martaikuba1
Początkująca w BB
Confii, moj synek tez mial wysypkę tylko na buzi, szyjce i za uszkami, miliony drobiutkich krosteczek-tzw kaszka.Na policzkach miał już większe grudki i w większości zaczerwienione gdziniegdzie z ropnymi końcowkami. Nie miał na ciele praktycznie nic, dopiero po jakimś czasie kaszka pojawila się na dekolcie,ale niewiele... ,a dermatolog mowił , że to azs....czyli skaza bialkowa. Jendak mój synek mial diopiero m-c i druga pani dermatolog powiedziala że azs-czyli skaza pojawia się później u dziecka około 3 m-ca zycia i że to jest łojotokowe zapalenie skóry. Stan skórki zawsez sie poprawial jak byliśmy na podwórku-krostki znikały, a jak spal na 1 stronie policzka-to tam się uwydatnialy krostki. Więc trudno stwierdzić nawet po objawach co to do końca może być, tym bardziej że nie był karmiony piersią więc hormony odpadają..
Wiem tez że lekarze sprawdzają wysypkę w ten sposób, że: jeśli po uciśnięciu zaatakowanej zmianą skóry pojawi się bialy ślad -oznacza, że wysypka jest na tle pokarmowym, jesli nie zmienia swojego koloru, może to być wysypka wynikająca z jakiejś choroby
Mój Kuba ma azs - i wiem jak wielu lekarzy odwiedziłam zanim uzyskałam finalna diagnozę. teraz wiem czego się trzymać, a mój synek ma się dobrze. Ciekawa jestem w którym kierunku pójdą u Was lekarze - daj znać proszę