reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wychowanie czyli sposoby na małe łobuzki :)

A ja muszę napisać o moim kolejnym błędzie wychowawczym:tak::tak::tak:. To dziecko jest po prostu dla mnie za inteligentne;-).

Wymyśliła sobie, że nocnik służy do oglądania książeczek:tak:. Jak chce pooglądać książeczki to idzie po nocnik i jak ją pytam czy chce zrobić kupkę to mówi, że chce. Sadzam ją i żeby nie wstawała siadam koło niej i oglądamy razem książeczki. Ingucha co jakiś czas wstaje, żeby wziąć następną książeczkę po czym siada z powrotem i oglądamy dalej:tak::tak:. Po jakiś 30-40 minutach wstaje z suchego nocnika i po zabawie:-D:-D:-D. Muszę ją ubrać i idzie się zająć swoimi sprawami:-D:-D.

Ja chyba za głupia jestem na wychowywanie tego dziecka:baffled:.

Jedyne co dobre to to, że nocnik jej się bardzo dobrze kojarzy - niestety mniej z produkcją odchodów a więcej z mamusią siedzącą obok i pokazującą obrazki:baffled::-D:-D:-D

reklama
Asiun to moja Dominika ma nocnik do oglądania TV
Idzie po nocnik i siada przed TV
Czasem przyniesie nocnik i na niego siada,a jak jej się pytam czy chce kupke to odpowiada że nie.I co się później okazuje że kupka jest już w pampersie.

mysle ze jeszcze spokojnie możemy poczekać z nocnikiem. Ingusia kojarzy nocnik z książeczkami bo chcemy dziecko czyms zainteresowac zeby na nim siedziało. Ogladałam ostatnio program na temat nocnikowych spraw i lekarz owiedział ze dziecko do 1,5 roku nie zrozumie na czym to tak naprawde polega, może kojarzyć nocnik z zalatwianiem potrzeb fizjologicznyc ake zeby to tarktowac w formie zabawy, ze tak naprawde nauka zacznie sie około 2 rou zycia. Więc mysle ze nie ma co tego powaznie traktowac, troche czasu minie zanim nasze dzieci zrozumieja do czego to tak naprawde słuzy.

Ja to najpierw muszę nauczyć Jagodę siedzieć.
Wiem, że na chwilę by usiadła, żeby coś zjeść, ale jakoś mi nie pasuje jej uczyć sikania przy jedzeniu ;p

to fakt ze najpierw dziecko musi nauczyć sie usiedzieć w miejscu dłuższą chwilkę:tak: wydaje mi się, że jeszcze na to za wcześnie, tak naprawde od niedawna chodzą samodzielnie i za dużo rzeczy dookoła ich interesuje!
moja mama opowiadała ze jak byłam mała i chciałam na nocnik na grubszą sprawe to najpierw zawsze szłam do chlepbaka, brałam kawał chleba i siedziałam na nocniku i tak skubałam ten chleb i jadłam. :-D:-D:-D

A ja mam nocnik w wc i z Victorem razem siedzimy :-) może zajarzy o co biega.Choć narazie nauka zaprzestana bo szybko uciekał i po wakacjach zaczynamy od nowa.

tak Vici on ma fisher price ale go bardziej interesuje ten na którym ja siedze:tak:
a ten wypasiony nocnik to był błąd, jest super, robi furore ale niestety bardziej nadaje się do zabawy;-)

reklama
A to macie duże wc jeśli tamten się też mieści a Victor papier toaletowy najbardziej interesuje hehe całą rolke rozwija i mi daje:no:

Do góry