reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

myszka: u nas np herbata ta z hipp z koperkiem powodowała okropne kolki :p

a o tym kremie z filtrem to slyszałam, trzeba chronic przed słońcem wąłsnie parasolem np a nie smarować kremami
no co ty, u nas to sie sprawdzilo.... no to espumisan w kroplach (ja nie uzywalam bo nie mialam takiej potrzeby ale sis miala i mowila ze ok) :-)

reklama
a widzisz i tu znowu zaskoczenie bo nam lekarka odradziła espumisan :D kupowałam bobotic (polski a w składzie taki sam jak krople sab simplex niemieckie) i było ok :) ale nie dawkowałam tak jak na opakowaniu tylko tak jak dawkują niemcy czyli do każdego posiłku :)

Nam położna odradzała herbatki hippa, bo zawierają glukozę (czyt. cukier), która bardzo często powoduje kolki. Poza tym odradzała nam podawania picia dziecku. A Antek był przez pierwszy miesiąc karmiony mieszanie, a później mm. Dopiero w lato (jakoś 6m) podawałam wodę z butelki.

U nas na kolki nic się nie sprawdziło. Nawet sabsimplex, który ciotka wysłała z niemiec ;)

Nam położna odradzała herbatki hippa, bo zawierają glukozę (czyt. cukier), która bardzo często powoduje kolki. Poza tym odradzała nam podawania picia dziecku. A Antek był przez pierwszy miesiąc karmiony mieszanie, a później mm. Dopiero w lato (jakoś 6m) podawałam wodę z butelki.

U nas na kolki nic się nie sprawdziło. Nawet sabsimplex, który ciotka wysłała z niemiec ;)

wiesz co u nas tez nie kazała dawać pić dziecku, bo dziecko nawet takie które je mm powinno wypijać jakąs tam określoną ilość wody w ciągu dnia ale oczywiście do tego sie liczy to co pije zmieszane z mlekiem, u nas wychodziło ze pije nawet więcej wiec tez nie dawałam pic
z resztą Maja nie chciała pić :p herbaty spróbowałam bo miałam dość ryku :p ale nic nie dało i było jeszcze gorzej mała nie mogła gazów wypuścić ;/
dopiero bobotic pomógł na prawde ale dopieor po jakimś tygodniu stosowania

a ogólnie to nie jestem za dawaniem dziecku herbatek czy soczków :no: moje dziecko pije wode i jest dobrze :) od zawsze, soczek daje tylko jak są problemy z kupką

nie ma sprawy mogę wrzucić :tak: zaraz wrzucę

edit:

Inne
- wózek + fotelik (najlepiej od razu 3 w 1)
- łóżeczko + materac (gryczano- kokosowy)
- komoda, regał (jeżeli nie macie niczego na ubranka dziecka)
- wanienka (jeśli macie wannę w domu, polecam tą mniejszą)
- przewijak (ja miałam nakładany na łóżeczko- wygodny i tani)
- termometr dla niemowlaka
- termometr do wody (przynajmniej na początek, choć nie koniecznie)
- folia do łóżeczka (polecam z IKEA- można prać)
- pojemniki (na pieluchy i na kosmetyki- nie konieczne, ale wygodne)
- pościel do wózka (x2- wystarczy zwykły kocyk, jeden grubszy, drugi cieńszy)
- poduszka i kołderka (z poduszki i tak nie będziecie korzystały na początku)
- poszewka na pościel (x2 lub 3)
- prześcieradło na gumkę (x3)
- nożyczki
- pojemnik na butelkę (na spacery)
- rękawiczka do mycia
- butelki + smoczki- ok. 120, 140 ml (x2- na wszelki wypadek warto mieć chociaż jedną, ale taniej wychodzi w zestawach)
- szczotka do szorowania butelki
- smoczki (x2 lub 3)
- szczotka do włosków
- odsysacz do noska- Frida
- pieluchy tetrowe (x20)
- pieluchy flanelowe (x5)
- ręcznik z kapturem (x2)
- ręczniki kąpielowe (x2)
- kocyki (x2 można nie kupować licząc, że duże się kupiło do wózka)
- podgrzewacz do butelek (bardzo pomocny, w nocnym karmieniu mlekiem modyfikowanym)
- pojemnik na mleko modyfikowane (Avent ma taki fajny na trzy posiłki, ułatwia wsypanie np. na spacerze miarki do wody) Zobacz załącznik 504763- pojemnik na mleko modyfikowane (Avent ma taki fajny na trzy posiłki, ułatwia wsypanie np. na spacerze miarki do wody)
- łańcuszek do smoczka
- pojemnik na smoczek

