reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka dla Maluszka- rady i porady

teva ja planuję kupić stelaż (nie można podbić ich jakąś gumą, żeby nie rysowały?), i do tego najzwyczajniejszą wanienkę. Mam nadzieję, że uda mi się kupić stelaż używany, a wanienkę za 20-30zł planuje, tylko my planujemy małego kąpać w łazience, przy wannie, więc odpływ raczej nam nie potrzebny.
rzeczywiście wanienkę z wodą nosić, to chyba dość ciężko, aczkolwiek, może niech się doświadczone mamy wypowiedzą ;-)
co do tych zestawów wanienka+przewijak, to mi się zdają jakieś takie niepraktyczne, że tylko do około 6miesiaca, bo te wanienki są tam małe, ale mogę się mylić ;-)

reklama
Ja juz pisalam, ze mielismy wanienke z ikei. Antyposlizgi wewnatrz i zewnatrz. Do tego mocny plastik. Jedyny minus to jen wymiar, bo jest mala. Ja jednak i tym razem ja kupie. Kapalismy Antka w jego pokoju, bo tam bylo najwygodniej i nawet ja ja unioslam bez wiekszego problemu. Wiadomo.. wieksza wanienke trudniej uniesc. Kolejna, ktora kupilismy juz maz nosil.. sluzyla nam tylko 2m, bo pozniej Antek juz siedzial w zwyklej wannie.
Ja stelazu nie kupuje, bo lazienke bedziemy mieli wielkosci zwyklego pokoju i planuje tam wstawic jakas fajna komode na reczniki, wiec wanienka na tej komodzie stanie.

Robil moze ktos jakas liste lekow i innych specyfikow dla takich malych dzieciatek? Mam na mysli paracetamole i inne takie, ktore w domu byc powinny w razie W.

Mi do glowy przychodza tylko czopki z paracetamolem i viburcol, ktory jest po 1 miesiacu.

smile z apteki dla noworodka to kojarzę Octenisept, Bephanten, sól fizjologiczna (lub coś podobnego), sól morska, gaziki sterylne, torebki do pobrania próbki moczu (dla chłopca i dziewczynki są różne), jakiś kremik typu emolium lub oilatum soft, Vita D+K w kapsułkach

Z leków u nas przydał się jeszcze espumisan w kroplach a potem infacol (od 1 mca) bo Młodociana miała okropne kolki związane ze wzdęciami.
Warto mieć też altacet w żelu do smarowania po szczepieniach.

Teva ja miałam coś takiego Stabilny STOJAK POD WANIENKĘ 100cm wannę TANIO (2947473767) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. i to ma na dole zabezpieczone te nóżki więc nie rysuje.
Przez 4 m-ce pierwsze mieszkaliśmy u moich rodziców i w lazience było zimno więc kąpaliśmy w pokoju i wanienkę nosiliśmy na początku jak było mało wody potrzeba a później jak już wiecej jej nalewaliśmy to wanienka na stelaż w pokoju a wodę albo dzbankiem albo wiaderkiem bo wygodniej niż całą wielką wanienkę nosić.
Teraz mi się ani taka duża wanienka ani stelaż do łazienki nie zmieści więc zakupiłam wanienkę w ikea więc jakby ktoś chciał to mogę odsprzedać różową wanienkę ze srebrnym stelażem ;-)

Dla mnie to trochę takie wydziwianie... my mieliśmy zwykłą wanienkę i też kapalismy mała na poczatku w pokoju... wanienke nosilismy z woda, kapalismy, wylewalismy i żadnych bajerów jak stojak, odplyw itd nie potrzebowalismy...

reklama
ankoz nie wiem czy wydziwianie ze stojakami i odpływami, mi się po prostu wydaje, że to ciut wygodniejsze, i jestem skłonna dać więcej 50zł za stojak, żeby było mi bardziej wygodnie przy kąpaniu małego, zresztą wydaje mi się, że każdy dostosowuje zakupy do swoich potrzeb ;-) jednym nie przeszkadza noszenie wanienki z wodą i stawianie jej gdziekolwiek, a innym przeszkadza i tyle ;-)

Do góry