reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wyprawka-co kupić i kiedy ?

udało mi się ominać niepotrzebne rzeczy w zestawie z grzebyiem termometrem itp. była gruszka do nosa, ale się nie przydał ( frida jest skuteczniejsza) i termometr do wody, który tez szybko przestał być uzywany przez nas:tak:
poza tym nic szczególnego.
zasada: nie kupować wszystkiego co się nawinie
a jak kupować to w niedużych ilościach;-)

reklama
kaftaniki -podwijają się, karuzelka dziecię zupełnie nie zainteresowane i nigdy nie usnał jak grała...ale to chyba wyjątek, chusta bebeluu, po włożeniu wrzask jak smok, nosidełko podobnie jak chusta, buciki dla niemowlaków bez sens, nogi nie można im włożyć i to chyba wszystko.

u mnie narazie nie sprawdził sie termometr do wody....:happy:ale za to gruszka do nosa jak najbardziej:-Dkaruzela narazie tez nie jest zainteresowany ale to chyba dlatego że jeszcze malutki(11 dni)...:-D

Nam przydaje się jak na razie:
- podgrzewacz do butelek (świetna sprawa)
- sterylizator mikrofalowy (jeszcze świetniejsza :tak:)
- przewijak (nie wyobrażam sobie żeby mogło go nie być)
- drewniane łóżeczko ale dopiero od niedawna bo na początku mały spał z nami
- nozyczki canpolu
- pieluszki huggies i chusteczki pampers (świetne są) - pieluszki pampers są dobre ale mają jakieś zniżone rozmiary i mały szybko wyrasta :no:
- wózek 3 w 1 - u nas się sprawdził - kapitalna sprawa
- pościel do łózeczka ale też dopiero od niedawna i jeszcze nie używamy poduszki
- wszelkiego rodzaju body, spodenki, rampersy, dresiki,
- termometr do wody - teraz juz nie uzywam ale to nie duzy wydatek i na poczatku fajna sprawa
- duża ilość pieluszek tetrowych do ulewania, wycierania itp.
- leżaczek bujaczek - (nie wyobrażam sobie żebym miała go nie mieć)
- styropianowy termos - na spacerki daje rade a jest lekki

Kompletnie się nie przydały:
- gruszka canpolu - polecam fride
- pajacyki i śpiochy w zbyt dużej ilości - tylko na początku - później bardziej męskie rzeczy ;-)
- łapki niedrapki - dzieci je zrzucają po prostu

na razi to tyle bo chwilowo nic mi więcej do głowy nie przychodzi :tak:

Przydalo sie:
- rekawiczki na dlonie odrazu po porodzie - Mala strasznie sie zadrap[ala nim zdazylam zalozyc
- termos - na spacerach rewelacja
- spiochy rozpinane w kroku
- body lepsze niz kaftanik
- czapeczki bawelniane - mala wrazliwa , czkawki ja przesladuja
- wozek 3in1 - rewelacja
- gruszka do noska
- pozytywka - uspokaja

Nie przydalo sie:
- laktator - brak pokarmu:-(
- wkladki do stanika - dostalam tabletki na zasuszenie niby pookarmu ktorego nie bylo
- lezaczek do kapieli - kapie w duzej wannie na rece, najwygodniej mala lubi mnostwo wody jak jest malo placze

Witam wszystkich serdecznie, pierwszy raz jestem na forum. Mam do Was pytanie. Jestem w 30 tygodniu ciąży i nie mam jeszcze rzeczy dla dzidziusia. Kiedy zacząć zakupy? Pozdrawiam

Czesc! Ja robilam zakupy przez caly okres ciazy. Gdyby nie to chyba bym zbankrutowala:tak::tak: A dzieki temu ostatnia faza ciazy nie byla stresowa i tylko dokupilam wozek i łozeczko.

Ja tez polecam wczesniej zadbac o wszystko... Przed samym porodem nie bedziesz miala sily gonic za sprawunkami, a po urodzeniu to wogole juz zapomnij.... Nie raz widze mlodych tatusiów w hipermarkecie jak szamocza sie po dzieciecym dziale zupelnie zdezorientowanych z komorka przy uchu dzwoniacych do żon...to bez sensu-lepiej sama kup wszystko i badz spokojna w 9 m-cu;-)

Czesc ja jestem w 28 tygodni i mam już część rzeczy, a na część odkładałam całą ciąże - szczególnie wózek i tego typu rzeczy ( też ze względu na troskę o finanse) :-)

reklama
witajcie a ja powiem tak ze przez cala ciaze nie kupilam ani jednej pary malenkich skarpetek poprostu nic a nic,kiedy uroodzilam syna maz o wszystko zadbal od ciuszkow po lozeczko i wanienke i tylko wozeczek wybralam sama po jakis dwoch tygodniach od narodzin...

Do góry