reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o RUCHACH PŁODU

Na początku, tzn kilka miesięcy temu jak mała miała czkawkę to miałam szczerze mówiąc wątpliwości, bo mało to było podobne do czkawki :-) Tzn częstotliwość- co sekundę mniej wiecej. Teraz w końcówce jak mała dostaje czkawki to juz bardziej przypomina naszą czkawkę ;-) Czasami bardzo długo jej się czka i może to być irytujące, takie tąpnięcia w brzuchu regularne ;-)

reklama
olcia moj maly tez ma czkawke ciagle, czasami nawet z 5-6 razy dziennie... I nieraz trwa ok 20 min...:-) no ale co sie dziwic jak tyle je to mu sie pozniej czka ciagle;-)

No, a własnie dziwne jest to, ze moja mała czasem dostaje czkawki nawet jak ja jestem głodna... Chyba ona też z tego wynika i pije łapczywie płyn bez żadnych aromatów ;-) Najczęściej rano - jestem już głodna ale chcę jeszcze poleżeć, ale cóż, trzeba wstawaći coś przekąsić, bo dziecko najwyraźniej też głodne... :-)

Witam! :)

Moje Malenstwo juz w 11 tygodniu mialo czkawke :-p pani doktor patrzyla z niedowierzaniem co mi sie tam w brzuchu dzieje i czy aby nie ma halucynacji :szok: Podobno to zaszybko :p a w 14 tygodniu czulam jak sie rusza :) A teraz mimo 26 tygodnia nie mam jeszcze brzuszka, ale Malenstwo kopie jak szalone :p Bedzie albo pilkarz albo tancereczka :-) hehe
A powiedzcie mi, czy czujecie te kopniecia wszedzie? Tzn, bo moja dzidzia kopie od samego poczatku TYLKO z jednej strony... Czyli sie nie przekreca wogole??? :dry: a co z raczkami? Czujecie je rowniez? Jak sie przeciaga na przyklad? Bo ja nie czuje... :zawstydzona/y:

takie przeciąganie się to czuję - trochę jakby dżdżownica łaziła mi wewnątrz brzucha :) rączki też- czasem rusza jednocześnie nogami i rekami, z obu stron brzucha. No ale u mnie młody jest dość ruchliwy, parę razy w ciągu doby jest raz z tej, a raz z drugiej strony :)
a jak z ta czkawką jest?? tzn po czym poznać że to akurat czkawka??

takie przeciąganie się to czuję - trochę jakby dżdżownica łaziła mi wewnątrz brzucha :) rączki też- czasem rusza jednocześnie nogami i rekami, z obu stron brzucha. No ale u mnie młody jest dość ruchliwy, parę razy w ciągu doby jest raz z tej, a raz z drugiej strony :)
a jak z ta czkawką jest?? tzn po czym poznać że to akurat czkawka??

Jak maluszek bedzie miał czkawkę to nie pomylisz tego z niczym innym. Czujesz miarowe "tąpnięcia" w brzuchu. Ja początkowo niemal co sekundę i dziwiło mnie że dziecko może tak szybko czkać, ale teraz już coraz spokojniej czka ;-) Początkowo przez ok 10 mn teraz nawet tak może przez 20.... No i tak co kilka sekund regularne jakby kopniecie. Czasem chyba małą też to denerwuje bo się nerwowo wierci ;-)

Ja pierwszy raz poczułam pierwszego dnia 18t i to było jak mała rybka zamknięta w dłoni a później się powiekszała ;-) Ostatnio jak przytknęłam do brzucha słuchawki i puściłam mu Chylińską to myślałam, że chce mi z brzucha uciec, tak się zaczął wiercić :-D.
A ostatnio czuję coś dziwnego i nie wiem jak to opisać za bardzo. To tak jakby dół brzucha w środku mi się trząsł. Takie drżenia czuję. Miała któraś z Was coś takiego? To normalne?

Raheb ja tez to mam... :confused: no i tak myslalam sobie, ze to skurcze macicy... A czasem to czuje tak jakby ktos mi ja zlapal od srodka i wtedy mam szarpniecie w dol jakby ja wyciagnac chcial... :baffled: Dziwne uczucie...

A co do ruchow... To mozliwe jest, ze dzidzia sie nie odwraca?? i 6 miesiecy w jednej pozycji spedzila???

Ja pierwszy raz poczułam pierwszego dnia 18t i to było jak mała rybka zamknięta w dłoni a później się powiekszała ;-) Ostatnio jak przytknęłam do brzucha słuchawki i puściłam mu Chylińską to myślałam, że chce mi z brzucha uciec, tak się zaczął wiercić :-D.
A ostatnio czuję coś dziwnego i nie wiem jak to opisać za bardzo. To tak jakby dół brzucha w środku mi się trząsł. Takie drżenia czuję. Miała któraś z Was coś takiego? To normalne?
no ja mam takie uczucie czasami ze brzuch jak galareta mi lata, ale u mnie caaalutenki brzuch sie trzesie - i tez to widac - strasznie smiesznie to wyglada!!!
ja pierwsze musniecie poczulam w 14w 5d, pamietam jaby to wczoraj bylo :)... a teraz nie ma chwili kiedy mala nie kopie :D!!!

Raheb ja tez to mam... :confused: no i tak myslalam sobie, ze to skurcze macicy... A czasem to czuje tak jakby ktos mi ja zlapal od srodka i wtedy mam szarpniecie w dol jakby ja wyciagnac chcial... :baffled: Dziwne uczucie...

A co do ruchow... To mozliwe jest, ze dzidzia sie nie odwraca?? i 6 miesiecy w jednej pozycji spedzila???

ja za to jak mocniej obruce tulow na przyklad w lewo to czuje jak stopa malej gniecie mi cos bolesnie po prawej stronie :baffled:...

Kochana moja mala od poczatku skierowana jest buzia do mojego brzucha, a teraz jak sie nie misci juz w poprzek - tak jak kiedys - to zawsze, na kazdym usg, jest dupcia w dol i dalej pleckami do mojego kregoslupa....

poprostu leniwa jest - ale lenistwo ma po mnie :):p

reklama
Jak maluszek bedzie miał czkawkę to nie pomylisz tego z niczym innym. Czujesz miarowe "tąpnięcia" w brzuchu. Ja początkowo niemal co sekundę i dziwiło mnie że dziecko może tak szybko czkać, ale teraz już coraz spokojniej czka ;-) Początkowo przez ok 10 mn teraz nawet tak może przez 20.... No i tak co kilka sekund regularne jakby kopniecie. Czasem chyba małą też to denerwuje bo się nerwowo wierci ;-)
to prawda czkawki nie da sie pomylic z czyms innym, jest to takie ciagle jednolite lekkie pukanie gdzies tak w srodku.... wole jednak jak moja niunia kopie lekko niz jak czka - zawsze jak czka to uderza mi nozkami o szyjke macicy i to trochu malo komfortowe i przyjemne jest :/

Do góry