reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

reklama
wybierz jakis żel w aptece z dodatkiem lignokainy
i czopek w pupcię - bo zdrowiej.

I pamietaj o tym przemywaniu wałów dziąsłowych gazikiem nawinietym na palec i umoczonym w letnim rumianku- nawet tam gdzie nie ma zebów- mamy czesto o tym nie wiedzą a to jest wczesna profilaktyka próchnicy u maluszków.

PROFILAKTYKA OKRESU NOWORODKOWEGO I NIEMOWLĘCEGO
~ karmienie naturalne
~ podawanie vit.D i związków fluoru w konsultacji z pediatrą i stomatologiem
~ eliminacja syndromu butelki ze smoczkiem tzn. zasypiania dziecka z butelką
PROFILAKTYKA OKRESU PONIEMOWLĘCEGO
~ eliminacja nawyku ssania smoczka i palca
~ oczyszczanie dziąseł po posiłku nawiniętą na szpatułkę watką nasączoną rumiankiem
~ oczyszczanie pierwszych zębów mlecznych szczoteczką i wodą.
~ dziecko w wieku 3 lat samo czyści zęby pod kontrolą rodziców miękką szczoteczką i pastą ze zmniejszoną zawartością fluoru.
~ od momentu pojawienia pierwszego zęba wizyta kontrolna u stomatologa co 3-4 miesięcy
PROFILAKTYKA OKRESU PRZEDSZKOLNEGO
~ racjonalne żywienie, bogate w wapń oraz produkty ,których żucie powoduje duże wydzielanie śliny i skrócenie czasu odwapnienia szkliwa( pokarmy twarde i włókniste: surowe warzywa, pieczywo gruboziarniste), wyeliminowanie napojów gazowanych.
~eliminacja nawyków ssania palca i języka
~ lakowanie bruzd zębów stałych
~ dziecko w wieku 8 lat samo czyści zęby szczotką i pastą .
~ sprawdzanie skuteczności oczyszczania zębów środkami do wybarwiania płytki nazębnej.
~ wspólne oczyszczanie zębów przez rodziców i dzieci.

oprac.własne

mamy pierwszego ząbka!!!
clap.jpg
clap.jpg
clap.jpg
,dziewczyny jak pielęgnujecie? przemywacie wodą ? wiem że wcześniej to na pewno pisze ale jestem zabiegana i naprawdę ciężko znaleźć mi czas żeby przeszukać strony. będę wdzięczna za info :)

reklama
Witam!

Ostatnio zauważyłam że Filipkowi wyrzyna się dolna jedynka :) właściwie już ją widac i czuc, jak stuknęłam łyżeczką i usłyszałam dźwięk zabka to już byłam pewna :)
Mały marudzi, płacze i bardzo się ślini, w dzień jakoś jest dobrze, wieczorami gorzej, ale narazie nie gorączkuje i śpi w nocy.Kupiłam calgel i czopki Viburcol, ale jeszcze ich nie podawałam. Następnego dnia zauważyłam drugą dolną jedyneczkę :) dziąsełko czerwone, rozpulchnione, ząbek nie przebił się jeszcze tak jak pierwszy, ,ale jest widoczny. Bardzo się zdziwiłam ;) że tak wcześnie, ale podobno ja też tak wcześnie ząbkowałam...

pozdrawiamy

Do góry