niczego odkrywczego nie napiszę - choc Maciek ma takie dni, kiedy lubi bawić sie sam, to jednak towarzystwo mile widziane;-) gdy coś robimy to razem, czyli standard.
ale mam pytanie do was. mamy mieszkające w dużych miastach mają pewnie więcej atrakcji do zaproponowania dziecku, choć z drugiej strony wiem, że tłuc się godzinę tramwajem to żadna przyjemność i nie zawsze się chce. ja teraz jestem z małym w niewielkim miasteczku i mam wrażenie, że wychodząc z domu ciągle wędrujemy tymi samymi trasami. fakt - o zmiany tu ciężko. o placach zabaw pisałam w innym wątku, koszmar. w zwiazku z tym czy macie jakieś propozycje na urozmaicenie spaceru
jak w ogóle wyglądają wasze wspólne wyjścia z domu
my szukamy nowych ścieżek, wędrujemy torami ciuchci jeżdżącej 2 razy w tyg., więc bezpiecznie;-), chodzimy nad staw oglądać żaby, ale repertuar to niewielki. czasem idziemy na 'magiczną wyprawę' i wyszukujemy po drodze rózne czarodziejskie rzeczy, opowiadamy sobie o nich historie. np. skąd tu wzięła się ta żółta drabina.. przecież wszystko jest magią, jak twierdzi mój syn
w ostateczności wysyłamy totolotka;-) wczoraj zabrałam Maćka do Gniezna, oddalonego o 15km, więc atrakcją była podróż autobusem. Gniezno dobrze zna - często tam jeździmy, no ale samochodem, więc to nie to samo
mały lubi przesiadywać w katedrze, słuchać o niej opowieści, czasem idziemy na deser i herbatkę do kawiarni.
nie mniej to nie każdego dnia. doradźcie coś, co wzbogaci codzienne wyjścia z domu.