reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wyprawka

reklama
A to moje lumpeksowe zakupy dla malucha o dziewczyn a ten mały różowy kombinezon dla szwagierki która ma termin na grudzień za wszystko zapłaciłam 16 zł [emoji3]
1477047701-1d1mld.jpeg
1477047717-1d1mld.jpeg

I koszyki z biedronki

Napisane na GT-I9515 w aplikacji Forum BabyBoom
1477047771-1d1mld.jpeg

Dziewczyny, wiecie może czym się różni tak w praktyce pieluszka bambusowa od muślinowej? Czytam i czytam i dalej nic nie wiem, a chociaż cena odstrasza to chciałabym kupić Małej jedną z nich.
Bambusowa obniża temperaturę dziecka o 1-2 stopnie jak się w nią golaska zawinie. Lekarka mi polecała przy wysokiej gorączce. Dziewczyny latem też maluszki takimi przykrywają w upały

Napisane na Lenovo K10a40 w aplikacji Forum BabyBoom

Bambusowa obniża temperaturę dziecka o 1-2 stopnie jak się w nią golaska zawinie. Lekarka mi polecała przy wysokiej gorączce. Dziewczyny latem też maluszki takimi przykrywają w upały

Napisane na Lenovo K10a40 w aplikacji Forum BabyBoom
Jakos ciezko mi w to uwierzyc zeby zawijanie.w cokolwiek obnizalo temperature. Ja tam jest zwolenniczka rozebrac do pieluszki przy goraczce, zreszta zgodnie z tym co powtarzali mi lekarze.

@Marcje ja lubilam dady, teraz bede testowac aldikowe mamia od samego poczatku.

Rozbieranie do pampersa przy temperaturze na pewno obniży temperaturę, tak samo jak włożenie do zimnej wody. Ale jak sobie wyobrażę że ktoś by mnie miał rozebrać gdy mam gorączkę to mi się słabo robi, więc chyba bym nie rozebrała dziecka... Już prędzej jakieś zimne okłady.

Marcje, na początku chłonność nie ma znaczenia więc w sumie nieważne jakie pampersy weźmiesz. Warto się sugerować tym żeby miały jak najmniej kolorowych obrazków itp (mniej chemii). Wydaje mi się że Babydreamy są prawie białe, przynajmniej te w rozmiarze 4 są ;) ja na początek kupuje takie bardziej eko.

@Marcje my na początku używaliśmy oryginalnych Pampersów ale mały miał paskudne odparzenia do tego stopnia że nawet przez pewien czas bawiłam się w pieluszki wielorazowe. Koniec końców używaliśmy pieluch Tesco Loves Baby. Z tym, że ja jak kupowałam nowe opakowanie pieluch to wyjmowałam je z oryginalnego opakowania i układałam w szufladzie pod łóżeczkiem. Miałam wrażenie że jak "zwietrzeją" to są od razu delikatniejsze dla pupy.

Wiem, że kiedyś był już tu poruszany na forum temat maści do pupki, ale nam na te odparzenia pomógł jedynie Termentalum, czyli odpowiednik Tormentiolu z tym że bez kwasu borowego!!! Ale w pewnym momencie zniknął z aptek i pani w ZikoAptece sprawdzała, że nie ma go nawet w magazynach. Ciekawe czy już wrócił:rolleyes:

@Czoperka u nas wysoka gorączka była chyba z dwa razy (odpukać). I wtedy stosowaliśmy zimne okłady na czoło.
Ale mam takie wspomnienie z dzieciństwa, że rodzice wkładają mnie do wanny z chłodną wodą, bo miałam tak wysoką gorączkę, że nic nie pomagało. Jak sobie teraz pomyślę z perspektywy rodzica jaki to dla nich musiał być stres. Masakra. Pamiętam tylko, że co chwilę zmieniali mi piżamę, bo miałam co chwilę całą mokrą.

reklama
O to super! Jak będę w aptece to na pewno zapytam, bo maść faktycznie dawała radę. Była o wiele skuteczniejsza niż Mupirox z antybiotykiem przepisany nam przez pediatrę.

Do góry