reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

wypłata wynagrodzenia na zwolnieniul ekarskim

Wypłatę za styczeń powinien wypłacić pracodawca . Ponieważ za pierwsze 33 dni zwolnienia w roku !( mimo że jestes już na zwolnieniu od zeszłego roku i pierwsze zwolnienie już wypłacił ) płaci pracodawca . Miałam taką samą sytuację .Pozdrawiam:-)

reklama
jesli firma zatrudnia wiecej niz 20 osób na umowe o prace to przelew i tak dostaje sie od pracodawcy a nie z ZUS, oni sie potem chyba jakoś rozliczaja. Jesli mniejsza to zus przelewa kase.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Moje pytanie wynika ze obawy, ze w styczniu mogłabym dostać bez środków do życia, bo na wypłacenie pierwszego wynagrodzenia z tytułu macierzyńskiego zus ma 30 dni od dnia dostarczenia mu dokumentów.

jeżeli masz umowę na czas określony, to po zakończeniu umowy będzie ci płacił zus. Pracodawca ma obowiązek w ciągu 7 dni dostarczyć do ZUS wszystkie dokumenty.
A jeżeli ci się umowa nie kończy to cały czas będzie płacił ci pracodawca jeżeli w firmie jest więcej niż 20 osób. Tak jak pisała madzik_ pracodawca rozlicza się z zusem sam i w tym wypadku macierzyński będzie wynosił tyle co chorobowe.

Właśnie ja od mojego zakładu pracy miałam płacone dotychczas i wszystko szło gładko - przelew bankowy, kasa na czas. Jednak od stycznia 2009 mój zakład pracy stracił ten status, bo już nie zatrudnia 20 osób i teraz do porodu (marzec) będzie płacił mi ZUS. I już mam obawy... czy będzie na czas, czy przeleją pieniążki na konto (tak mi wygodniej). Napisałam oświadczenie, że proszę aby przelewali mi pieniązki na konto, podałam moje dane, numer konta... ale czy to uwzględnią???

Zus uwzględnia takie pismo, sama do nich napisałam,że chcę zasiłek chorobowy dostawac na konto, tylko trzeba uzbroic się w cierpliwośc. Ja na pierwsza wpłate czekałam ok 2 m-cy i dowiedziałam się, ze wypłaty robią jak juz robią 2 razy w miesiący 9 i 23 każdego miesiąca.

Łooo matko, 2 miesiące? Oni chyba zwariowali. A człowiek za co ma w tym czasie żyć? Kurcze... mam nadzieje,ze z początkiem lutego pieniązki za styczeń będą ładnie zasilać moje konto :))

Raczej nie, to zależy od dobrej woli dyrektora, ale nigdzie nie ma przepisu, że powinien ją liczyć do średniej.

Ja tutaj ponowię swoje pytane. Koleżanka pracuje od miesiąca i podejrzewa, że jest w ciąży. Jeśli to się potwierdzi a ona pójdzie za jakiś czas na L4 to jak będą jej liczyć wynagrodzenie? Wcześniej nie pracowała, nie ma ciągłości. Szczegółów nie znam tzn jaką ma umowę ale jeśli chodzi o zarobki to najniższa krajowa bez premii (nie wiem ile to jest). Któraś z was się w tym orientuje? Dzięki.

reklama
Sonkal, normalnie liczy sie srednia wyplat z ostatnich 12 miesiecy, ale jesli ktos pracowal krocej niz 12 miesiecy to licza tylko te miesiace w ktorych pracowal (w tej pracy z ktorej odchodzi na L4).
Podam ci swoj przyklad: ja przed odejsciem pracowalam 6 mies. i po prostu wzieli mi srednia z moich wyplat z ostatnich 6 mies. :)

PS: A ZUS w ZG mnie zadziwil. Przelal mi pieniazki na konto wraz z poczatkiem lutego :) Jupi :)

Do góry