reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wybudzanie dziecka do zmiany pieluchy

Hej Mamy 💝 dokładnie tydzień temu zostałam Mamą , od środy jesteśmy w domku , dzidziuś zdrowy , urodził się z waga 4040 , przy wyjściu ze szpitala waga wynosiła 3900 . Radzimy sobie - przynajmniej tak myśle :) Mam natomiast pewne wątpliwości . Otóż mój synek koło 10 budzi się na cycka , przed jedzeniem zmieniam mu pieluszkę , zeby po jedzeniu go nie wybudzać i miał komfort snu . Jednak od 2-3 dni zauważyłam ze mały robi kupkę w trakcie jedzenia bądź tuz po ,a ja dla jego komfortu zmieniam mu pieluchę po jedzeniu. Wtedy się wybudza , jest płacz , noszenie go nie uspokaja. Pomaga mu jedynie przystawienie do piersi . Dotąd myślałam , ze po każdej kupie powinno sie zmieniać pieluchę , zeby dziecku lepiej sie spało , natomiast mój maluch reaguje na zmianę nerwowo , mimo ze staram sie to robić powoli i spokojnie . Jednak gdy on sie denerwuje , ja również … może wypowiedzą sie bardziej doświadczone mamy ? Czy wybudzacie dzieci do zmiany pampersa ? No i jeszcze jedna kwestia . Kwestia zmiany pampersow w nocy … nawet jak jest czysto to pielucha jest do wymiany ?
Czystą pieluchę zostawiam.
Ja córkę w nocy przewijam na szybko, jak najciemniej, podkład jednorazowy podkładam. Im szybciej tym większe prawdopodobieństwo, że nie obudzę. Dlatego patrzę, żeby spiworki do spania miały jak najdłuższe zamki 😁

reklama
Hej Mamy 💝 dokładnie tydzień temu zostałam Mamą , od środy jesteśmy w domku , dzidziuś zdrowy , urodził się z waga 4040 , przy wyjściu ze szpitala waga wynosiła 3900 . Radzimy sobie - przynajmniej tak myśle :) Mam natomiast pewne wątpliwości . Otóż mój synek koło 10 budzi się na cycka , przed jedzeniem zmieniam mu pieluszkę , zeby po jedzeniu go nie wybudzać i miał komfort snu . Jednak od 2-3 dni zauważyłam ze mały robi kupkę w trakcie jedzenia bądź tuz po ,a ja dla jego komfortu zmieniam mu pieluchę po jedzeniu. Wtedy się wybudza , jest płacz , noszenie go nie uspokaja. Pomaga mu jedynie przystawienie do piersi . Dotąd myślałam , ze po każdej kupie powinno sie zmieniać pieluchę , zeby dziecku lepiej sie spało , natomiast mój maluch reaguje na zmianę nerwowo , mimo ze staram sie to robić powoli i spokojnie . Jednak gdy on sie denerwuje , ja również … może wypowiedzą sie bardziej doświadczone mamy ? Czy wybudzacie dzieci do zmiany pampersa ? No i jeszcze jedna kwestia . Kwestia zmiany pampersow w nocy … nawet jak jest czysto to pielucha jest do wymiany ?
Mój ma lada moment 8 miesięcy , a zmiana pieluchy jest obowiązkowa przy pierwszym nocnym karmieniu o północy, bo w przeciwnym razie przy drugim karmieniu okolo 4rano jest totalnie zalany 🙈 Gdy był noworodkiem to nie raz nie dwa zmieniałam pampersa przed a potem zrobił kupę i tak i tak trzeba było.przebrać od nowa.
Ja swojego staram się przewijać w miarę szybko i delikatnie, po karmieniu gdy go noszę do odbicia sie to w tym czasie odpinam już te zatrzaski z pajacyka.
Potem ciach-ciach zdejmuję pieluche i ciach-ciach zakładam suchą, zapinam pajacyka i odkładam małego na poduszkę.
* syn śpi ze mną.
Ja np próbowałam przewijać go przed karmieniem , ale mój jak zaczynał się wybudzać do karmienia a nie dostał butelki ( karmimy mm ) tylko miał zmianę pieluchy to był taki płacz i ryk 😵‍💫 że szybko przeszłam na zmiany pieluszkowe po karmieniu.

Mój ma lada moment 8 miesięcy , a zmiana pieluchy jest obowiązkowa przy pierwszym nocnym karmieniu o północy, bo w przeciwnym razie przy drugim karmieniu okolo 4rano jest totalnie zalany 🙈 Gdy był noworodkiem to nie raz nie dwa zmieniałam pampersa przed a potem zrobił kupę i tak i tak trzeba było.przebrać od nowa.
Ja swojego staram się przewijać w miarę szybko i delikatnie, po karmieniu gdy go noszę do odbicia sie to w tym czasie odpinam już te zatrzaski z pajacyka.
Potem ciach-ciach zdejmuję pieluche i ciach-ciach zakładam suchą, zapinam pajacyka i odkładam małego na poduszkę.
* syn śpi ze mną.
Ja np próbowałam przewijać go przed karmieniem , ale mój jak zaczynał się wybudzać do karmienia a nie dostał butelki ( karmimy mm ) tylko miał zmianę pieluchy to był taki płacz i ryk 😵‍💫 że szybko przeszłam na zmiany pieluszkowe po karmieniu.
Moja jest kp (niestety nie chce butli) i też jak się budzi to od razu zabieram z łóżeczka i do cyca. Nie przejdzie najpierw pielucha (23 tygodnie ma)

Zmieniam pieluszke przed karmieniem a jeśli po karmieniu jest siku / kupka również zmieniam.
Nie wyobrażam sobie zostawić dziecko z sikanym pampersie czy z kupka.

U nas to masowo ida pampersy.

Będę w rażącej mniejszości, ale mi się zdarzyło zostawić. Godzina - półtora bujania do spania, kolejny raz, odkładam i kupa. I co? I trudno, niech śpi. I tak pobudka w perspektywie godziny. U synka tak było, a nie odparzył się nigdy.

Córkę już przebierałam za każdym razem, bo była łatwiejsza w usypianiu.

Będę w rażącej mniejszości, ale mi się zdarzyło zostawić. Godzina - półtora bujania do spania, kolejny raz, odkładam i kupa. I co? I trudno, niech śpi. I tak pobudka w perspektywie godziny. U synka tak było, a nie odparzył się nigdy.

Córkę już przebierałam za każdym razem, bo była łatwiejsza w usypianiu.
Mi się kupa nie zdarzyła, ale z sikami też zostawiłam kilka razy i z tych samych powodów co Ty. Jeśli usypiasz dwie godziny i wreszcie się udało, to skoro i tak się znów obudzi za chwilę, to czas samej zamknąć oczy.

Do góry