reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Wszystko dla naszych dzieci - PORADY i NASZE ZAKUPY(wózki, łóżeczka, mebelki itp)

Jestem coraz bardziej przerażona :( Jak czytam Wasze posty to czuje się jak jakaś wyrodna matka... PO pierwsze mam tylko dwie pary małych skarpetek, po drugie nie mam pojęcia co kupować dalej i w jakich ilościach, a po trzecie już teraz przeraża mnie myśl dostosowania ubioru Maleństwa do pogody, tak żeby nie zmarzło i się nie zgrzało... Skąd ja mam to wszystko wiedzieć????!!!! :( Popadam w załamanie nerwowe ... :(

reklama
PacyŚka nie przerażaj się..:) ja planuje zakupy jak będzie luty:) może styczeń bo sesje mam w lutym a zaraz po tym poród jak dobrze pójdzie:) nie wiem jak duże będzie dziecko, jak duży kombinezonik kupić..z reszta, do tego czasu pojawią się znajomi z wyprawkami a o rodzicach nie mówię:) co do ubioru to będziesz wiedziała:) a jak nie to chyba nie bedziesz sama?...

edit: jak widze, że już 19 tydzień!!!:) rewelka. Dopiero teraz widze brzuszek ciążowy:) jest genialnie!!!! mój M oszaleje jak ja:)

OO to mnie czekają dwie sesje :) Do tego w czerwcu obrona dwóch prac - mgr i lic. i ogólnie to mam wiele na głowie i nie chciałabym jeszcze przejmować się, że nie mam jakiś rzeczy przed porodem. Dlatego chce wszystko zacząć kupować wcześniej, tak żeby później skupić się na nauce sesyjnej, a później porodzie :) No mam nadzieje, że jakoś to będzie... A co do tego czy będę sama to trudno powiedzieć, niestety... Jestem z Dolnego Śląska, mój M. z Małopolski, a teraz mieszkamy w Warszawie - jednym słowem do mamusi daleko :/ No ale cóż... JAKOŚ sobie poradzimy :)

Jestem coraz bardziej przerażona :( Jak czytam Wasze posty to czuje się jak jakaś wyrodna matka... PO pierwsze mam tylko dwie pary małych skarpetek, po drugie nie mam pojęcia co kupować dalej i w jakich ilościach, a po trzecie już teraz przeraża mnie myśl dostosowania ubioru Maleństwa do pogody, tak żeby nie zmarzło i się nie zgrzało... Skąd ja mam to wszystko wiedzieć????!!!! :( Popadam w załamanie nerwowe ... :(

nie martw się, na pewno będziesz wiedzieć, moja koleżanka mi mówiła, zawsze jedną warstwę więcej niż my mamy :) i jakoś od 1,5 roku sobie radzimy :) bardziej babcie są od przegrzewania mimo wszystko :)

ja kupuję kombinezonik na 62/68 cm, nawet wygrałam aukcję na taki używany
Coccobello kombinezon , śpiworek z konikami62 (1231933013) - Aukcje - Onet.pl. Aukcje internetowe dla każdego.
a na spacerek, jeśli będzie sprzyjać pogoda i ja będę w stanie łazić, to nie zamierzam czekać aż 3 tygodni, myślę że po tygodniu zacznę werandować dzidzię i po jakiś 2-3 dniach werandowania ruszę na powietrze na krótkie spacery, niech się mała hartuje

dokłądnie o czymś takim wcześniej pisałam :) jest wygodny, tylko nie nadaje się do fotelika samochodowego, ale na spacery rewelka :)

dokłądnie o czymś takim wcześniej pisałam :) jest wygodny, tylko nie nadaje się do fotelika samochodowego, ale na spacery rewelka :)

hmm... z tego co zauważyłam to można go używać do fotelika bo ma te dziurki do przełożenia pasa ;) z tym że w tym kombinezonie jest to mądrze rozwiązane zamykanymi na rzepy "klapkami"

margoz świetny wybór :)
ja szukam kombinezon coś w rodzaju takiego misia futerkowego z uszkami i ogonkiem najlepiej z h&m
np coś takiego : H&M NOWY KOMBINEZON r. 62 NOWOŚĆ (1237247815) - Aukcje internetowe Allegro

