Witam,tak sobie czytam o tym zabkowaniu...u moich dzieci tez odbywalo sie to w roznym wieku,starsza cora slinila sie okropnie juz od 2mc,a od czwartego zabki zaczely wychodzic jak grzyby po deszczu,nim skonczyla rok miala juz prawie wszystkie zabki.Teraz ma 15 lat i sliczne zabki(ani jednego ubytku!)a mowi sie ze jak wczesnie wyjda to szybciej sie psuja.Moj synek z koleji,slinil sie caly czas a zabki wyszly ok.10mc.Teraz mam 5-miesieczne blizniaczki,slinia sie okropnie i wszystko gryza,ale nie mam pojecia kiedy u nich nastapi ten wazny moment,moze wyliczyc srednia miedzy 4 a 10mc,to bedzie 7?
reklama
Amerie
Fanka BB :)
Ehhh u nas już 2,5 miesiąca "idą niby zęby".
Ślinienie teraz to już jakby odkręcić kran, leci i leci, gryzie wszystko, a najbardziej moje ręce i ramiona, dziąsełka rozpuchnięte, górki na nich są i białe kreseczki już jakiś czas a zęba nadal nie widać.
Mały stracił apetyt i nie chce nic jeść łyżeczką, ogólnie je bardzo mało, do tego gorączkuje, nie wiem ile u nas to potrwa....
Ślinienie teraz to już jakby odkręcić kran, leci i leci, gryzie wszystko, a najbardziej moje ręce i ramiona, dziąsełka rozpuchnięte, górki na nich są i białe kreseczki już jakiś czas a zęba nadal nie widać.
Mały stracił apetyt i nie chce nic jeść łyżeczką, ogólnie je bardzo mało, do tego gorączkuje, nie wiem ile u nas to potrwa....
C
claudia4you
Gość
witam
ja sama nie wiem czy mój syn ząbkuje
ślini się już od 3 miesiąca i pcha wszystko do buźki
robi to często nerwowo
marudzi czasem, ale to tylko dziecko i nie zawsze ma dobry humor
na dole dziąsła mają wgłębienie
nie wiem jak to nazwać , "wcięcie"
a na górze coś białego widać takie kreski ale słabo i nic nie wystaje...
to chyba dłuuugo potrwa bo taki stan już jest na pewno od miesiąca a może i dłużej
od dzisiaj zauważyłam pierwszy raz twarde kupki u małego
tyle że po zjedzeniu jabłuszka poszła rzadka kupka
trzeba czekać chyba bo nie ma na to innej rady
ja sama nie wiem czy mój syn ząbkuje
ślini się już od 3 miesiąca i pcha wszystko do buźki
robi to często nerwowo
marudzi czasem, ale to tylko dziecko i nie zawsze ma dobry humor
na dole dziąsła mają wgłębienie
nie wiem jak to nazwać , "wcięcie"
a na górze coś białego widać takie kreski ale słabo i nic nie wystaje...
to chyba dłuuugo potrwa bo taki stan już jest na pewno od miesiąca a może i dłużej
od dzisiaj zauważyłam pierwszy raz twarde kupki u małego
tyle że po zjedzeniu jabłuszka poszła rzadka kupka
trzeba czekać chyba bo nie ma na to innej rady
Mama_i_Marcel
Listopadowa mama '09
no to jak są wgłębienia i/lub białe kreseczki to znaczy że ząbki postanawiają sie uwidocznić ) a czy długo to potrwa? tego nikt nie wie
mała_czarna
Fanka BB :)
Nam z leków/maści przeciwbólowych na ząbkowanie nie pomaga nic:-( Młoda się męczy, nawet Ibum ulgi raczej nie przynosi:-(
Pocieszam się tym, że ponad połowa za nami;-)
Pocieszam się tym, że ponad połowa za nami;-)
dziewczyny mam pytanie jak pielęgnowałyście pierwsze ząbki swoich pociech bo mój synek adaś ma jednego ząbka a drugi już wychodzi :-) i nie wiem jak je pielęgnować
reklama
Basia_one
Multimama ;)
Jak naszej wyszly dwa pierwsze zabki na raz to kupilam paste do zebow z ziajki dla niemowlat bez fluoru. Troszeczke daje na szczoteczke, malusia kropeczke, troszke szczotkuje malej zabki a potem daje jej szczoteczke i ona sama sobie jezdzi w buzi, w wiekszosci po to zeby zjesc paste chyba Teraz idzie jej 5 zabkow i bedzie wiecej szczotkowania.
Podziel się: