reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o RUCHACH PŁODU

Czy dziecko musi ruszac sie codziennie,bo moje od paru dni prawie wcale sie nie rusza i zaczyna mnie to martwic:-(
Kochana to jest dopiero 18 tc. Ja w tej ciąży pierwsze ruchy, ale bardzo delikatne poczułam w 16 tyg, ale przez kilka kolejnych tygodni były bardzo delikatne,a czasem nawet niewyczuwalne. Musiałam się bardzo skupić żeby poczuć jakieś delikatne muśnięcie tam gdzieś w środku. Więc na razie nie masz co się zamartwiać. Rozumiem twoje obawy, bo ja też szybko wpadam w "panikę" i głupoty mi po głowie chodzą. Takie systematyczne ruchy ja czułam od ok.21-22 tc, ale jak ci to nie daje spokoju to może idz do gin. Pozdrawiam.

reklama
Ja też muszę liczyc ruchy i robię to tak. Zaczynam od 9 rano i gdy poczuję 10 kopniaka to zaznaczam na karcie. Mam tak robić dwa razy dziennie o róznych porach dnia począwszy od 9 rano do 21. Mam liczyć wszystkie kopniaki i wiercioszki ale czkawki nie. Takie mam zalecenie od diabetologa. Jak byłam w przychodni na ktg to powiedzieli, że powinno byc min 4 ruchy w każdej godzinie a mój gin mówi, ze w fazie aktywności dziecka powinno byc tych ruchów min. 10. Podkreślił jednak, ze kazde dziecko jest inne i to tez trzeba brać pod uwagę. Co lekarz to inne zasady i kogo tu słuchac? :eek: Wybrałam metodę mojej diabetolog bo tak mi najłatwiej.

To jest moja druga ciaza,pierwsze ruchy w tej ciazy poczulam ponad dwa tygodnie temu,pozniej sie rozchorowalam,dostalam antybiotyk i wtedy maluch rzadziej sie ruszal,mysle ze to leki i choroba mialy na to wplyw:-(

moj Nikodem to ma wbudowany zegar - 4 nad ranem jebs mame po pehcerzu i tak przez 2 godziny a poniej idzie spac.... wrrrr.... trudno mi przyzwyczaic sie ze ktos tam biega.... a przynajmniej truuudno mi wtedy zasnac :(...

niestety.. ja tez ta mam że jak juz sie obudze na siku to mały w brzuchu też sie obudzi i szaleje spać mi nie daje a teraz tak mocno juz kopie że jak bokiem leże to aż boli to.. ale cóż poradze. to tylko dziecko niech szaleje póki ma miejsce jeszcze.. :-):tak:

Ja jestem w 23 tygodniu i dzisiaj maleństwo od rana łobuzuje na całego..co mnie cieszy ogromnie.Do tej pory było bardziej spokojne.Uwielbiam te fikołki i kopniaki.:-D

Pierwszy raz poczułam naszą córeczkę pod koniec 19 tc. Teraz w początkach 23 kopniaczki są bardzo wyraźne:-). Różnie bywa z ich częstotliwością w zależności od dnia. Najczęściej mała daje znać o sobie wieczorkiem. Nieraz jak dłużej nie daje znać o sobie to troszkę się martwię ale tak to z tymi ruchami na początku jest że sie są tak bardzo często. A nieraz poprostu nie wszystkie się odczuwa jak dziecko np. kopie w łożysko

reklama
Ja swojego maluszka poczulam po raz pierwszy w na początku 19 tygodnia :-)Teraz jestem koniec 20, narazie te ruchy nie sa zbyt silne, czuje delikatne puknięcia i cudowne bąbelki... kłade zawsze ręke na brzusiu i sie wsłu****e :-)Cudowne uczucie :-) Aż nie moge się już doczekac kiedy maluszek zacznie brykac na calego :-)... no ale pewnie na to musze jeszcze troszke poczekac.... czekam więc cierpliwie na pierwszego porządnego kopniaczka hihi :-p Pozdrowienia dla wszystkich

Do góry