MalyGosc
Fanka BB :)
W sumie trochę się nie znam na zasadach wypłacania zasiłku z kodem B, ale pamiętam jak mi babka z kadr tłumaczyła, że zasiłek jest obliczany do wypłaty na podstawie średniej z ostatnich 12 m-cy. U mnie wypłaca zasiłek pracodawca, ponieważ jest to duża firma. Do średniej z ostatnich 12 m-cy jest brana pod uwagę podstawa + premia, o ile od części premiowej były odprowadzane składki. A i dodatkowo przed pójściem na zasiłek liczone są jakoś miesiące ile minęło od ostatniego zwolnienia lekarskiego (nieważne wówczas czy z kodem B, czyli ciążowe, czy normalne 80%). To również ma wpływ na wysokość zasiłku.
Generalnie jestem na zasiłku (zwolnienie z kodem B) od czerwca 2020, umowę na etat na czas nieokreślony mam od 2018, ostatni raz na zwolnieniu byłam 5 m-cy przed obecnym zwolnieniem i otrzymuję zasiłek w wysokości wynagrodzenia takiego jakbym pracowała (podstawa+premia uznaniowa).
Co do ZUS PUE to warto się logować i sprawdzać nawet samą poprawność wystawionego przez lekarza zwolnienia. Czy dane są poprawne, czy okres jest poprawny, czy kod jest B a nie A
Generalnie jestem na zasiłku (zwolnienie z kodem B) od czerwca 2020, umowę na etat na czas nieokreślony mam od 2018, ostatni raz na zwolnieniu byłam 5 m-cy przed obecnym zwolnieniem i otrzymuję zasiłek w wysokości wynagrodzenia takiego jakbym pracowała (podstawa+premia uznaniowa).
Co do ZUS PUE to warto się logować i sprawdzać nawet samą poprawność wystawionego przez lekarza zwolnienia. Czy dane są poprawne, czy okres jest poprawny, czy kod jest B a nie A