reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

ZABAWY i STYMULOWANIE rozwoju maluszków

Moja coreczka uwielbia ze mna... tanczyc !:-D i cieszy sie straaasznie jak jej spiewam !
... chce zeby ja gilgotac, przewracac z boczku na boczek (czyli turla sie )...i chetnie oglada rozne obrazki...:cool2:
Czasami wkladam ja do nosidelka i sprzatamy albo gotujemy razem (z tym to musze uwazac, bo ona kocha lapac w raczke doslownie wszystko - )

ostatnio zaczela naciagac na siebie wszystkie szmatki - taka niby zabawa w chowanego !:laugh2:
...a jak jej sie uda zlapac mnie za wlosy (najlepiej ze wszystkich sil !) to wtedy cieszy sie niesamowicie (mala terrorystka:eek:)

reklama
Vileyka- napisz cos wiecej o tych zajeciach...!

...moja mala nie lubi ani Mozarta ani Chopina...chociaz przyzwyczajalam ja do muzyki powaznej juz od pierwszych dni...
... woli np. Shakire albo po prostu wolniejsze piosenki :-)
... mam wiec nadzieje , ze w przyszlosci nie bedzie miala problemow z rytmika i sluchem .. hihi ;)

Vileyka- napisz cos wiecej o tych zajeciach...!

...moja mala nie lubi ani Mozarta ani Chopina...chociaz przyzwyczajalam ja do muzyki powaznej juz od pierwszych dni...
... woli np. Shakire albo po prostu wolniejsze piosenki :-)
... mam wiec nadzieje , ze w przyszlosci nie bedzie miala problemow z rytmika i sluchem .. hihi ;)

No ja tez probowalam puscic muzyke klasyczna i nie zaabardzo sie mu podoba, moze dla tego ze w ciazy sluchalam nieco innych rytmow:laugh2:.
Maly lubi rock, gotyk:laugh2::happy: ( dead can dance,enya - i inne w tym stylu.)

Drogie mamy!!
Juz kilkumiesieczne niemowlaki mozna uczyc czytac!!Sama sprawdzalam .
na kazdej kartce zapisuje sie inny wyraz i trzeba opowiadac dziecku ,ze tu jest napisane np.mama,oczy itp.Dziecko niesamowicie wszystko zapamietuje i potrafi pozniej wskazac dany wyraz.
bardzo fajne jest to podczas jazdy samochodem.Polecam

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Aniu- jaki wiek dziecka masz dokladnie na mysli ??? :)
a moze chodzi Ci o metode G. Domana ???

Ostatnia edycja:
Zgadzam się z przedmówczyniami i przyznaję, że próbowałem wszystkich opisanych powyżej zabaw (oprócz bajek na mini mini). Jednak nudne jest ciągłe powtarzanie tych samych zabaw, no i trochę męczące. Jeżeli macie jakieś propozycje zabaw to piszcie proszę.

U mnie najlepsze jest taka zabawa - mała (niedługo 8 miesięcy będzie miała) siedzi przy stole na moich kolanach i zrzuca ze stołu wszystkie rzeczy, które na nim się znajdują. Fajna zabawa, ale po 10 minutach podnoszenia z ziemi różnych rzeczy - może być wyczerpująca.

Poza tym nie wiem czy zauważyliście, ale moja córa najbardziej lubi przedmioty "zwykłe" - jaskrawe zabawki już jej nie interesują. Za to stara książka z bajkami jest po prostu przedmiotem pożądania. Też macie wrażenie, że producenci powinni zacząć robić zabawki szare/zwykłe/przypominające przedmioty codziennego użytku - bo te kolorowe się po prostu dziecku nudzą!

Poza tym nie wiem czy zauważyliście, ale moja córa najbardziej lubi przedmioty "zwykłe" - jaskrawe zabawki już jej nie interesują. Za to stara książka z bajkami jest po prostu przedmiotem pożądania. Też macie wrażenie, że producenci powinni zacząć robić zabawki szare/zwykłe/przypominające przedmioty codziennego użytku - bo te kolorowe się po prostu dziecku nudzą!

:-D dlatego takie popularne sa drewniane zabawki
Ale i moja uwielbia te najprostsze:
-zabawy z pieluszka tetrowa
-pudelko z chusteczek nawilzajacych
-paczke z pampersami
-chusteczki higieniczne-te jeszcze zapakowane w folii gdzie jest 10szt mniejszych paczuszek
-jak uslyszy reklamowke to leci z drugiego konca pokoju
A jak Mikolaj zostawil jej zabawke, to pobawila nia sie 5min a pozniej 30min bawila sie pudelkiem po niej :wściekła/y:

Nam sporo czasu 'zajmuje' gdy dyskutujemy - ja powtarzam dzwieki jakie dzidzia wymawia, uwielbia to i daje sie wciagnac, jest dumna ze mame zmusila do powtarzania. Oprocz tego przez zabawe nauczylismy sie robic papa i nawet mowi przy tym pa-pa (nieraz ba-ba ;-)), i podnosimy rece do gory-a mama pyta 'jaka bedziesz duza'dzidzia na razie mnie przy tym nasladuje, gdyz nie widze by odrozniala to pytanie od innych :-)

Moja Amelka słucha muzyki poważnej i bajek -ale non stop jej też nie puszczam ,bo i karmię ,a to sie bawie z nia ,a to i zapominam czasami -ma 4 miesiace i też będąc w szpitalu wypełniłam ankiete -pózniej dzwoniła ze dwadzieścia razy babka z studia nagrań to za 3 płyty 96 zł wychodziło zrezygnowałam..Teraz ludzie nie maja pieniedzy ,a oni tylko naciągaja -a płyty z muzyk apowazna z gazeta można kupic -może żle zrobiłam ,ze nie kupiłam /.

reklama
CENTRUM INICJATYW DZIECIĘCYCH

„ZAMEK KSIĘŻNICZKI OLIWKI”

UL. JUGOSŁOWIAŃSKA 48, WROCŁAW

ZAPRASZA NA ZAJĘCIA Z CYKLU

TEATR:

„CHOĆ JESTEM MAŁY, CHCĘ TWORZYĆ…”

W TROSCE O NASZE POCIECHY

W PROGRAMIE:
· TECHNIKI TEATRALNE
· KONSTRUKCJA SCENOGRAFII (DEKORACJE, STROJE, MASKI)
· ZAPOZNANIE Z LITERATURĄ DZIECIĘCĄ

UWAGA RODZICE!

ZAJĘCIA TWÓRCZE POZYTYWNIE WPŁYWAJA NA ROZWÓJ OSOBOWOŚCI, KSZTAŁTUJĄ PEWNOŚĆ SIEBIE, EMPATIĘ, POSTRZEGANIE WARTOŚCI. POMAGAJĄ W WYRAŻANIU UCZUĆ I WŁASNEGO ZDANIA.

GIMNASTYKA:

W TROSCE O ROZWÓJ NASZYCH POCIECH

ZAJĘCIA SPORTOWE PRZYGOTOWANE SPECJALNIE Z MYŚLĄ O NAJMŁODSZYCH (OD OK. 1,5 ROCZKU)

SKUPIAMY SIĘ NA:
· STYMULOWANIU ROZWOJU ZDOLNOŚCI MOTORYCZNYCH DZIECI,
· WYKRYWANIU ORAZ KORYGOWANIU WAD POSTAWY,
· ZABAWACH UCZĄCYCH I ROZWIJAJĄCYCH ZACHOWANIA SPOŁECZNE.

DRODZY RODZICE!

BĄDŹCIE ŚWIADOMI ZAGROŻEŃ, KÓRE NIESIE BRAK AKTYWNOŚCI.

DZIĘKI NASZYM ANIMATOROM ODNAJDZIECIE INSPIRACJĘ ABY WSPÓLNIE Z POCIECHAMI ODKRYWAĆ ZALETY UPRAWIANIA SPORTU.

MUZYKA:

W TROSCE O ROZWÓJ NASZYCH POCIECH

ZAJĘCIA UMIZYKALNIAJĄCE PRZYGOTOWANE SPECJALNIE Z MYĄŚLĄ O NAJMŁODSZYCH (OD OK. 1,5 R.Ż)

SKUPIAMY SIĘ NA:
· PREZENTOWANIU DZIECIOM CECH MUZYKI
· ROZPOZNAWANIU RÓŻNYCH DŹWIĘKÓW, ODGŁOSÓW
· OSWAJANIEM Z INSTRUMENTAMI
· ZABAWACH RUCHOWYCH ZE ŚPIEWEM I PRZY MUZYCE

DRODZY RODZICE!!!

KSZTAŁTOWANIE SŁUCHU I RYTMU WPŁYWA NA KSZTAŁTOWANIE MOWY I INNYCH PROCESÓW MYŚLOWYCH. MUZYKA JEST JEDNĄ Z CIEKAWSZYCH AKTYWNOŚCI. PRZY JEJ POMOCY WASZE DZIECI RADOŚNIEJ I AKTYWNIEJ BĘDĄ SPĘDZAŁY DZIECIŃSTWO. MOŻLIWE, ŻE ODKRYJĄ NIEPOWTARZALNY TALENT.

GORĄCO POLECAMY

SZCZEGÓŁY POD ADRESEM :
E-MAIL: e.nowacka1@wp.pl
oraz nr telefonu: 71-333-00-99 lub kom.: +48 782-333-099
www.zamekksiezniczkioliwki.boo.pl

Ostatnia edycja:
Do góry