reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Zabawa z maluchami

ja Wam powiem jak moja babcia mówi do dzieci :
tu sroczka kaszkę ważyła,
tu sobie dupkę oparzyła
'\temu dała na talerzyku,
temu w miseczce
temu w skorpueczce
temu na łyżeczce
a temu malutkiemu łebeczek ukręciła
leciała, leciała i tak się skukała

jakieś pytania?

kosi, kosi łapci
jedziemy do babci
babcia da nam mączki'usmażymy pączki.

a jakie kołysanki śpiewacie?
my "był sobie król", aaa, "kotki dwa" i "na HANUSIĘ z popielnika"

reklama
jest jeszcze wierszyk, który Amelia ogarnęla w 10 minut - nauczał dziadek:

Stary, stary gdzieś ty był
Za stodołą wódkę pił
Przepił konia, przepił wóz
Na patyku babkę wiózł

Jak widac wszystko zalezy od doboru odpowiedniej tematyki poezji dziecięcej:)

Flaurka - ja mialam taki hit w zerowce:

lecieli sobie pani z panem
aeroplanem
puszczali sobie pszczoly
na pupy gole

i po dzis dzien nie rozumiem, czemu wychowawczyni zrobila zadyme z wzywaniem rodzicow :laugh2: Dodam, ze wierszyka nauczyl mnie tata :-pRodzice zareagowali pedagogicznie: zakaz w szkole, w domu ile wlezie :-D

Ja znam taką:

Myszka kaszkę ważyła,
ogonek sobie sparzyła,
temu dała na miseczkę,
temu na łyżeczkę,
temu na talerzyk,
temu do garnuszka,
a temu nic nie dała,
tylko łebeczek urwała :eek::eek::eek:
i poleciała do komóreczki - po igiełeczki ::eek::

(patologia :baffled::baffled::baffled::baffled:)

Ja się wyżywam, aż uszy więdną "Kołysanka dla Krzysia" Krawczyka, "Kołysanka dla Okruszka" Krajewskiego, "Bajka iskierki", "Był sobie król" i "Aaa kotki dwa" - i tylko tyle znam...

Z zabaw hmm... różnie - maskotkami, a ku-ku, całowanie po szyjce, zabawy głosem, kołyska itp. :-):-)

Ja ostatnio w ramach kołysanki śpiewałam "Nie masz nic" Proletaryatu. Ale co się dziwić- Młoda najchętniej zasypia przy Type o Negative :-D więc muszę "mocniejszy" repertuar wykorzystywać :-)

Katasza - moj tez rockowy :-D Juz mu wyspiewywalam Sonne Rammsteinu, Wladze Klosterkellera ale hitem okazaly sie Krylja Nautilusa - wrzucam oryginal (synek lubi tamtejsza sesje skrzypcowa) + do tego moje wykonanie (jakby nie patrzec jestem jego aktualnie ulubiona wokalistka :-p) i mozna tak z 5 razy pod rzad :-D (pewnie mozna wiecej ale moja cierpliwosc ma tez granice :zawstydzona/y: )

Nautilus Pompilius - Krilja (Wings) - YouTube

Hej ja szybko tez bardzo pouczający wierszyk:

Na podwórzu jest kałuża,
coś z kałuży sie wynurza
.
Hipopotam powiadacie !?!?
Nieeeee!!! to tata po wypłacie !!!

Pozdrawiam :**** Może nie długo bede miała w koncu neta :******

reklama
Do góry