reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o RUCHACH PŁODU

Ja jestem w 11 tc. Kiedy najwcześniej mogę zacząć czuć ruchy dziecka? :)

To nie reguła. Niektóre kobiety czują już ok 16 tygodnia, a inne po 20. Ja sama zaczęłam coś czuć w granicach 21 tygodnia. Najpierw były to bulgotki, albo lekkie pulsowanie. Później, z kolei jest to bardziej subtelniejsze pukanie w brzuch od środka. Aktualnie dzidzia zmieniła pozycje i teraz obija mi pęcherz stópkami (24 tydzień) 😅😅
Zapomniałam dodać, że to moja pierwsza ciąża🤗

reklama
Pierwsze łaskotania poczułam w 16tc ale nie były one regularne. Były dni że czułam je często a potem kilka dni nie. 20tc poczułam pierwsze kopnięcie.
Teraz jestem w 27 i młody szaleje [emoji16]

Między 18 a 24. Literatura podaje nawet 14 tydzień, ale to w przypadku kolejnych ciąż, gdy mama już zna to uczucie z ciąż poprzednich. Nadwaga/otyłość też może mieć wpływ na odczuwanie.

Trzeba jak zawsze pamiętać, że każda kobieta i każda ciąża są inne.

Ja w 14 i póki co nie czuję ;)
Ja poczulam w 16tyg pierwsze ruchy 3ciaza😁

Ja pierwsze delikatne pukanie poczułam w 18tc, teraz 20t5d i Mała rusza się praktycznie za każdym razem jak leżę albo siedzę, nie wiem czy to prawidłowo. Na usg polowkowym 3 dni temu wszystko było Ok.

reklama
To moja pierwsza ciaza. Od 22tyg 3dzien zaczelam czuc jakby mi w dole brzucha powietrze sie przesuwalo, głównie rano, w ciagu dnia raczej nie czuje. W sb idę na dodatkowe USG bo wyczytałam tutaj, ze juz dawno powinnam cos czuć i jeśli nie to cos jest nie tak :( , a u mnie słabo i w sumie nadal nie wiem czy to jest to uczucie gdy dziecko sie porusza. Badanie połówkowe wyszło bardzo dobrze, i Dopplerem tez sprawdzamy i serduszko bije prawidłowo.

Do góry