reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

A mój synio ma 8,5msc i ząbków ani śladu, ślini się też od bardzo dawna, gdzieś tak od 4msc, gryzie rączki i wszystko co mu w nie wpadnie. Ale nie martwimy się zbytnio, bo tak jak już pisałyscie, każda dzidzia jest inna. Stosowałam też Calgel, bo wydawało mi się, że to tuż tuż, i teraz nie wiem czy faktycznie to dziąsełka mu dokuczały czy coś innego, aczkolwiek jego reakcja po smarowaniu była natychmiastowa, pozytywna oczywiście.
Pozdrawiam. Mama Oskara.

reklama
ja stosowałam Calgel, mimo, że mój synio nie ma jeszcze ząbków, ale oznaki ząbkowania ma od 4msc (teraz ma 8,5msc). Oskar uspokajał się już podczas smarowania, więc nie wiem czy to zasługa żelu czy masowania, czy może mu "smakuje", bo też zlizuje wszystko.
pozdrawiam

Mój Mateuszek dostał pierwszego ząbka 2 maja rano,a teraz idzie następny.
Miał 7,5 miesiąca jak dostał ząbka.Pozdrowionka.

Uważam że nie masz się czym przejmować,biegunki przy ząbkowaniu są normalnym zjawiskiem-przynajmniej tak było w przypadku mojej córki(na szczęście gorączki nas omijały).Jeśli poza tym nie ma żadnych innych dolegliwości to poprzestań na podawaniu mu dużej ilości picia-za kilka dni powinno minąć.

Mój mały ma dwa zęby na dole i coś zaczęło się dziać na górze. Od tygodnia robi codziennie jedną rzadką. W sobotę poszliśmy do pediatry, okazało się, że jak na ząbki to za długo to trwa. To podobno jakaś infekcja wirusowa, pani doktor przepisała syropek i kazała mu dawać dużo marchewki i kleiku ryżowego. Moja rada: jeśli sytuacja będzie trwała dłużej a ząbki się nie pojawią, idź do pediatry.

Witam Mamo Olafka!

Tutaj Kamilka.Dawno mnie nie było jednak teraz mam już internet w domu i mam nadzieję, że moj Kubula pozwoli mi bywać tu częściej :laugh:!
Co do ząbkowania i kupek - Kubie też wychodzą teraz 4 zęby (góra) i dwójki na dole jednak ja nie zauważyłam "znaczących" zmian w jego kupkach akurat z tego powodu.Bardziej reaguje na to co zje - wtedy to dopiero są atrakcje! A tak powaznie - obserwuj swojego maluszka i tak jak radziły Ci mamy wcześniej w razie niepokoju skonsultuj się z lekarzem pediatrą.

Pozdrawiamy serdecznie
Kamila

url=http://www.TickerFactory.com/]
age.png

[/url]

Byliśmy dzisiaj z maluchem u naszego pediatry, mały jest w dobrej kondycji - tak orzekła nasza Pani dr :-)
Mówiłam jej o kupkach, kazała podawać lacidofil i obserwować małego, mamy zbadać mu mocz. Kurcze gdyby nie te kupki to wszystko super, ale mnie wydaje się, że to jednak wina ząbków: dziś w nocy wyszedł mu trzeci na gorze - lewa jedynka, biedny strasznie się męczy - wybudza się z płaczem, wyrzuca smoka, nawet biedny nie daje sobie masować dziąsełek, co przy wyrzynaniu dolnych jedynek uwielbiał....
Zobaczymy, jeszcze górna dwójka została, a już ją widać...........

Mamo Olafka - jeżeli ząbkowanie sprawia malutkiemu taki ból to zakup do smarowania dziąseł DENTINOX GEL - co prawda jest droższy od CALGEL-u ( wP łocku kosztuje ok.22 zł) jednak ma w sobie jakiś preparat znieczulający.Mojemu Kubuli to bardzo pomaga.Za radą mojej Pani doktor na noc aplikuję małemu czopki homeopatyczne VIBURCOL - jeden na noc- to działa wspomagająco na infekcje, w stanach niepokoju u niemowląt no i na ząbkowanie również. Szkoda maluszka!!! :)

Pozdrawiam
Kamila

reklama
Od kiedy należy zacząć myć ząbki dzieciaczkom .... jaką pastą, jaką szczoteczką?

Do góry