ja cos czuję, że temat zgłebie jak mała się już urodzi. jest lista szczepionek bardziej bezpiecznych, wiec pewnie będę je kupowała i tyle. pewnie też z niejednym pediatra sie pokłócę. na poczatek planuje się wybrać do takiej pani doktor co to ma staz pracy niesamowicie długi (leczyła i dzieci w naszym pokoleniu i nawet wczesniejszym, wiec ma przekrój przez dość długi okres) :-)własnie na pogadanke o szczepionkach. ciekawa jestem co mi powie. dla niej ważne sa przede wszystkim dzieciaki.
reklama
Mini55
&&&&&
Mini ja najwięcej negatywnych słyszałam o tych szczepionkach 6 w 1. Z kolei nie chcę szczepić szczepionkami starego typu, ponieważ każda ma w sobie metale ciężkie i im więcej osobnych szczepionek, tym więcej pakuje się tych szkodliwych rzeczy...
kurcze a niby szczepionki mają pomagać,a tu tyle dylematów...
Być może te 5 w 1 mają mniej metali niż te refundowane , choć jak Nefi wspomniała można już sobie wybrać rodzaj szczepionki i wykupić w aptece .
Ja słyszałam znowu że te skojarzone mają za dużo różnych szczepów i dość niebezpieczne jest podanie to malutkiemu dziecku bo niestety często nie ma badań jak owe substancje zmieszane oddziałują na organizm ( bada się tylko pojedyncze składniki )
kamilaedi
Fanka BB :)
ja chyba bede szczepic wedle ich planu..... jeszcze musze poczytac jak dokladnie to tu wyglada
Mini55
&&&&&
A wiecie że od tego roku rozszerzyli kalendarz szczepień ...
GIS ogłosił nowy kalendarz szczepień na 2012 r.
GIS ogłosił nowy kalendarz szczepień na 2012 r.
mata-kow
mama do kwadratu :)
Mini porażka z tymi dodatkowymi szczepieniami... o ile na wzw ok, ale ospę i pneumokoki? Widzę nieźle w łapę musiały koncerny komus dać
Mini55
&&&&&
Mata trochę poczytałam i chyba te dodatkowe to w przypadku wcześniaków , i jakiś chorych dzieci . Zobaczymy w praktyce jak to wygląda ...
Nefi napiszę Ci co mnie przekonało do nie szczepienia w pierwszej dobie .
Po pierwsze dziecko jest jeszcze trochę za słabe i powinno najpierw pobrać trochę bakterii od mamy zanim układ immunologiczny zacznie pracować . .
Po drugie kilka godzin po porodzie nie da się stwierdzić czy dziecko pod względem neurologicznym jest w 100 % ok , a podanie niezdrowemu dziecku szczepionki może się dla niego skończyć tragicznie .
Kolejny argument to ten że dziecko nie jest aż tak narażone na gruźlicę żeby mu od raz podawać tą szczepionkę . No chyba że żyjesz w fatalnych warunkach socjalnych ;-)
Szczepionka WZW - niby ważna ale dlaczego w pierwszej dobie ?? Przecież zaczyna działać najwcześniej po 21 dniach ale to chyba tylko w trybie szczepienia przyspieszonego . W normalnym trybie dopiero po 7 miesiącach . No i do tego zarazić się tym wirusem można tylko przez stosunek płciowy ( co jest niemożliwe w przypadku niemowląt ) lub przez krew a więc w sytuacji kiedy dojdzie np do wkłucia igły ze szczepionką w brudnym szpitalu
Nefi napiszę Ci co mnie przekonało do nie szczepienia w pierwszej dobie .
Po pierwsze dziecko jest jeszcze trochę za słabe i powinno najpierw pobrać trochę bakterii od mamy zanim układ immunologiczny zacznie pracować . .
Po drugie kilka godzin po porodzie nie da się stwierdzić czy dziecko pod względem neurologicznym jest w 100 % ok , a podanie niezdrowemu dziecku szczepionki może się dla niego skończyć tragicznie .
Kolejny argument to ten że dziecko nie jest aż tak narażone na gruźlicę żeby mu od raz podawać tą szczepionkę . No chyba że żyjesz w fatalnych warunkach socjalnych ;-)
Szczepionka WZW - niby ważna ale dlaczego w pierwszej dobie ?? Przecież zaczyna działać najwcześniej po 21 dniach ale to chyba tylko w trybie szczepienia przyspieszonego . W normalnym trybie dopiero po 7 miesiącach . No i do tego zarazić się tym wirusem można tylko przez stosunek płciowy ( co jest niemożliwe w przypadku niemowląt ) lub przez krew a więc w sytuacji kiedy dojdzie np do wkłucia igły ze szczepionką w brudnym szpitalu
kamilaedi
Fanka BB :)
mini- madrze gadasz
reklama
Widziałyście to?I weź tu bądź mądry, coraz bliżej jestem zdania,że wcale malca nie będę szczepiła
http://kefir2010.wordpress.com/2012...ne-testy-eksperymenty-na-ludziach-marazm-i-b/
http://kefir2010.wordpress.com/2012...ne-testy-eksperymenty-na-ludziach-marazm-i-b/
Podziel się: