reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

wysokie AMH

Dziewczyny przeważnie piszecie o niskim AMH, co świadczy o niskiej rezerwie jajeczek. Dzisiaj odebrałam wyniki, na które dość długo czekałam, wręcz o nich zapomniałam.
Wynik wyszedł 4,87 (mediana 1,88 i inny zakres 0,07-7,35). O czym to może świadczyć? Inne wyniki hormonalne m.in. LH, FSH, tesosteron, prolaktyna itp są w normie. Nie mam żadnych objawów policystycznych jajników, nigdy lekarz na badaniach USG nie wspominał, ze mogę mieć?
Co o tym sądzicie?

reklama
Myślę, że jeżeli inne wyniki są ok to twój wynik jak najbardziej jest OK :) Powyżej 6 ng/ml może świadczyć o PCOS. Twój wynik jest w jednostkach ng/ml ?

Hej, ja mam nieco mniej niż Ty bo 4,41 i też na początku wystraszyłam się, że to za dużo. Ale lekarz w klinice mnie uspokoił, że to normalny, bardzo ładny wynik. :)

Cześć. Ja mam AMH 4,44. Pani Doktor powiedziała mi że wynik jest świetny . Myślę, że nie masz się czym martwić :)

Wynik AMH zależy od wieku, uważa się, ze powyżej 4,5 jest PCOS dla 30l. Obecne kryteria są inne, niż 10 lat temu i wystarczy jeden objaw, żeby stwierdzić PCOS. No, ale to wielki wór do którego wszyscy wrzucają wszystko. Ja w wieku 30l miałam AMH 8 wiec to jest dobry wynik. Są kobiety z PCOS już takim widocznym gdzie AMH potrafi wynosić 20. Moim zdaniem dla 30l AMH powyżej 3 do 6 jest dobrym wynikiem. Samo AMH nie za duzo mówi o jakości komórek jajowych. Mówi tylko, ze jest ich dużo. Czyli nie grozi przedwczesna menopauza.

reklama
Cześć mam pytanie może któraś mi coś podpowie. AMH 6.12ng/ml wiek 33 lata normy (0.71-7.59) dla PCOS (2.41-17.1). Lekarza mam dopiero za miesiąc.. nie bardzo wiem jak się do tego odnieść LH 5.09 fsh 4.80 edtriadol 53.10 czyli wszystko w normach. Jedynie mam prolaktyne przekroczoną, dhea so4 i dhea. Jednak lekarz powiedział że usg po owulacji było ok. Żadnych zmian w grudniu nie było. A te wyniki zawyżone mogą być spowodowane stresem, Oraz sterydami którymi się leczyłam.
Nie do końca jednak rozumiem o co chodzi z tymi widełkami Amh bo niby ze 6 to mogą być pcos ale norma do 7.59. Jeśli ktoś potrafi mi coś więcej powiedzieć to proszę o pomoc

Do góry