reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o ZABKOWANIU i pielegnacji jamy ustnej maluszków

hej!!!!!
moj hubcio ma 14 miesiecy i ma juz cale 12 zabkow!!!!!
teraz ida mu trojki chyba najgorsze zeby... wscieka sie jak tylko moze i lapie go taki stan podgoraczkowy nigdy mi na zeby nie chorowal i nic nie musialam dawac ale teraz kupilam jakis zel do smarowania dziasel bo juz wytrzymac nie moze!!!!!!!!!!!
kasia820 hubertowi tez czasem tak sie dzieje tylko ze jemu smierdza raczki i buzka w srodku ale mysle ze to od jedzonka nasze dzieciaczki jedza juz prawie wszystko a zabkow jako tako to dobrze nie myja...
pozdrawiam!!!!!!!!!

reklama
no właśnie. ten nieprzyjemny zapach.
no ale pomyślcie, jakbyśmy my myli zęby tylko wodą?
to prawda, dzieci jedzą juz wszystko i tak się może zdarzyć.
u Oskara nie zauważyłam, zeby rączki brzydko pachniały, ale z bużki czasem tak, szczególnie właśnie po spaniu.
trzeba zwyczajnie myć po każdym posiłku najlepiej a smoki przelewac wrzątkiem, bo jak tak dziecko długo miętoli, to ma prawo brzydko pachnieć.
pytałam o to pediatrę i powiedziała, ze wszystko jest w porządku. to naturalne.

Ja mam takie pytanko jeśli chodzi o mycie ząbków.
czy wieczorem jak myjecie dzieciaczkom ząbki to robicie to po tym jak dzidzia wypije ostatnią butelkę zanim pójdzie spać czy przed tym,bo moja córcia myje ząbki w wannie jak się kąpie( co zresztą sprawia jej wiele radości) a potem pije mleczko i jest wtedy tak śpiąca że jak kiedyś próbowałam jej myć po wypiciu mleka to robiłam jej to na śpika

Bo właściwie do spania ząbki powinny być czyste bez resztek mleka.
Trochę tu namieszałam ale wiecie o co mi chodzi?????? :-[

Moja starsza córcia była butelkowa-miała myte ząbki po kapielia później pila mleko na koniec jak już była pół śpiąca podawałam jej butlę z wodą dla przepłukania jamy ustnej z czasem zrezygnowała z picia mleka po kąpieli i problem sam sie rozwiazał. umyte po kąpieli zostają czyste do rana.

Natomiast druga jest na piersi, chociaż ma myte ząbki po kapieli, domaga sie w nocy piersi od dwóch do sześciu razy. I po co to mycie?????Myślę,ze potrzebne wyrabia nawyk. Mam głeboką nadzieję,ze zrezygnuje z tych podjadek nocnych i jakoś unikniemy dziur z wielku dwóch lat. Pozdrawiam

Ja też tak myślę że jak podrośnie to wieczorem nie będzie taka śpiąca zje kolację mleko z kubka a potem ząbki umyje i spać,bo teraz ma jeszcze nawyki jak dzidzia i lubi przysypiać przy butli

witacjie.....mam pytanko .... powiedzcie mi kiedy trzeba zaczac przemywac jame ustna dziecka? czy jak zabki juz wyjda czy wczesniej.....moj Alanek je juz zupki, przecierki itd....i przeciez to jedzenie mu jednak torche zostaje,... to co? dac mu pic zeby splukal? czy jakos mu tam srodek umyc podpowiedzcie prosze :)

Buźkę powinno się przemywać gazikiem zamoczonym w przegotowanej wodzie od dnia urodzin dziecka.
Zapobiegnie to powstawaniu pleśniawek.
Pozdrawiam.

dokładnie tak!!!
a potem to juz sam będzie szorował:))
---------------------------------------------------------------
zbki6oy.jpg

ale skoro dziecko po jedzeniu pije sama czysta wode to chyba efekt jest tem sam co? ;) tak jakbym przemywala sama
Nikos pisze:
Buźkę powinno się przemywać gazikiem zamoczonym w przegotowanej wodzie od dnia urodzin dziecka.
Zapobiegnie to powstawaniu pleśniawek.
Pozdrawiam.

reklama
no nie jest ten sam, bo przecież pokarm osadza się na ząbkach, w bruzdach i pomiędzy lub dziąsełkach. samo picie nie wystarczy z pewnoscią!

Do góry