reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

reklama
Dotkass - a nam od początku odradzali kremów z filtrem. Masz racje, że jakby tak patrzeć na wszystko to lepiej się na dziecko nie decydować, ale są rzeczy ważne i mniej ważne.. a akurat te filtry na takiej młodziutkiej skórze uważam za zbędne. Każdy ma swoje zdanie. My np. nie gotowaliśmy wody do mm. Mamy taki filtr odwróconej osmozy pod zlewem i specjalny kranik, z którego woda leci. Czyściutka i odpowiednia dla maluszka.

Aneta85- my tez mieliśmy tylko 2 ręczniki z kapturkiem. Na przewijaku kładłam zwykły ręcznik żeby małemu od tej ceraty zimno nie było.
Poduszka i kołderka to u nas do dzisiaj wróg nr 1 w łóżko. To samo śpiworek Antek spi odkryty. Jak tylko poczuje cos na sobie zaczyna się kopać i wiercić - ma to po ojcu ;).
Pieluchy tetrowe to u nas leżały i leżały.. a później wzięłam je do mycia okien. Ogólnie kupiłam dużo i później nie wiedziałam co z nimi robić. Antek ani nie ulewał ani nie zwracał jedzenia. czasami tylko buźkę mu wytarłam i tyle.
Rękawiczek i kaftaników tez nie używaliśmy. Kaftaniki się zawijały na plecach, a rękawiczki -- no cóż. Nie widziałam sensu. A zamiast spiochów po 1m zakładałam małemu spodenki, które były o niebo wygodniejsze w zakładaniu :)
Co do pojemników na mm. Dla mnie to był najlepszy wynalazek pod słońcem.
A smoczka tym razem nie zamierzam kupować. A jak będzie potrzeba to małe dostanie tylko na chwilę i koniec. Antek do dzisiaj z smokiem łazi :/

Aneta, po pierwsze wg mnie ta lista jest listą potrzebnych rzeczy (nikogo nie zmuszam, by wszystko kupował), przy każdym odnośniku starałam się wytłumaczyć czy rzeczywiście jest niezbędne, po drugie napisałaś:

"- poduszka i kołderka (z poduszki i tak nie będziecie korzystały na początku)" - kupiliśmy od samego początku, ale ani razu ani z tego, ani z tego nie korzystaliśmy. Młody od początku śpi w śpiworkach, w innym wypadku strasznie się rozkopuje. - zaznaczyłam, że z poduszki nie będą dziewczyny korzystać, szkoda, że nie doczytałaś
"- ręcznik z kapturem (x2)
- ręczniki kąpielowe (x2)" - ja bym zrezygnowała z ręczników kąpielowych na rzecz z kapturkiem. Poza tym w miarę rośnięcia dziecka, będzie można przerzucić się na ręczniki te, które są w domu. U nas 2 ręczniki z kapturkiem wystarczały.- u nas przydały się też te zwykłe kąpielowe, nie jest to zakup tylko dla niemowlaka, ale i dla starszego już później dziecka (wolałam kupić dziecku nowy specjalnie dla niej)
- pieluchy tetrowe (x20) - miałam więcej, używałam chociażby do pieluchowania, w gorące noce przykrywałam pieluchą tetrową zamiast kocykiem - wtedy jeszcze się nie wiercił w nocy, a i w dzień jak jest gorąco to lepiej tetry używać, co prawda będzie to kwiecień, ale może być ciepło, poza tym tetra dobrze się sprawdza do wycierania ulanego pokarmu. Ogólnie jestem na tak większej ilości tetry.- nie pieluchowałam, te 20 szt nam wystarczyło w zupełności do wykładania na przewijaku czy wycierania ulanego pokarmu
- podgrzewacz do butelek (bardzo pomocny, w nocnym karmieniu mlekiem modyfikowanym) - nie mam, nie używałam, pomimo że karmiłam mm od samego początku.- ja kupiłam później i przydał mi się bardzo- wygoda od co, gdybyś czytała nas częściej wiedziałabyś, że dyskutowałyśmy na ten temat i wszystkie pisałyśmy tylko i wyłącznie o wygodzie a nie o tym, że jest to konieczne- wykorzystywałam też do podgrzewania słoiczków
- pojemnik na mleko modyfikowane (Avent ma taki fajny na trzy posiłki, ułatwia wsypanie np. na spacerze miarki do wody) - jak dla mnie zbędny wydatek.- mi się bardzo przydał, nawet przy nocnym karmieniu, zaspana wsypywałam odmierzoną miarkę, nie musiałam liczyć w nocy, żeby się nie "walnąć"
- smoczki (x2 lub 3) - lepiej nie przyzwyczajać do smoczka, ja tym razem nie zamierzam tego robić.-pewnie, że nie, ale wolę, żeby dziecko dydkało smoka niż palucha, a niestety bywa, że dzieci bez smoka tudzież bez palca nie potrafią

