reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wyniki badań laboratoryjnych

reklama
Mi się śnią papierosy i sex :tak: przynajmniej we śnie sobie poużywam:-D

sydrom tampona efilo to takie uczucie w szyjce macicy które skojarzyło mi się z niewłaściewie/za płytko włożonym tamponem- taki rodzaj niewygody tam na dole u wyjscia. Zaniepokojona poleciałam do szpitala ale nikt mi nic nie powiedział, okazało się pozniej jak o tym wspomniałam, że dziewuszki też tak mają i im lekarze mówią że to normalne, jeden nawet nazwał to sadaniem na kołeczku;-) czy cóś takiego:-D a wszystko spowodowane jest rosnacym ciężarem maleństw naszych. no to tyle mniej wiecej w skrócie. Pozdrawiam:p

Wspomniałam lekarzowi dzisiaj o bólu kości łonowej i to rzeczywiście przez ciężar dzidzi, czyli też "syndrom tamponu", tyle że inaczej odczuwany.
Hemoglobina nieznacznie wzrosła z 10,3 na 10,4 czyli tyle co nic.
Wiecie co lekarz zabronił mi jeść winogrona, bo podobno strasznie tuczą! Aja zawsze słyszałam że winogrona zawierają cukry proste które łatwo się spala i okazało się że źle słyszałam? No i oczywiście nie jeść słodyczy, za to mięso, nabiał i dużo jajek, czyli calkiem na odwrót tego co jem teraz. Muszę w końcu odstawic te wstrętne słodycze ale jak?

ja mam fatalną morfologię :-( czym mogłabym ją poprawić? jakoś za sokiem z buraków nie bardzo jestem....

Goska jak Ty masz sile wstac z lozka przy takiej hemoglobinie????
a co do jedzenia, to w ciazy... wszystko tuczy ;)))) niektore babki staraja sie malo jesc i tylko co wlasciwe a tyja w oczach a inne odstawiaja diety i wpieprzaja slodkie i jakos tylko w brzuch im idzie. nie przejmowac mi sie tu!!!!!! a za sokiem z burakow tez nie jestem - lepiej chyba zelazo w tabletkach (albo miesko itp)

a propo żarcia, obudziłam się o7 w całkowitym przekonaniu że umieram z głodu :-D :laugh2: :-D poleciałam zrobić jajecznice i tak oto ciągle żyję:-)

Dziewczynki sok z buraka czy sławny szpinak wcale nie zawiera tak dużo żelaza..
Z tego co wiem żelazo lepiej się wchłania z produktów pochodzenia zwierzęcego a dla poprawy wchłaniania tych pochodzenia roślinnego dobrze jest je łączyć z witaminą C, np. popijać sokiem pomarańczowym. Dużo żelaza mają małże z puszki, (inne owoce morza również sporo), wątróbka, chude mięso wołowe. Z roślinnych fasola, soczewica, pieczone ziemniaki, suszone orzechy, morele.

reklama
Tak jak napisała szopka - przeglądałam tabele z zawartością żelaza po tym jak jakaś pani dietetyk napisała że żeby dostarczyć tyle żelaza ile jest w 100 gr polędwicy wołowej to człowiek musiałby 2,5 kg szpinaku wciąć (szpinak ma najwięcej żelaza ze wszystkich wymienionych w mojej tabelce roślin).
Tak więc dziewczynki - przynajmniej te które nie są wegetariankami, nie musicie się zmuszać do soku z buraka.

Do góry