aspekt
Fanka BB :)
Poczytaj sobie chpl (charakterystyka produktu leczniczego) tych szczepionek dla kobiet w ciąży: Adacel i Boostrix. To są nazwy tych szczepionek. Występują jeszcze w wersji z Polio. Możesz dowiedzieć się w przychodni, którą szczepionką by Cię zaszczepili lub w aptece, która szczepionka jest dostępna aktualnie w sprzedaży (czasem lekarz wypisuje receptę i sama kupujesz szczepionkę i zanosisz do punktu szczepien). Sprawdź w kalendarzu szczepień niemowląt, kiedy dziecko będzie zaszczepione wg kalendarza. Przeczytaj chpl szczepionek dla dzieci - jaka jest skuteczność po której dawce. W przypadku krztuscca masz do wyboru szczepionkę refundowaną pełnokomórkowa lub szczepienia płatne (jeśli dziecko urodzi się zdrowe, duże i w terminie) 5w1/6w1 z innym składnikiem krztusccowym (bezkomorkowym). One też mają różną skuteczność. Jest też portal szczepienia info i tam są artykuły nt. szczepienia kobiet w ciąży przeciwko krztusccowi. Ja nawet pisałam tam zapytanie o swoim przypadku i mi mailowo odpowiedziano.Ja wiem że koklusz to krztusiec ale dawniej szczepili dziecko na to po urodzeniu dopiero a teraz zaczynają cudować w ciąży.
Nie wiadomo jakie będą skutki takiego szczepienia w okresie ciąży jest zawsze ryzyko powikłań.
Każda matka chce urodzić zdrowe dziecko .
Chodzi o to czy jest tu ktoś kto był na to szczepiony w trakcie ciąży i czy potym udało się urodzić zdrowe dziecko
Generalnie ja jestem skłonna wysłuchać argumentów przeciwników szczepień i akurat przy tej szczepionce dla ciężarnych nie spotkałam się z jakimiś demonizowaniem jej.