reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Wszystko o karmieniu piersia

Kluseczka - moja też sapie, dyszy, stęka, charczy i wydaje innych milion odgłosów przez sen. Pytałam położną, powiedziała, że to normalne. Od czasu do czasu zakrapiam jej nosek solą morską, zwłaszcza na noc. To nie jest katar, bo by sapała cały czas, a ona tylko we śnie, albo jak je. Trochę lepiej jest jak włączam na noc nawilżacz powietrza.
Ja też ma problem z pieluchami, bo pampers1 są na nią za duże i muszę zwijać przy pępku ( bo jeszcze nie odpadł) a i tak wisi jej do kolan. Zresztą ten sam problem mam z ciuszkami, bałam się, że będą za małe, a mam problem żeby znaleźć takie, w których nie wyglądałaby jak raper :-) Kupiłam ostatnio pampers micro i są dużo mniejsze. Może spróbuj czy Ci podpasują.
Monika - kładziesz się na plecach, a dzidzię kładziesz sobie na brzuchu ( brzuch do brzucha) i "nakładasz" buzią dziecka na cycka. Dzidzia sama się ułoży. Na pewno powinno pomóc w za szybkim wypływaniu mleka.

reklama
Ja zakladalam na poczatku micro ale one sa znowu strasznie cienkie wiec znowu przestawilam ja na 2-5kg jak jej odpadle pepek. Pewnie jakby spala na plecach to nie byloby tak zle. A co do ubranek to my mamy pajacyki dla wczesniakow ale tez sa za duze jeszcze troche.

MonikaM moja mala tez sie krztusi.

Dziewczyny a jak dlugo trzymacie swoje niunie zeby im sie odbilo? Mi czasem wystarczy podniesc ja do gory a czasemi klepie i klepie az mi rece opadaja a ona sie oczywscie w tym czasie wybudza i znowu chce do cyca. I tak od nowa Polska ludowa. Boje sie ze te bole brzuszka to przez to ze szczerze sie przyznam troche zaniedbywalam to odbijanie ale teraz jak to robie i zmieniam pieluchy to nasz dzien wyglada tak ze godzina snu i godzina cyckania zmieniania i odbijania. Noca to w ogole masakra.

u mnie z tym odbijaniem jest podobnie, raz idzie szybciutko, a czasami sama do końca nie wiem czy już było to beknięcie czy nie...
sapanie, dyszenie i skrzeczenie to u mnie tez standart, chociaż wydaje mi się że jest już go mniej, albo juz mocniej śpię w nocy i nie słysz
nie wiecie czy jak karmię to mogę pić mleko sojowe, i jeść suszi? na mleko krowie to mała źle reaguje a strasznie mi się chce... no a suszi to sama nie wiem, całą ciążę unikałam, czy dalej powinnam?

Mam takie pytanko :-).Jeżeli planuje karmić dziecko piersią,to znaczy że smoczka dawać nie można,bo maluszek straci odruch ssania?

Na moja Ige pampersy 1 tez troche za duze sa ale jakos dajemy rade....jak przeleci bokiem to po prostu trzeba przebrac i nie stresowac sie....tak juz musi byc:-D Co do ubranek to ja juz nic nie powiem...wszystko co kupilam czy dostalam jest za duze....wiec zawijam i tlumacze sobie ze trzeba to przeczekac...w koncu podrosnie:tak: Awyglada jak mala kosmitka w tych za duzych ubrankach:-D
Niestety z odbijaniem tez mamy problem...rzadko kiedy jej sie odbija po jedzeniu wiec klade ja do lozeczka i co chwila latam i sprawdzam czy nie ulalo sie, na szczescie na razie nic sie zlego nie dzieje.

Mam takie pytanko :-).Jeżeli planuje karmić dziecko piersią,to znaczy że smoczka dawać nie można,bo maluszek straci odruch ssania?

mądrale z książek zalecają od 6 tygodnia, czy po 6 - nie pamiętam, ale na pewno nie od początku. moja za każdym razem sprawdza czy smok czy cyc...

Dzięki za odpowiedz :-).Jeszcze jedno pytanko mam? W takim razie do szpitala smoczka nie brać ? Właśnie kończę pakować torbę i się zastanawiam :-).

Dzięki za odpowiedz :-).Jeszcze jedno pytanko mam? W takim razie do szpitala smoczka nie brać ? Właśnie kończę pakować torbę i się zastanawiam :-).

Jak lezalam w szpitalu po porodzie to widzialam ze niektore maluchy mialy w buzi smoki wiec moze na wszelki wypadek wez. Zakladam ze to byly maluchy karmione butelka ale nie wiem:-) Wziasc nie zawadzi :-)

Jestesmy spowrotem na cycu i poki co nie boli!!!
ale jestem szczesliwa!!!! dzis byla babka od suportu karmienia piersia u nas i pokazala co i jak, u mnie problem polegal na tym ze mam duze piersi i ciezko bylo jej cala buzie zaladowac cycem, kazala nieco scisnac i tak jak do buzi dostala tak trzymac bo jesli sie lekko obsunmie to i w buzi sie obsuwa co moze powodowac zle ulozenie sutka

Milkada- ja juz daje smoczka, bo mala by ssala jak opetana.
Odnosnie odbijania, kiedsy czytalam w ksiazce jezyk niemowlat ze jak sie nie odbije po 5 min klepania i masowania pleckow po lewej stronie ku gorze to znaczy ze nie ma co sie odbijac. Naszej niuni lepiej sie odbija jak ja sie na ramie wezmie...w kazdym badz razie lepiej niz sadzajac ja i masujac plecki

reklama
Gonia- ciesze sie ze u Cieibe wszystko ok.

Ja mam pytanko bo ostatnio mi pokarm zanika troche. Mala nie najada sie juz jednym cycem tylko musze ja dostawiac do 2. Gorzej jest jezeli nie budzi sie po 3 godzinach tylko juz po pol wtedy nie nadarza sie napelnic. Czy znacie jakies sposoby lub masaze na zwiekszenie laktacji?

Do góry