Pacyśka kochana,
niczym się nie przerażaj, w wolnej chwili zrób sobie listę co uważasz, że powinnaś kupić lub sciągnij sobie z netu "wyprawkę", tylko zanim zaczniesz kupować zapytaj kogoś doświadczonego czy wszystko faktycznie ci potrzebne, bo z doświadczenia wiem (mam już dwójkę cudnych maluchów a teraz czekamy na trzecie:)), że na tych wyprawkach napisane jest mnustwo rzeczy wcale nie tak bardzo potrzebnych np. termometr do kąpieli (od tego ma się łokieć:) który ci powie czy woda jest za ciepła czy ok), albo śpiworek do spania, który jesli planujesz kupić kołderkę przez pierwsze 6 miesięcy nie jest potrzebny, bo taki noworodeczek się nie rozkopuje i mozna go klaść tylko pod kołderką... jak ci się zachce to śpiworek do spania kupisz sobie później..., albo rożek (używasz go miesiąc maksymalnie dwa, a możesz go sama zrobić z poszewki na poduszkę) i tak z wieloma rzeczami, np. kosmetyki do pielęgnacji dzidziusia, nie daj sobie wmówić, że potrzebujesz wszystko i od razu, do miesiąca nie powinno się niczym smarować dzidzisusia, żeby nie zakłucić jego naturalnej flory bakteryjnej, chyba że jego skórka tego wymaga, ale wtedy na suchą skórę najlepsza jest czysta wazelina z apteki (za 2zł) a nie oliwki po których dzieci miewają uczulenia, albo perfumowane balsamiki... (one są oczywiście fajne ale dla większych maluchów), a myć możesz mydelkiem dla niemowląt, albo w specjalnym plynie, ale nie koniecznie Oilatum (które jest super ale kosztuje 80 pln za butelkę) tylko np. w odpowiedniku czyli płynie Oilan lub innym, który jest 3 razy tańszy.
Oczywiście są rzeczy niezbędne, ale nie daj sobie wmówić że jest ich tak wiele. Bo wszsytko naprawdę kosztuje pieniążki i wcale nie trzeba aż tyle wydawać. W wielu przypadkach kieruj się po prostu głosem rozsądku, zobaczysz że jak dzidziuś się urodzi "nauczycie się siebie" i będziesz wiedziała jak go ubierać, zeby nie przegrzać, czego w danej chwili potrzebuje,etc... pamietaj, że te kobiety którym dane było być mamami zawsze były mamami pierwszy raz, potem bywały i drugi... ale pierwszy były zawsze:) więc nie jesteś sama i niczym się nie martw.
Jakbyś miała jakieś pytania pisz śmiało, a chętnie pomogę. oczywiście będzie to zawsze trochę moje subiektywne zdanie, ale zawsze możesz sobie wyśrodkować informacje które będziesz miała od innych.
Pamiętaj dla Ciebie i dzidziusia najważniejszy będzie spokój:)

A tak na marginesie z wózków polecam produkty deltimu, x Landery etc.:)
My mieliśmy X-landera XA, z którego byliśmy bardzo zadowoleni, ale jak zaczęliśmy używać go przy drugim dzieciątku, to nam go ukradli, no i potem przewinęly nam się trzy różne wózki i teraz oprócz parasolki na krótkie wyjazdy mamy do codziennego użytku delti CAT, który jest wóziem pomyslowym, porządnym i stabilnym... i który kosztuje normalne pieniądze:)

Ostatnia edycja:
Fajny kombinezon i do fotelika też się nada, bo ma dziurki do przewleczenia paska. Coś takiego planuje kupić, ale raczej koło stycznia (będą juz posezonowe obniżki, więc powinno być niedrogo). Takiego z nóżkami nie ma sensu kupować dla takich maluszków. I ja tez pewnie kupię 62, chyba, że 56 okaze się wystarczający. W końcu maluszki dłużej niż do kwietnia w nich nie pochodzą, a dla mam z końca lutego będzie to z 6-7 tygodni.
Aha, oglądałam dzisiaj ofertę Lidla i tam maja być takie kombinezony, dość tanio.

Ostatnia edycja:
reklama
Witam Dziewczynki
Staralam sie nadrobic zaleglosci i przeczytac wszystkie wasze posty w tym temacie, sa bardzo ciekawe i merytoryczne, Pacys bez obaw ja poza jedna kurteczka i to z ciucholandu kupiona przez przypadek nie mam jeszcze nic!!! Jestem na etapie rozgladania sie za wozkiem wiec szukalam u Was inspiracji, najbardziej sklaniamy sie za babyactive alu jet, ale chce go najpierw zobaczyc, wasza lista potrzebnych rzeczy jest rewelacja, zamierzam na niej sie troszke podeprzec, no i mysle ze jak w pazdzierniku zrobimy malemu pokoj to zaczna sie zakupy :) buziaki wracam do czytania, troszke mi jeszcze zostalo

Do góry