Ubranka
- czapeczki na spacer (x2)
- czapeczki po kąpieli (x2)
- rękawiczki (x2)
- skarpetki (x10)
- body z długim i krótkim rękawkiem (x 5)
- pajacyki (x5)
- kaftaniki, lub bluzy (x5)
- śpioszki (x 5)
- dres (x2)

z ubrankami naprawdę nie ma co przesadzać, bo większości nie założycie, tak szybko maluchy rosną

Kosmetyki
- proszek do prania (Jelp, Lovela)
- pieluchy dla noworodków (x3)
- płyn do kąpieli
- patyczki do uszu
- waciki
- krem nawilżający lub oliwka
- krem do pupy (np. Bepanthen, Sudocrem)
- krem do buzi z filtrem
- nawilżane chusteczki do pupy
- 70% roztwór spirytusu do zrobienia w domu (ja miałam takie jednorazowe waciki nasączone- wygoniejsze)
- gaziki do przemywania oczu
- sól fizjologiczna w małych butelkach do przemywania oczu i zakraplania nosa
- maść majerankowa
- lek przeciwgorączkowy w czopkach
- herbatka z rumianku
- Viburcol
- nenedent- baby

Dla Mamy
- stanik do karmienia
- wkładki laktacyjne (mam z Aventu wielorazowego użytku, można prać- polecam) Zobacz załącznik 504764
- koszulki do karmienia (x3)
- majtki jednorazowe
- pieluchy Bella (x2)

Wszystko pięknie napisane i dla pierworódek jak najbardziej to jest lista "must have" :tak:
Tylko ja bym jednak napisała co jest zbędne moim zdaniem:

"- poduszka i kołderka (z poduszki i tak nie będziecie korzystały na początku)" - kupiliśmy od samego początku, ale ani razu ani z tego, ani z tego nie korzystaliśmy. Młody od początku śpi w śpiworkach, w innym wypadku strasznie się rozkopuje.
"- ręcznik z kapturem (x2)
- ręczniki kąpielowe (x2)"
- ja bym zrezygnowała z ręczników kąpielowych na rzecz z kapturkiem. Poza tym w miarę rośnięcia dziecka, będzie można przerzucić się na ręczniki te, które są w domu. U nas 2 ręczniki z kapturkiem wystarczały.
- pieluchy tetrowe (x20) - miałam więcej, używałam chociażby do pieluchowania, w gorące noce przykrywałam pieluchą tetrową zamiast kocykiem - wtedy jeszcze się nie wiercił w nocy, a i w dzień jak jest gorąco to lepiej tetry używać, co prawda będzie to kwiecień, ale może być ciepło, poza tym tetra dobrze się sprawdza do wycierania ulanego pokarmu. Ogólnie jestem na tak większej ilości tetry.
- podgrzewacz do butelek (bardzo pomocny, w nocnym karmieniu mlekiem modyfikowanym) - nie mam, nie używałam, pomimo że karmiłam mm od samego początku.
- pojemnik na mleko modyfikowane (Avent ma taki fajny na trzy posiłki, ułatwia wsypanie np. na spacerze miarki do wody) - jak dla mnie zbędny wydatek.
- smoczki (x2 lub 3) - lepiej nie przyzwyczajać do smoczka, ja tym razem nie zamierzam tego robić.
- łańcuszek do smoczka - jw.
- pojemnik na smoczek - jw.

- czapeczki po kąpieli (x2) - nie używałam ani razu, nie widziałam takiej potrzeby, bo nie kąpałam dziecka w przeciągu.
- rękawiczki (x2) - spadają z rąk, zdecydowanie lepsze są w tej kwestii skarpetki.
- kaftaniki, lub bluzy (x5) - mogą się podwijać dziecku na plecach.
- śpioszki (x 5) - nie używałam śpioszków.

- wkładki laktacyjne (mam z Aventu wielorazowego użytku, można prać- polecam) - jeśli któraś nie będzie miała nawału pokarmu, to wydatek raczej zbędny.
- koszulki do karmienia (x3) - wystarczą bluzki które ma się w domu.
- majtki jednorazowe - nie używałam, bo za małe kupiłam. Wystarczyły zwykłe, bawełniane majtki.
- pieluchy Bella (x2) - lepsze są podklady ginekologiczne właśnie z Belli. Używałam przez większą część połogu (tj. 6tyg.)

Co do zakupów to ja na pewno muszę dokupić do wózka parasolkę, pewnie nie obędzie się bez zakupów ciuszkowych bo Fifek z końca października to wszystko ma na długi rękaw i na dodatek ciepłych rzeczy a jak będzie dziewuszka na co bardzo liczę to będzie szał zakupowy :-D widzę po sis która rodziła 24 kwietnia że sporo rzeczy będzie zbyteczna po Fifku a szkoda bo fajne ciuszki ale się sprzeda i kupi nowe

u nas też na kolki sabsimplex się sprawdził :tak:...ale herbatek hippa używałam też, ale żadko dla Amelci, częściej piłam dla siebie na laktacje :-D Amela, woli wodę, soki od czasu do czasu pije, a tak mleko, wodę, czasem kakao :tak:, jeżeli chodzi o kremy, nie słyszałam o tych filtrach itp., ale jak już kiedyś pisałam, jakbym miała na wszystko zwracać uwagę co szkodzi, a do końca nie jest sprawdzone to dziecko w hermetycznie zamkniętym pojemniku bym trzymała z dala od siebie...my używałyśmy kremu Nivea tego w tubce

Aneta: ceny moze i mega ale na prawde fajna sprawa, ja mam z bright stars i juz pisałam ze moja córa dostała a teraz malenstwo bedzie juz 4 dzieckiem wychowanym w tym bujaku a bujak wygląda jak nowy :)
może ktoś z rodziny nie będzie wiedział co kupić na prezent to podpowiesz, np dziadkowie ?? :))

reklama
Aneta: ceny moze i mega ale na prawde fajna sprawa, ja mam z bright stars i juz pisałam ze moja córa dostała a teraz malenstwo bedzie juz 4 dzieckiem wychowanym w tym bujaku a bujak wygląda jak nowy :)
może ktoś z rodziny nie będzie wiedział co kupić na prezent to podpowiesz, np dziadkowie ?? :))
Oj nie, dziadkowie niestety mają swoje wydatki, poza tym uważają że skoro mamy całą wyprawkę po Filipie, który dostał po moim siostrzeńcu, to po co nowy. A mamy taki bujak (bo bujaczkiem tego nie nazwę :-D) http://ecsmedia.pl/c/graco-sweetpeace-hustawka-dla-niemowlat-bezowa-m-iext9919006.jpg (wart każdej ceny, pomimo że zajmuje sporo miejsca, poza tym mój numer 1) który używa Filip, ale chciałoby się czegoś nowego i kolorowego dla drugiego maluszka:tak: Więc pewnie coś się kupi, tylko cena nieadekwatna do naszych zarobków ;-).
A te z Bright Stars też ładne :-)

Do góry