reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Tu znajdziesz dzisiejszy LIVE dotyczący uwazności w relacji z dzieckiem. Jak sue przyda - zapraszam :) Do zobaczenia na Instagramie Dołącz, obejrzyj LIVE
reklama

Wszesne wspomaganie rozwoju

mamaelaela

Fanka BB :)
Proszę o porady mam z doświadczeniem. Szukam pomocy dla swojego dziecka ale nie jest to łatwe. Mały ma dokładnie 2 lata i nie mówi. Posługuje się 2-3 wyrazami dźwiękonaśladowczymi. Od miesiąca chodzimy prywatnie do logopedy ale efektów nie widzę żadnych, mam wrażenie że mały nie chce mówić już nawet " po swojemu " :( nawet jeśli parę razy coś mu się uda szybko zapomina i nie powtarza już później tego. Nie chce czekać, wiem że jest coś nie tak. Pytanie co mogę teraz zrobić? Pani w ośrodku PP powiedziała mi dziś że aby dziecko mogło mieć przyznane wczesne wspomaganie rozwoju musi mieć zaświadczenie o niepełnosprawności. Czy to prawda ? Kto może takie zaświadczenie wydać i na jakiej podstawie ? Umówić się do psychologa czy do neurologa ? Oczywiście wszędzie trzeba prywatnie bo terminy na nfz są przerażające...np na terapię integracji sensorycznej dopiero pod koniec roku. Nawet do logopedy na nfz są bardzo długie kolejki :( czy to jest tak że póki co nie mam nawet co liczyć że dostaniemy jakąś diagnozę czy terapię na nfz ? Mam wrażenie że nikt nie chce nam pomoc

reklama
Rozwiązanie
U
@HoneyBee : najważniejsze że jakieś nowe słowa się pojawiły. Może nie widzi potrzeby używania słów które zna :) dzieci tak poprostu mają. Zuzia mimo że ładnie mówi potrafi przy zabawie mówić w swoim chińskim języku :-D zobaczysz za chwilę zacznie nawijać jak najęta
@witch84 mogę napisać na priv jak ktoś chce. Ja patrzyłam już jest tylko jedna PPP publiczna i kilka nie publicznych. W tej publicznej jesteśmy aktualnie umowieni do psycholog i logopedy. Może po tych konsultacjach dostrzegą potrzebę aby wydać dla małego takie zaświadczenie. Poczekam po prostu na ich opinię. Bo dzwoniłam tam jeszcze raz i dziwnym trafem nagle okazało się że jest wcześniejszy termin...

reklama
Na pocieszenie kochana Ci powiem.. Siostra ma córkę teraz 5 lat, miała ogromne problemy w wieku 2 lat mówiła tylko jedno słowo MASZA ( z bajki) jak się mówiło do niej czt jest głodna czy chce się pobawić - patrzała jakby nie rozumiała nic. Dużo było do niej mówione ale nic cisza nawet nie chciała powtórzyć ani jednego słowa. Siostra była u specjalisty który powiedział że każde dziecko rozwija się inaczej. Teraz mówi Wszystko, śpiewa piosenki, nie ma żadnego problemu z wymową i żadnego zaświadczenia o niepełnosprawności nie ma.

Ona naprawdę późno zaczęła jak skończyła 3 lata albo przed 3 urodzinami to już tak bardziej łapała słowa. Teraz nawet chodzi do przedszkola i tak jak wcześniej pisałam nie wygląda na dziecko co miało takie problemy z mówieniem.

Aniuśka to co opisujesz to proste opóźnienie mowy i część dzieci po prostu tak ma. Jest jednak taka część dzieci która nie rozgaduje się tak nagle bo skończy magiczne 3 czy 4 lata. I ja wolę nie ryzykować tego że moje dziecko może być w tej drugiej grupie a ja przegapiłam najlepszy możliwy czas kiedy można ćwiczyć. Z rozumieniem mowy nie ma żadnych problemów i jest bardzo inteligentny

@HoneyBee, ja z moją Zuzią lubimy czytać książki i łapie nowe słowa, bawimy się w różnego rodzaju zabawy typu w sklep, lalkami, odgrywamy różne scenki i Zuzia powtarza za mną słowa :) myślę że u Ciebie też się to sprawdzi. Jednego dnia lalki, innego dmuchamy balony potem pisakami rysuje jej różne rzeczy i mówię żeby powiedziała co widzi, następnego dnia na tablicy pisze alfabet (taka zabawa w szkołę) ja mówię córka powtarza, naprawdę dużo mam wymyślone takich zabaw edukacyjnych. Córka dokładnie 28 lipca będzie miała trzy latka i można się z nią dogadać :) polecam jakbyś chciała mogę Tobie wypisać kilka zabaw które pomagają bądź pomagały w łapaniu słówek, składaniu prostych zdań itp :-D

@Aniuśka ja staram sie duzo zachecac mala do mowienia, ale mi sie wydaje ze czasem kontakt sie urywa i ona po prostu nie chce mowic powtarzac. Jakbym sama nie wiem byla troche przekorna. Ostatnimi czasy pojawilo sie pare nowych slow i znowu wiecej zaczela mowic po swojemu. Wiec wierze ze idziemy w dobrym kierunku. Ogolnie zauwazylam ze jak jej sie nie chce np mowic roznych kolorow to wszystkie sa purple a wiem ze zna duzo innych nazw

reklama
@HoneyBee : najważniejsze że jakieś nowe słowa się pojawiły. Może nie widzi potrzeby używania słów które zna :) dzieci tak poprostu mają. Zuzia mimo że ładnie mówi potrafi przy zabawie mówić w swoim chińskim języku :-D zobaczysz za chwilę zacznie nawijać jak najęta

Rozwiązanie
Do góry