lady in black
Moderator
Jeśli macie mieszane AZS/ŁZS to jaką pielęgnację stosujesz? Smarujesz córkę emolientami? W czym kąpiesz? Lovela ma bardzo złe opinie na grupach AZS/ŁZS.
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Smaruję biodermą atoderm. Do kąpieli stosowałam wcześniej emolium, teraz balneum hermal i od czasu do czasu krochmal + główka na codzień olejek z biodermy atoderm i czasem nizoral. Wcześniej dermatolog nam kazała smarować Cetaphilem i dopiero jak otrzymaliśmy wyniki badań alergologicznych to sprawdziłam że tam w składzie jest olej migdałowy właśnie i od miesiąca już nie używamy. Być może właśnie przez to mieliśmy tak strasznie zaognioną twarz.Jeśli macie mieszane AZS/ŁZS to jaką pielęgnację stosujesz? Smarujesz córkę emolientami? W czym kąpiesz? Lovela ma bardzo złe opinie na grupach AZS/ŁZS.
a może sprobuj orzechy piorące?Smaruję biodermą atoderm. Do kąpieli stosowałam wcześniej emolium, teraz balneum hermal i od czasu do czasu krochmal + główka na codzień olejek z biodermy atoderm i czasem nizoral. Wcześniej dermatolog nam kazała smarować Cetaphilem i dopiero jak otrzymaliśmy wyniki badań alergologicznych to sprawdziłam że tam w składzie jest olej migdałowy właśnie i od miesiąca już nie używamy. Być może właśnie przez to mieliśmy tak strasznie zaognioną twarz.
Poza tym maści mupirox, aknemycin, fucidin, pimafucin, clotrimazol, fusacid H, Triderm, protopic, elidel, maści cholesterolowe robione, krem vitella ictamo. Aktualnie używam tylko elidel na zgięcia, fusacid H lub triderm jak już widzę, że zaczyna się dziać bardzo źle i kilka razy dziennie ta biodermą smaruje całe ciałko. Nie widzę, żeby bioderma szkodziła, na pewno nie pogorszył się stan odkąd używam.
Kurczę, myślałam, że Lovela to dobry, hipoalergiczny płyn do prania. Co w takim razie stosować do prania, żeby nie zaszkodzić małej?
Lekarze mają poważny problem z diagnozą różnicowa AZS/ŁZS. Mnie nakierował dopiero 3 pediatra, a dopiero 2 dermatolog miał pojęcie o chorobie. Znajdź dermatologa, który zajmuje się niemowlakami. Jeśli to zmiany ŁZS to absolutnie żadnych emolientów, ani do smarowania, ani do kąpieli. Ze sterydami jest problem tego rodzaju, że pomagają na chwilę, ale osłabiają funkcjonowanie skóry i potem problem najczęściej wraca ze zdwojoną siłą. Spróbuj jedną zmianę potraktować cynkiem (puder Hasco, Tanno hermal lotio), jeśli będzie lepiej to ŁZS i to emolienty powodują taki stan. Pielęgnacja przy ŁZS sprowadza się właściwie do odstawienia wszystkich kosmetyków. Kąpiel w wodzie z sodą oczyszczoną lub nadmanganianem, co najwyżej mydełko z Babydream. Nie smarujesz niczym skóry po kąpieli, zmiany w zależności od ich natężenia (czasem trzeba podleczyć sterydem albo antybiotykiem, ale to ostrożnie, szczególnie że to duża powierzchnia skóry) smaruje się pudrem w płynie, Tanno hermal lotio albo białą papką (robiona na receptę w aptece). Jeśli się sączą trzeba je podsuszyć solą fizjologiczną. Na główkę cerkogel 10%.U niektórych sprawdza się: alantan żółty, maść propolisowa (bardzo ostrożnie- może uczulić), kąpiele całego ciała w nizoralu.Smaruję biodermą atoderm. Do kąpieli stosowałam wcześniej emolium, teraz balneum hermal i od czasu do czasu krochmal + główka na codzień olejek z biodermy atoderm i czasem nizoral. Wcześniej dermatolog nam kazała smarować Cetaphilem i dopiero jak otrzymaliśmy wyniki badań alergologicznych to sprawdziłam że tam w składzie jest olej migdałowy właśnie i od miesiąca już nie używamy. Być może właśnie przez to mieliśmy tak strasznie zaognioną twarz.
Poza tym maści mupirox, aknemycin, fucidin, pimafucin, clotrimazol, fusacid H, Triderm, protopic, elidel, maści cholesterolowe robione, krem vitella ictamo. Aktualnie używam tylko elidel na zgięcia, fusacid H lub triderm jak już widzę, że zaczyna się dziać bardzo źle i kilka razy dziennie ta biodermą smaruje całe ciałko. Nie widzę, żeby bioderma szkodziła, na pewno nie pogorszył się stan odkąd używam.
Kurczę, myślałam, że Lovela to dobry, hipoalergiczny płyn do prania. Co w takim razie stosować do prania, żeby nie zaszkodzić małej?