INKA1990
Fanka BB :)
Ja jeździłam i chodziłam na siłownię przez jakiś czas. Jeśli nic się nie będzie działo to lekarz pewnie Ci pozwoli.A czy któraś z was jezdzila moze w ciazy na rowerze? Wiem glupie pytanie, ale to jest moj transport do pracy i chciałabym przez pierwsze 3 miesiące jeszcze pojeździc
A co do Twoich pytań to:
1. Lekarz Cię na bieżąco będzie kierował na badania. Na razie nie zaprzątaj sobie tym głowy
2. Jeśli nie jest to dla Ciebie duże obciążenie finansowe to polecam zrobić Nifty. Mi to dało mega komfort psychiczny.
3. Co do wyprawki to tak jak dziewczyny pisały, masz jeszcze dużo czasu. Ja zaczęłam kupować pierwsze rzeczy jakoś po 20 tygodniu. Jeśli chodzi o ubranka to dziewczyny najczęściej zaczynają kompletować wyprawkę od rozmiaru 56. U mnie córka urodzona "standardowa" z wagą 3370 i przez pierwsze 2 tyg nosiła rozmiar 50, później przez miesiąc 56 i przez prawie dwa miesiące 62. Nie ma sensu kupować tych ubranek jakoś bardzo dużo. Z 50-56 wystarczy Ci po 10 szt pajacyków, body i półśpiochów. A jak będzie potrzeba to zawsze można dokupić. Te najmniejsze najlepiej kupić używane na olx albo vinted bo później szkoda jak kupisz coś ładnego i drogiego, a założysz raz lub wcale.
4. Przewijak to must have, ja mam nawet dwa. Jeden w przedpokoju i drugi w sypialni. Łóżeczko mam dostawne ale córka ma prawie 3,5 miesiąca i niedługo będę ją przenosić do zwykłego łóżeczka.
5. 6. 7. Tutaj pewnie będzie tak, że ile ludzi tyle opinii. To co dla jednego będzie hitem dla drugiego będzie klapą. Jeśli jesteś panikarą jak ja to polecam monitor oddechu i elektroniczną nianię. Jeśli będziesz karmić mm to koniecznie kup podgrzewacz do butelek. Bardzo przydatny jest też termos na wodę z wyświetlaczem temperatury. U nas też super zakupem okazał się hamaczek do wanienki taki z siateczki. Z kolei totalnie nie sprawdziła się chusta (czułam się z nią niepewnie) i babybjorn bo córka woli leżeć ma macie na podłodze.
8. Poszukaj w swoim mieście dobrej szkoły rodzenia. Często jest tak, że jak wybierzesz położną ze szkoły rodzenia to szkołę masz za darmo. Ja na szkole rodzenia dowiedziałam się dużo rzeczy dotyczących pielęgnacji dziecka, wyprawki, pierwszej pomocy itp. A przy okazji poznałam fajne dziewczyny
Dużo zdrówka