reklama
rany! 26 stron na ten temat ;DIsska pisze:jak pielegnujecie zabki waszych maluszkow??
anusieńka
Fanka BB :)
wybierz jakis żel w aptece z dodatkiem lignokainy
i czopek w pupcię - bo zdrowiej.
I pamietaj o tym przemywaniu wałów dziąsłowych gazikiem nawinietym na palec i umoczonym w letnim rumianku- nawet tam gdzie nie ma zebów- mamy czesto o tym nie wiedzą a to jest wczesna profilaktyka próchnicy u maluszków.
i czopek w pupcię - bo zdrowiej.
I pamietaj o tym przemywaniu wałów dziąsłowych gazikiem nawinietym na palec i umoczonym w letnim rumianku- nawet tam gdzie nie ma zebów- mamy czesto o tym nie wiedzą a to jest wczesna profilaktyka próchnicy u maluszków.
anusieńka
Fanka BB :)
PROFILAKTYKA OKRESU NOWORODKOWEGO I NIEMOWLĘCEGO
~ karmienie naturalne
~ podawanie vit.D i związków fluoru w konsultacji z pediatrą i stomatologiem
~ eliminacja syndromu butelki ze smoczkiem tzn. zasypiania dziecka z butelką
PROFILAKTYKA OKRESU PONIEMOWLĘCEGO
~ eliminacja nawyku ssania smoczka i palca
~ oczyszczanie dziąseł po posiłku nawiniętą na szpatułkę watką nasączoną rumiankiem
~ oczyszczanie pierwszych zębów mlecznych szczoteczką i wodą.
~ dziecko w wieku 3 lat samo czyści zęby pod kontrolą rodziców miękką szczoteczką i pastą ze zmniejszoną zawartością fluoru.
~ od momentu pojawienia pierwszego zęba wizyta kontrolna u stomatologa co 3-4 miesięcy
PROFILAKTYKA OKRESU PRZEDSZKOLNEGO
~ racjonalne żywienie, bogate w wapń oraz produkty ,których żucie powoduje duże wydzielanie śliny i skrócenie czasu odwapnienia szkliwa( pokarmy twarde i włókniste: surowe warzywa, pieczywo gruboziarniste), wyeliminowanie napojów gazowanych.
~eliminacja nawyków ssania palca i języka
~ lakowanie bruzd zębów stałych
~ dziecko w wieku 8 lat samo czyści zęby szczotką i pastą .
~ sprawdzanie skuteczności oczyszczania zębów środkami do wybarwiania płytki nazębnej.
~ wspólne oczyszczanie zębów przez rodziców i dzieci.
oprac.własne
~ karmienie naturalne
~ podawanie vit.D i związków fluoru w konsultacji z pediatrą i stomatologiem
~ eliminacja syndromu butelki ze smoczkiem tzn. zasypiania dziecka z butelką
PROFILAKTYKA OKRESU PONIEMOWLĘCEGO
~ eliminacja nawyku ssania smoczka i palca
~ oczyszczanie dziąseł po posiłku nawiniętą na szpatułkę watką nasączoną rumiankiem
~ oczyszczanie pierwszych zębów mlecznych szczoteczką i wodą.
~ dziecko w wieku 3 lat samo czyści zęby pod kontrolą rodziców miękką szczoteczką i pastą ze zmniejszoną zawartością fluoru.
~ od momentu pojawienia pierwszego zęba wizyta kontrolna u stomatologa co 3-4 miesięcy
PROFILAKTYKA OKRESU PRZEDSZKOLNEGO
~ racjonalne żywienie, bogate w wapń oraz produkty ,których żucie powoduje duże wydzielanie śliny i skrócenie czasu odwapnienia szkliwa( pokarmy twarde i włókniste: surowe warzywa, pieczywo gruboziarniste), wyeliminowanie napojów gazowanych.
~eliminacja nawyków ssania palca i języka
~ lakowanie bruzd zębów stałych
~ dziecko w wieku 8 lat samo czyści zęby szczotką i pastą .
~ sprawdzanie skuteczności oczyszczania zębów środkami do wybarwiania płytki nazębnej.
~ wspólne oczyszczanie zębów przez rodziców i dzieci.
oprac.własne
mamy pierwszego ząbka!!!
,dziewczyny jak pielęgnujecie? przemywacie wodą ? wiem że wcześniej to na pewno pisze ale jestem zabiegana i naprawdę ciężko znaleźć mi czas żeby przeszukać strony. będę wdzięczna za info
reklama
Witam!
Ostatnio zauważyłam że Filipkowi wyrzyna się dolna jedynka właściwie już ją widac i czuc, jak stuknęłam łyżeczką i usłyszałam dźwięk zabka to już byłam pewna
Mały marudzi, płacze i bardzo się ślini, w dzień jakoś jest dobrze, wieczorami gorzej, ale narazie nie gorączkuje i śpi w nocy.Kupiłam calgel i czopki Viburcol, ale jeszcze ich nie podawałam. Następnego dnia zauważyłam drugą dolną jedyneczkę dziąsełko czerwone, rozpulchnione, ząbek nie przebił się jeszcze tak jak pierwszy, ,ale jest widoczny. Bardzo się zdziwiłam że tak wcześnie, ale podobno ja też tak wcześnie ząbkowałam...
pozdrawiamy
Ostatnio zauważyłam że Filipkowi wyrzyna się dolna jedynka właściwie już ją widac i czuc, jak stuknęłam łyżeczką i usłyszałam dźwięk zabka to już byłam pewna
Mały marudzi, płacze i bardzo się ślini, w dzień jakoś jest dobrze, wieczorami gorzej, ale narazie nie gorączkuje i śpi w nocy.Kupiłam calgel i czopki Viburcol, ale jeszcze ich nie podawałam. Następnego dnia zauważyłam drugą dolną jedyneczkę dziąsełko czerwone, rozpulchnione, ząbek nie przebił się jeszcze tak jak pierwszy, ,ale jest widoczny. Bardzo się zdziwiłam że tak wcześnie, ale podobno ja też tak wcześnie ząbkowałam...
pozdrawiamy
Podziel się: