reklama
Łojotokowe zapalenie skóryHej dziewczynymożecie doradzić na co wygląda wam ta wysypka na buzi u synka ? z góry dziękuję za każdą odpowiedź
reklama
Nie jestem specjalistą, ale może ty się orientujesz - to nie jest tak że właśnie trądzik nowordkowy/niemowlecy, łzs, potówki, rumień. Ze to wszystko jest ze sobą powiązane? Trądzik i łzs zawsze kojarzyło mi się że to hormony matki, potówki i trądzik że to z przegrzania itp tak samo jak np w naszym przypadku combo w postaci azs+alergiaŁojotokowe zapalenie skóry
Tak trądzik i łzs są z hormonów matki. Łzs może, ale nie musi świadczyć o skłonności do azs.Nie jestem specjalistą, ale może ty się orientujesz - to nie jest tak że właśnie trądzik nowordkowy/niemowlecy, łzs, potówki, rumień. Ze to wszystko jest ze sobą powiązane? Trądzik i łzs zawsze kojarzyło mi się że to hormony matki, potówki i trądzik że to z przegrzania itp tak samo jak np w naszym przypadku combo w postaci azs+alergia
Miałam u córki bardzo podobną wysypkę i krosty na głowie jak na zdjęciu autorki posta. Krostki zaczęły pojawiać się około 3 tygodnia. Na początku myślałam, że to trądzik i zbyt wiele z tym nie robiłam. Z dnia na dzień było coraz gorzej, a że dokarmiałam też mm, to już sama nie wiedziałam co to jest i co może być przyczyną. Cała wysypka zaczęła też schodzić już coraz niżej na szyję i ramiona. Poszłam do pediatry i powiedziała, że to łzs. Zaleciła odpowiednią pielęgnację i powiedziała, że wyleczenie może zająć nawet miesiąc. U nas, na szczęście, szybko była poprawa. Już jakoś po tygodniu skóra wyglądała ładnie. Z krostek na głowie zrobiła się ciemieniucha.
Teraz córka ma już prawie 10 tygodni i wszystko jest w porządku. Włączyłam odpowiednie kremy do pielęgnacji i jak tylko gdzieś pojawiają się krostki to od razu działam.
kwasnoslodka
Fanka BB :)
Potwierdzam, dla mnie to wygląda jak LZS. Na FB jest grupa: łojotokowe zapalenie skóry u dzieci, polecam poczytać jak to pielęgnować bo często lekarze mimo że postawią dobra diagnozę to przepisują źle leki i jest jeszcze gorzej. Ogólnie wysuszamy, absolutnie nie natluszczamy ani nie używamy emolientow...
Możesz napisać co konkretnie używasz do piegnacji? Nie mam fb, a myślę że warto wiedzieć, i fajnie jakby się pojawiła tutaj taka informacja, może komuś się przyda.
Potwierdzam, dla mnie to wygląda jak LZS. Na FB jest grupa: łojotokowe zapalenie skóry u dzieci, polecam poczytać jak to pielęgnować bo często lekarze mimo że postawią dobra diagnozę to przepisują źle leki i jest jeszcze gorzej. Ogólnie wysuszamy, absolutnie nie natluszczamy ani nie używamy emolientow...
kwasnoslodka
jeśli zmiany są suche tzn nie sadzy się woda to puder hasco wystarczy (nakładać kilka razy dziennie warstwa na warstwę aż zluszczy się chora skóra) jeśli się sączy to trzeba je najpierw podsuszyć srebrem koloidalnym. Potem to hasco. Szybkie kąpiele co 2-3 dni w letniej wodzie, samym mydłem w kostce z rosamana. nie przegrzewać, ok 21 st w domu.Możesz napisać co konkretnie używasz do piegnacji? Nie mam fb, a myślę że warto wiedzieć, i fajnie jakby się pojawiła tutaj taka informacja, może komuś się przyda.
Podobne zalecenia co przy azsjeśli zmiany są suche tzn nie sadzy się woda to puder hasco wystarczy (nakładać kilka razy dziennie warstwa na warstwę aż zluszczy się chora skóra) jeśli się sączy to trzeba je najpierw podsuszyć srebrem koloidalnym. Potem to hasco. Szybkie kąpiele co 2-3 dni w letniej wodzie, samym mydłem w kostce z rosamana. nie przegrzewać, ok 21 st w domu.
I silnej alergiijeśli zmiany są suche tzn nie sadzy się woda to puder hasco wystarczy (nakładać kilka razy dziennie warstwa na warstwę aż zluszczy się chora skóra) jeśli się sączy to trzeba je najpierw podsuszyć srebrem koloidalnym. Potem to hasco. Szybkie kąpiele co 2-3 dni w letniej wodzie, samym mydłem w kostce z rosamana. nie przegrzewać, ok 21 st w domu.
reklama
kwasnoslodka
no nie wiem, przy AZS raczej stosuje się emolienty, a nie wysuszanie.Podobne zalecenia co przy azs