reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o RUCHACH PŁODU

Atruviell - Ja należę raczej do szczupłych więc tym bardziej powinnam już czuć ruchy maluszka. Myślę, że powinnaś poczekać na "konkretne" ruchy - bo tak do końca to pewnie nie wiesz czy to aby na pewno twój dzidzius. Ja tez ciagle mysle o tym dlaczego nie daje zadnych znakow sojego bycia w bruszku - moze to po prostu bardzo spokojna istotka. Na szczescie dwa dni temu bylam u lekarza i slyszalam bicie serduszka wiec wiem, ze dzieciatko tam jest:) i bije mu serduszko:), a to najważniejsze. Cierpliwości - powtarzam sobie i Tobie tez radze się w nią uzbroić.

reklama
Atruviell to maleństwo już baraszkuje w Twoim brzusiu. Jest jeszcze malutkie, więc nie ma co spodziewać się silnych kopniaczków tylko delikatnych ruchów.

Ja takie dziwne przelewania w brzuszku czułam już w 16 tyg. Tak jakbym wiedziała w którym miejscu dzidzia się ulożyła. A takie kopniaczki delikatne poczułam w 18 tygodniu i to było takie wrażenie, jakby mi ktoś bączki w brzuszku puszczał ;)
Od niedzieli już czuję wyraźniejsze kopniaczki i wyraźnie czuje je pod ręką jak ją przyłożę do brzuszka. Dzidzia najbardziej lubi fikać wieczorkiem.
Ale powiem Wam, że jakbym miała podać dokładną datę tych ruchów, to nie znam jej :laugh:

CZEść dziewuszki:)
zacznie kopać zobaczycie, a raczej poczujecie ;)
mój mały zaczyna kopać od rana jak usłyszy budzik męża o 7 godz. i zauwazyłam ze reaguje na jego głos. Teraz też mi sie przewraca a to chyba dlatego że zjadłam chipsy a dawno ich nie jadłam. poza tym kopie jak tłuke kotlety i ucieram marchewkę na tarce, chyba nie lubi tych dzwieków bo robi się to zazwyczaj na wysokości brzucha a on to słyszy :)

to takie dziwne uczucie jak zaczyna kopać, coś niesamowitego...

Pozdrawiam serdecznie
Mira

Jestem w 21 tyg. ciąży i ruchy dzidziusia czuję wyraxnie od 1,5 tygodnia. Pierwszy raz poczułam o 8 wieczorem, spokojnie położyłam się w łóżku, rękę umieściłam na brzuchu w dole, na granicy z "włochami"  ;). Tam czyć ruchy. Od tamtej pory czyję je wyrażnie, w pracy, w domu, wszędzie.

Wczoraj byłam na USG - i wiem że to chłopczyk.  

Moje dziecątko jest bardzo ruchliwe!!!
Zwłaszcza po 21 i w nocy, często mnie to budzi nawet. Przewracam się wtedy z boku na drugi, bo myślę że jakoś je tam niechcący uciskam i dlatego się tak kręci.
Wczoraj jednak moja b.doswiadczona kumpela(3 dzieci) powiedziała że maluszki z reguły są ruchliwe wieczorami i nocą i ma to związek z jakimis tam hormonami.
Myslicie że jakiś głośny dźwięk może zaszkodzić dzidzi?

Któraś z dziewczyn na forum pisała że pierwsze ruchy można odczuwać jak "trzepot skrzydeł motyla". Bardzo to ładne określenie. I myślałam sobie - - kurcze, tylko co to znaczy. W tym tygodniu wyskoczył mi brzuch bo to dopiero 13tydz (wg. USG 14tc) i któregoś ranka poczułam własnie coś takiego jakten trzepot. Tylko czy to możliwe żeby w tak wcześnej ciązy już coś czuć??? Może ktoś coś o tym wie?
Pozdrawiam (sama nie moge doczekać się tego 16, 17 tyg. kiedy będzie można byc bardziej pewnym ruchów)
A

Anik jak najbardziej jest to możliwe. Pewnie masz wrażliwą macicę i dlatego już czujesz, ale to super, gratulacje.

reklama
Anik ja mialam to samo, tylko caly czas sobie wmawialam, ze to jeszcze za wczesnie i ze to pewnie gazy :) A te gazy teraz tak mnie boksuja ze ho ho ;D

Do góry