reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wysoka przezierność karkowa i brak kości nosowej / hypoplastyczna

No a przez wadę serca chciała Pani ciążę usunąć? Niestety nie legalnie w Polsce
Jestem w 24 tygodniu, dopiero na drugim USG prenatalnym wykryto u dziecka zespół fallota. Pierwsze USG prenatalne wyszlo dobrze, przezierność karkowa wprawdzie 3 mm i przez to miałam robione ponowne USG w 1 trymestrze, wprawdzie przezierność karkowa wyszła 2 mm ale reszta parametrów ok.Testy pappa wykazały ryzyko ZD pośrednie. Teraz gdy do zespołu fallota doszło podejrzenie skrócenia kości nosowej kości udowych i rak jest już za późno na cokolwiek. Czeka mnie pozna aminopunkcja i cała diagnostyka, przez błędy lekarzy i swoje niedopilnowanie ich muszę urodzić chore dziecko....bo mogłam bardziej drążyć temat, domagać się aminopunkcji, a teraz ciaza jest dla mnie koszmarem...

reklama
Dokładnie, a poza tym wady serca często wiaza się z zespołami, już nie mówię o ZD ale są jeszcze gorsze schorzenia, przez które dziecko się tylko meczy całe życie, dlatego wcześnie wykryta wada serca lub inna nieprawidłowośc daje szansę na lepsza i pełniejsza diagnostykę.

Witam. Ja już po aminopunkcja, wynik odebrałam dziś : prawidłowy męski. Kamień spadł mi z serca ale jestem taka szczęśliwa. Jestem przykładem że warto mieć nadzieję🥰
To świetna wiadomość. Pokrzepiająca, dziękuję że dzielisz się nią na forum. Jeśli jednak dobrze pamiętam, miałaś dość wysokie ryzyko wystąpienia preeklampsji, jeśli tak, to kontroluj ciśnienie. U mnie pojawiło się nadciśnienie zupełnie nie wiadomo skąd, w 29 tygodniu ciąży włączyłam Dopegyt, ale bez skutku, pod koniec maja trafiłam do szpitala z bardzo wysokim ciśnieniem, na USG wyszły nieprawidłowe przepływy i urodziłam małego człowieka w 31 tygodniu. Przeżyłam absolutny horror. Teraz wiem, że powinnam była kontrolować ciśnienie dużo wcześniej (miałam ryzyko porodu przed 34 tygodniem wyliczone na 1:111).

reklama
To świetna wiadomość. Pokrzepiająca, dziękuję że dzielisz się nią na forum. Jeśli jednak dobrze pamiętam, miałaś dość wysokie ryzyko wystąpienia preeklampsji, jeśli tak, to kontroluj ciśnienie. U mnie pojawiło się nadciśnienie zupełnie nie wiadomo skąd, w 29 tygodniu ciąży włączyłam Dopegyt, ale bez skutku, pod koniec maja trafiłam do szpitala z bardzo wysokim ciśnieniem, na USG wyszły nieprawidłowe przepływy i urodziłam małego człowieka w 31 tygodniu. Przeżyłam absolutny horror. Teraz wiem, że powinnam była kontrolować ciśnienie dużo wcześniej (miałam ryzyko porodu przed 34 tygodniem wyliczone na 1:111).
Tak zgadza się, pilnuję ciśnienia, byłam u kardiologa, zrobiłam echo, łykam Dopegyt i na razie ciśnienie jest ok. Kiedy urodziłaś? Chyba niedawno bo kojarzę że na okres wakacyjny miałaś termin, czy źle kojarzę? Dzielę się bo taka historia jak moja daje nadzieję zwłaszcza dla osób, które mają podobne ryzyko do mojego czyli tak bardzo wysokie. Sama szukałam takich historii i każda z podobnym ryzykiem i dobrym zakończeniem dodawała mi nadzieji że nie wszystko jest przesądzone. Oczywiście pełna radość będzie dopiero po porodzie, pani genetyk wytłumaczyła mi, że nie ma takiego badania, które wykryłoby wszystkie choroby, i być może coś nie zostało wykryte. Niemniej jednak poczułam trochę ulgi. A tak a propo wcześniaków, mam znajomą która urodziła w 6 miesiącu, było ciężko, a teraz jej wcześniak to kilkunastoletni kawał chłopa, aż niedowiary 😀. Trzymam kciuki za zdrowie naszych dzieci ❤️🥰

Do góry