- czapeczki po kąpieli (x2) - nie używałam ani razu, nie widziałam takiej potrzeby, bo nie kąpałam dziecka w przeciągu.- napisałyśmy, że tylko jedna z nas używała, a przeciąg nie ma tu nic do tego, nie sądzę by któraś z nas narażała swoje dziecko na kąpiel w przeciągu
- rękawiczki (x2) - spadają z rąk, zdecydowanie lepsze są w tej kwestii skarpetki. - nie spadały nam z rączek
- kaftaniki, lub bluzy (x5) - mogą się podwijać dziecku na plecach.- bluzy ze ściągaczem? nam się nie podwijały
- śpioszki (x 5) - nie używałam śpioszków.- używałam

- wkładki laktacyjne (mam z Aventu wielorazowego użytku, można prać- polecam) - jeśli któraś nie będzie miała nawału pokarmu, to wydatek raczej zbędny.
- koszulki do karmienia (x3) - wystarczą bluzki które ma się w domu.- przyda się choć jedna do szpitala, chociażby po to, by nie świecić brzuchem, ja korzystałam
- majtki jednorazowe - nie używałam, bo za małe kupiłam. Wystarczyły zwykłe, bawełniane majtki.- wolałam kupić te siatkowe i nie szkoda było mi wyrzucić
- pieluchy Bella (x2) - lepsze są podklady ginekologiczne właśnie z Belli. Używałam przez większą część połogu (tj. 6tyg.)- podkłady miałam na myśli

Podsumowując, wkleiłam listę, która wg mnie jest listą rzeczy przydatnych, ja z tego wszystkiego korzystałam i tak po pierwszym dziecku listę zmodyfikowałam, bo była znacznie dłuższa, bez tych rzeczy byłoby mi poprostu mało wygodnie i tyle...lubię sobie ułatwiać i uprzyjemniać życie stąd niektóre rzeczy, które wypisałam :tak:

to może sprzedasz tamten skoro niepotrzebny i kupisz inny :) albo zawsze mozesz popatrzeć na używane :)

Spoko, tamtego sprzedać nie mogę, bo podejrzewam że będzie przydatny przez dłuższy okres, no a na nowy znajdzie się kasa, skoro nie będę dużo kupować rzeczy (ciuchy odpadają, fotelik odpada, wózek odpada itp.).

Dotkass, a Ty z kolei nie doczytałaś, co moim zdaniem było w moim przypadku zbędne. To że Tobie coś się przydało, nie oznacza że komuś innemu się przyda, prawda? To jest tylko moja subiektywna ocena tego, co można pominąć w zakupach, albo odroczyć w czasie, czyli kupić kiedy dziecko już się urodzi.

Ostatnia edycja:
Co do kolek i leków na nie to chyba zależy do dziecka, na 1 będzie dziłał espumisan a na 2-gie sab simpex a na jeszcze inne totalnie nic.
Co do kołderki, poduszki i śpieworków. Wszystko miałam, ale poduszki nie używałam , u nas sprawdziła się jednak kołderka bo młoda zamykana w spiworku się darła i wierzgała nogami :-) także to też zależy od dziecka :-)
Podgrzewacz do butelek, jak mieszkaliśmy u rodziców to trzymalismy w pokoju i wtedy nie trzeba było schodzić do kuchni ale później to do podgrzewania wody używałam mikrofali, albo właśnie w czajniku miałam wodę (to najczęściej w dzień).
Pojemnik na mleko- nie miałam, odsypywałam sobie ile trzeba i w takich malutkich pojemniczkach miałam.
Smoczek-Aneta_85 napisała, żeby nie przyzywyczajać do smoczka... to chyba zależy do dziecka bo przy mojej córce juz w szpitalu mi panie powiedziały, ze ma bardzo silny odruch ssania....wiec wychodziło, że albo smoczek albo cycek do memłania....
Czapeczki- mimo, że Zosia urodziła się na poczatku sierpnia, zakładałam na chwilę czapeczkę bo tak jak już któraś z Was napisała (przepraszam nie pamiętam :zawstydzona/y:) młoda miała bujną czuprynę :-)
AAA no i Aneta jeszcze napisała, że zamiast koszulek do karmienia wystarczą bluzki....no w szpitalu to raczej nie bardzo. Poza tym mi np. było wygodniej wyciagać cycka przez rozcięcie (który był jak się maż śmieje wielkości główki małej :-D).

Ilość pieluch tetrowych.... można kupić sobie np. 10 czy 20 a po porodzie dokupić jak się okaze za mało :-) przecież sklepy będą normalnie czynne po naszych porodach ;-)

No właśnie a ja nie wiem jak to z tym kombinezonikiem/śpiworkiem....czy wystarczy taki cieńszy polarkowy czy jednak grubszy....kurcze w sumie to jest początek kwietnia...hmmm:sorry2:

Ostatnia edycja:
Smile: a to dawałaś zimne mleko dziecku czy tylko podgrzewałas pode bez gotowanie ? ja sie tak zastanawiam przeciez w szpitalu moje dziecko tydzien ponad jadło zimne mleko które dostawałam od pielęgniarek i sie go nie podgrzewało :pP

u mnie kołderka sie sprawdziła :) chociaz teraz sie odkopuje jak tylko poczuje :D

a i smoczka tez nie zamierzam miec.. bo Maja tez cały czas ze smokiem ;/;/

dominiczka: to moja miała tak bujną czupryne ze czapke po kąpieli zakłądałam haha :D bo przeciez jak miała z takimi mokrymi włosami leżec :p

a pieluchy tetorwe miałam 10 ale musiałam dokupować bo mała ulewała i mi brakowało wiecznie ;d;d

a te majtki siateczkowe po porodzie są super, ja chodziłam w nich nawet jeszcze w domu bo musiałam długo nosic podkłądy bo miałam duzo tej krwi czy tam plamien :psuper wygodne i jak sie zabrudziły wywalałam :p
a najgorsze co mogłam mieć to majtki z canpol babies.. beznadzieja ;/

a pojemnik na mleko mi sie przydał jak jechałam gdzies na cały dzien to 4 porcje mleka sie mieściły w małym pudełeczku :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
dominiczka, napisałaś coś co jest bardzo istotne, wiele zależy od dziecka :tak: moja też miała silny odruch ssania, więc albo wisiałaby mi na cycku, albo ssała by palucha, więc wybrałam smoczek...koszule też wykorzystałam szczególnie w szpitalu i na początku w domu :tak: kombinezon...hmmm, i tu każda musi pomyśleć, bo możesz mieć większy a cieńszy i ubrać na cebulkę, dodatkowo do wózka, kocyk albo śpiworek, wózki mają też przykrycia przed wiatrem, nie wiem czy jest sens kupować coś mega ciepłego :dry:

Poza tym uczepiłyście się tych bluzek do karmienia... No ale w szpitalu będziecie miały jakąś koszulkę, która będzie pozwalała na swobodne wyjęcie piersi i nakarmienia dziecka, bez świecenia brzuchem, czy jakieś inne macie na myśli? No a w domu to wiadomo, jet już zupełnie inaczej.
Co do smoków to wiadomo, że jeśli dziecko nie ma silnego odruchu ssania, to jak najbardziej lepiej się bez niego obyć.

ja mam ten drugi fp tylko niebieski, moja siostra ma bezfirmowy kupiony chyba za 50 zl i tez nienarzeka :-)
ma cos w tym stylu : Bright Starts LEŻACZEK DŻUNGLA BS7079 do 11kg (2685995504) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , jeszcze tanszy : CZĘŚCI - BUJACZEK LEŻACZEK BRIGHT STARTS LILLY (2623202510) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i w czym jest gorszy? uzywany fp FISHER PRICE LEŻACZEK Z ZABAWKAMI OKAZJA!! (2689879156) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , kolejny BUJACZEK-LEŻACZEK FIRMY FISHER PRICE TANIO!!! (2680697265) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i jeszcze jeden http://allegro.pl/lezaczek-bujaczek-fisher-price-i2685414717.htmltak naprawde to moge tu cale allegro przeniesc, to ile wydamy na glupi fotelik tylko od nas zalezy.... dla mnie nie ma roznicy, gdybym nie miala swojego to pewnie kupila bym uzywany bo dziecko w tym moze z pol roku przesiedzi.... wiec uzywany mozna kupic w 1oo % super stanie :-)

reklama
ehh na szczescie problem w czym bede karmic mnie nie dotyczy :D:D
kazdy robi jak woli :p
ja miałam takie koszule nocne po bokach odpinane i odpinały sie same :p wiec czasami nie wiedząc szłam po korytarzu w szpitalu i swieciłam dobrze ze stanikiem haha :p

Do góry