowo wszystko gryzie. Mam już miliony malinek na twarzy i ramieniu :) Na szczęscie już zaczeły pojawiać sie białe plamki tylko te bielsze plamiki sa w miejscach zebow trzonowych hm.... Poczekamy zobaczymy :)
Ale mnie już chyba nic nie zgdziwi... Wierzcie lub nie ale tam gdzie ja rodziłam dziewczyna urodziła dziecko z dwoma ząbkami. Niestety ząbki trzeba było wyrwać aby dziecko sie nie zakrztusiło, bo ząbki mogłyby wypaśc...
Ale tak samo czekamy już na te pierwsze ząbki :)

secasia pisze:
Ale mnie już chyba nic nie zgdziwi... Wierzcie lub nie ale tam gdzie ja rodziłam dziewczyna urodziła dziecko z dwoma ząbkami. Niestety ząbki trzeba było wyrwać aby dziecko sie nie zakrztusiło, bo ząbki mogłyby wypaśc...
Ale tak samo czekamy już na te pierwsze ząbki :)

tak moge w to uwierzyć bo już kilka takich przypadków słyszałam, zdarza się to podobno rzadko, są to ząbki "przedmleczne" mleczaki potem wyrosną... ;D ;D ;D ;D ;D

Też słyszałam o takim przypadku, że dzidziuś urodził się z ząbakami, ale najgorsze było to, że dalsze ząbkowanie dopadło go już w drugim miesiącu i to było straszne, bo wtedy jeszcze nie umiał sobie nawet gryzaczka potrzymac, żeby pomasowac dziąsełka... :-[

reklama
mama mi mowila o takim zwyczaju,ze jak ktos wypatrzy pierwszy zabek,to trzeba mu kupic sukienke. mnie sie podoba,bo przyda mi sie nowa kiecka ;D , wiec wypatruje zabkow z niecierpliwoscia ;D tylko co kupic w takim wypadku facetowi?? ;D

Do góry