reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o szczepionkach

ja cos czuję, że temat zgłebie jak mała się już urodzi. jest lista szczepionek bardziej bezpiecznych, wiec pewnie będę je kupowała i tyle. pewnie też z niejednym pediatra sie pokłócę. na poczatek planuje się wybrać do takiej pani doktor co to ma staz pracy niesamowicie długi (leczyła i dzieci w naszym pokoleniu i nawet wczesniejszym, wiec ma przekrój przez dość długi okres) :-)własnie na pogadanke o szczepionkach. ciekawa jestem co mi powie. dla niej ważne sa przede wszystkim dzieciaki.

reklama
Mini ja najwięcej negatywnych słyszałam o tych szczepionkach 6 w 1. Z kolei nie chcę szczepić szczepionkami starego typu, ponieważ każda ma w sobie metale ciężkie i im więcej osobnych szczepionek, tym więcej pakuje się tych szkodliwych rzeczy...
kurcze a niby szczepionki mają pomagać,a tu tyle dylematów...

Być może te 5 w 1 mają mniej metali niż te refundowane , choć jak Nefi wspomniała można już sobie wybrać rodzaj szczepionki i wykupić w aptece .
Ja słyszałam znowu że te skojarzone mają za dużo różnych szczepów i dość niebezpieczne jest podanie to malutkiemu dziecku bo niestety często nie ma badań jak owe substancje zmieszane oddziałują na organizm ( bada się tylko pojedyncze składniki )

proponuję żeby sami się zaszczepili najlepiej na wszystko na raz. ja cały czas nie wiem czy zaszczepie mała w szpitalu. bije się z myslami. :eek: juz wiem, że mozna odmówić i doszczepic póxniej wybrana szczepionka.

Ostatnia edycja:
Mini porażka z tymi dodatkowymi szczepieniami... o ile na wzw ok, ale ospę i pneumokoki? Widzę nieźle w łapę musiały koncerny komus dać :crazy:

Mata trochę poczytałam i chyba te dodatkowe to w przypadku wcześniaków , i jakiś chorych dzieci . Zobaczymy w praktyce jak to wygląda ...

Nefi
napiszę Ci co mnie przekonało do nie szczepienia w pierwszej dobie .
Po pierwsze dziecko jest jeszcze trochę za słabe i powinno najpierw pobrać trochę bakterii od mamy zanim układ immunologiczny zacznie pracować . .
Po drugie kilka godzin po porodzie nie da się stwierdzić czy dziecko pod względem neurologicznym jest w 100 % ok , a podanie niezdrowemu dziecku szczepionki może się dla niego skończyć tragicznie .
Kolejny argument to ten że dziecko nie jest aż tak narażone na gruźlicę żeby mu od raz podawać tą szczepionkę . No chyba że żyjesz w fatalnych warunkach socjalnych ;-)
Szczepionka WZW - niby ważna ale dlaczego w pierwszej dobie ?? Przecież zaczyna działać najwcześniej po 21 dniach ale to chyba tylko w trybie szczepienia przyspieszonego . W normalnym trybie dopiero po 7 miesiącach . No i do tego zarazić się tym wirusem można tylko przez stosunek płciowy ( co jest niemożliwe w przypadku niemowląt ) lub przez krew a więc w sytuacji kiedy dojdzie np do wkłucia igły ze szczepionką w brudnym szpitalu :sorry:

Muszę poczytać o kalendarzu szczepień w USA. Wiem, że tu pneumo chyba są obowiązkowe i darmowe, ale nie wiem, w jakim wieku dziecka.

reklama
Do góry