reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wszystko o RUCHACH PŁODU

Czy dziecko musi ruszac sie codziennie,bo moje od paru dni prawie wcale sie nie rusza i zaczyna mnie to martwic:-(
Kochana to jest dopiero 18 tc. Ja w tej ciąży pierwsze ruchy, ale bardzo delikatne poczułam w 16 tyg, ale przez kilka kolejnych tygodni były bardzo delikatne,a czasem nawet niewyczuwalne. Musiałam się bardzo skupić żeby poczuć jakieś delikatne muśnięcie tam gdzieś w środku. Więc na razie nie masz co się zamartwiać. Rozumiem twoje obawy, bo ja też szybko wpadam w "panikę" i głupoty mi po głowie chodzą. Takie systematyczne ruchy ja czułam od ok.21-22 tc, ale jak ci to nie daje spokoju to może idz do gin. Pozdrawiam.

reklama
Ja też muszę liczyc ruchy i robię to tak. Zaczynam od 9 rano i gdy poczuję 10 kopniaka to zaznaczam na karcie. Mam tak robić dwa razy dziennie o róznych porach dnia począwszy od 9 rano do 21. Mam liczyć wszystkie kopniaki i wiercioszki ale czkawki nie. Takie mam zalecenie od diabetologa. Jak byłam w przychodni na ktg to powiedzieli, że powinno byc min 4 ruchy w każdej godzinie a mój gin mówi, ze w fazie aktywności dziecka powinno byc tych ruchów min. 10. Podkreślił jednak, ze kazde dziecko jest inne i to tez trzeba brać pod uwagę. Co lekarz to inne zasady i kogo tu słuchac? :eek: Wybrałam metodę mojej diabetolog bo tak mi najłatwiej.

To jest moja druga ciaza,pierwsze ruchy w tej ciazy poczulam ponad dwa tygodnie temu,pozniej sie rozchorowalam,dostalam antybiotyk i wtedy maluch rzadziej sie ruszal,mysle ze to leki i choroba mialy na to wplyw:-(

moj Nikodem to ma wbudowany zegar - 4 nad ranem jebs mame po pehcerzu i tak przez 2 godziny a poniej idzie spac.... wrrrr.... trudno mi przyzwyczaic sie ze ktos tam biega.... a przynajmniej truuudno mi wtedy zasnac :(...

niestety.. ja tez ta mam że jak juz sie obudze na siku to mały w brzuchu też sie obudzi i szaleje spać mi nie daje a teraz tak mocno juz kopie że jak bokiem leże to aż boli to.. ale cóż poradze. to tylko dziecko niech szaleje póki ma miejsce jeszcze.. :-):tak:

Ja jestem w 23 tygodniu i dzisiaj maleństwo od rana łobuzuje na całego..co mnie cieszy ogromnie.Do tej pory było bardziej spokojne.Uwielbiam te fikołki i kopniaki.:-D

Pierwszy raz poczułam naszą córeczkę pod koniec 19 tc. Teraz w początkach 23 kopniaczki są bardzo wyraźne:-). Różnie bywa z ich częstotliwością w zależności od dnia. Najczęściej mała daje znać o sobie wieczorkiem. Nieraz jak dłużej nie daje znać o sobie to troszkę się martwię ale tak to z tymi ruchami na początku jest że sie są tak bardzo często. A nieraz poprostu nie wszystkie się odczuwa jak dziecko np. kopie w łożysko

reklama
Ja swojego maluszka poczulam po raz pierwszy w na początku 19 tygodnia :-)Teraz jestem koniec 20, narazie te ruchy nie sa zbyt silne, czuje delikatne puknięcia i cudowne bąbelki... kłade zawsze ręke na brzusiu i sie wsłu****e :-)Cudowne uczucie :-) Aż nie moge się już doczekac kiedy maluszek zacznie brykac na calego :-)... no ale pewnie na to musze jeszcze troszke poczekac.... czekam więc cierpliwie na pierwszego porządnego kopniaczka hihi :-p Pozdrowienia dla wszystkich

Do góry