reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Wspaniałe przepisy świąteczne wrześniówek :-)

Kurczak w sosie rodzynkowym

Składniki:
- 4 piersi lub udka kurczaka
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 300 ml świeżego rosołu
- 50 g masła
- mąka na zasmażkę
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa

Sposób przyrządzania:

Kurczaka (piersi lub udka) gotować przez ok. 30 minut w rosole. W międzyczasie zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Wyjąć mięso, odczekać kwadrans aż rosół się ostudzi, przygotować zasmażkę i połączyć powoli z rosołem, w którym gotowany był kurczak. Kiedy sos będzie gotowy, przelać do pojemnego garnka, wsypać rodzynki, wrzucić mięso, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu ok. 90 minut.


Jaja w galarecie

Składniki:

6 jaj
pół torebki żelatyny
1 litra białego wytrawnego wina
400 ml jarzynowego bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
200 gram koktajlowych pomidorków
3 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, pieprz

Sposób przyrządzania:

Jaja ugotować na twardo, następnie wystudzić w zimnej wodzie. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatyna wymieszać z winem, bulionem sosem sojowym i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Galaretę rozprowadzić na grubość 1 centymetra na dnie formy keksowej. Wystudzić w lodówce. Gdy już stężeje, ułożyć na po środku jaja, a po bokach połowę pomidorków. Zalać połową pozostałej galarety, wymieszanej ze świeżymi ziołami, wstawić do lodówki i wystudzić. Kiedy kolejna warstwa zastygnie rozłożyć na niej pozostałe pomidorki i zalać pozostałą galaretą. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia galaretę wyłożyć z formy i przed podaniem pokroić na porcje. Podawać skropione sokiem z cytryny.
Aby galareta łatwo odeszła od formy, formę należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.



Wielkanocny kulebiak
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
125 gram masła
pół szklanki mleka
50 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
sól, pieprz
Farsz:
2 cebule
1 jajko
200 gram grzybów (mogą być suszone)
200 gram niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
sól, pieprz, majeranek

Sposób przyrządzania:

Do mleka dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Mleko z drożdżami połączyć z mąką, dodać żółtko i roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować farsz. Posiekaną cebulkę podsmażyć chwilę, następnie dodać do niej pokrojone drobno grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną (wymoczoną wcześniej, jeśli była zbyt kwaśna).Dodać przyprawy. Dusić przez około 15 minut często mieszając. Następnie farsz nieco ostudzić, dodać do niego jajko i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wysmarować rozmieszanym białkiem. Na środku ułożyć farsz, ciasto zwinąć w rulon, zasklepiając oba końce. Włożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Uwagi:

Kulebiak pokroić przed podaniem w plastry. Podawać na ciepło z białym barszczem lub żurem.


Kurczak w zielonej sałacie

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 główka zielonej sałaty
2 duże pomidory
5 dag żółtego sera
5-6 łyżek majonezu
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
‘Wegeta’
sól
pieprz
koperek

Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, usmażyć i ostudzić. Sałatę porwać na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Czosnek pokroić w drobną kostkę, posypać solą i pognieść widelcem, do momentu, aż czosnek puści sok. Do majonezu dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Powstały sos dokładnie wymieszać.

W salaterce układać składniki w następującej kolejności: sałatę, kurczaka, pomidory, sos i żółty ser. Wierzch posypać koperkiem.

Danie podawać z pieczywem.

Składniki wystarcza 3-4 porcje.




 
reklama
                                                     Jajka po szkocku

    s k ł a d n i k i :
• 6 jajek ugotowanych na twardo
• 225 g mięsa mielonego
• 6 ostrych papryczek pokruszonych (piment)
• świeżo starta gałka muszkatołowa
• 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
• gałązka tymianku
• 25 g mąki
• sól, czarny pieprz (ziarna)
• 1 jajo (roztrzepane)
• 75 g bułki tartej
• tłuszczu do głębokiego smażenia


Jaja gotować 10-12 minut, nie dłużej. Schłodzić i ostrożnie obrać ze skorupki.

Wymieszać mięso mielone z ziołami i przyprawami, podzielić je na 6 równych porcji.

Wymieszać mąkę z odrobiną soli i pieprzu. Obtoczyć jajka w tej mące i "ubrać" w mięso mielone, tworząc równomierną i szczelną powłokę wokół jaja. Aby mięso nie kleiło się do rąk, wystarczy oprószyć dłonie mąką. Jaja spanierować: obtoczyć w ubitym jajku i następnie w bułce tartej.

Rozgrzać tłuszcz i smażyć aż panierka nabierze złotej barwy. Wyjąć i osuszyć z nadmiaru tłuszczu w papierowym ręczniku. Podawać na ciepło albo na zimno


                                                      Zupa - krem z żółtego sera

s k ł a d n i k i :

• 2 łyżki masła
• średnia cebula
• 2 łyżki mąki
• 700 ml bulionu z kurczaka
• 700 ml mleka
• 50 dag sera żółtego (jeśli lubisz pikantne potrawy, proponujemy pikantny ser żółty)
• sól
• świeżo zmielony biały pieprz

Tłuszcz roztopić w dużym rondlu. Dodać posiekaną cebulę i dusić mieszając, aż będzie miękka i szklista.

Cały czas mieszając, dodawać po trochu mąkę. Następnie wlewać stopniowo bulion i mieszać, aż zupa zacznie gęstnieć. Wlać mleko i ciągle mieszając zagotować. Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sitko. Wlać z powrotem do garnka. Dodać starty ser i przyprawy. Podgrzewać powoli i mieszać aż ser się rozpuści. Uważać, aby krem się nie zagotował. Podawać z grzankami.


                                                         Sos Tatarski
s k ł a d n i k i :

• litrowy słoik ogórków konserwowych
• litrowy słoik pieczarek marynowanych
• 10 jaj
• śmietana
• majonez
• sól
• pieprz

Ogórki i pieczarki bardzo drobno pokroić.

Jajka ugotować na twardo i oddzielić żółtka od białek.

Bialka pokroić bardzo drobno (ja je rozdrabniam widelcem). Żółtka utrzeć z majonezem i smietaną.

Majonez i śmietanę do sosu dodaję (w proporcjach 2:1), w takiej ilości, żeby ogórki, pieczarki i białka "pływały" w sosie.

Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

                                                   Pikantne skrzydełka kurczaka

s k ł a d n i k i :

• 1 kg skrzydełek z kurczaka
• 1 łyżeczka imbiru
• 1 łyżeczka chili
• 1/2 średniego słoiczka miodu
• 100 g sosu sojowego
• 100 g wódki lub wiśniówki
• 4 duże ząbki czosnku
• 1albo 2 kostki bulionu
• 2 łyżki oleju

Olej i miód rozpuścić, dodać buliony rozpuszczone w szklance wody oraz wszystkie pozostałe przyprawy.
Dodać do tej zaprawy skrzydełka, odstawić w chłodne miejsce na 20 min.
Następnie razem z zalewą przelać do naczynia żaroodpornego i dusić aż będą miękkie


                                                     Kurczak w sezamie

s k ł a d n i k i :
• 1,5 kg skrzydełek lub nóżek kurczaka (około 15-18 kawałków)
• 1 ubite jajko
• 1/4 filiżanki oliwy z oliwek
• sól i pieprz
• mąka do obsypania

S o s :

• 1/2 filizanki sosu sojowego
• 1/4 filiżanki cukru
• 1/4 filiżanki sherry
• 1 łyżka białego sezamu

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 oC. Kurczaka moczymy w ubitym jajku doprawionym solą i pieprzem, obtaczamy w mące i przysmażamy na rozgrzanej oliwie. Kawałki usmażonego kurczaka osuszamy w ręcznikach papierowych.
Mieszamy wszystkie składniki sosu i maczamy w nim kurczaka. Układamy kawałki na blasze i pieczemy około 30-40 min. Kurczaka możemy podawać zarówno na gorąco jak i na zimno.


                                                           Faszerowane warzywa

                                         papryka, cebula, bakłażany lub pomidory
s k ł a d n i k i :

• cebule (papryki, bakłażany lub pomidory)
• pół szklanki ryżu
• pół szklanki szynki pokrojonej
w drobną kostkę
• kilka grzybów
• 2/3 szklanki zielonego groszku
(z puszki albo mrożony)
• starty żółty ser do zapiekania
• oliwa
• sól
• pieprz
• rozmaryn
   
Wybieramy największe i najładniejsze warzywa, oczyszczamy je i usuwamy środki.
Gotujemy ryż na półtwardo.

Bardzo drobno posiekaną cebulę podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy zielony groszek, szynkę i grzyby i razem dusimy kilkanaście minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Zdejmujemy z ognia i po chwili mieszamy z tartym serem i ryżem.
Gotową masą napełniamy warzywa i zapiekamy w piekarniku albo na grillu (jeśli warzywa opiekamy na grillu, musimy owinąć je folią).
Doskonały dodatek do mięs. Takie warzywa również spełnią rolę przystawki, albo kolacji.


                                                  Jajka w koszulkach
                                                     (4 porcje)
s k ł a d n i k i :
• jajka
• ocet
• dodatki wg uznania

Żeby przygotować jajka w koszulkach zaopatrzyć musimy się w jajka bardzo świeże, gdyż maja one ścisłe, nie rozlewające się białko. Jajka kolejno wbijamy do filiżanki lub miseczki tak by żółtko nie rozlało się, a następnie każde z jajek wrzucamy do osolonego wrzątku ( wcześniej dodajemy do wody 2 łyżki octu). Jajka gotujemy 2-3 min. w zależności jakiej konsystencji ma być żółtko. Jajka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej i odkładamy na deseczkę do osuszenia. Obcinamy postrzępione białko i formujemy zgrabne, owalne porcje. Tak ugotowane jajka podajemy z majonezem, kremem chrzanowym lub sosem z żółtek ubitych na gorąco z masłem oraz dodatkiem curry i posiekanych ziół.


                                                           
                                                             Jajka Moliere


Składniki
8 jaj ugotowanych na twardo, 8 dużych pomidorów, 40 dag małych pieczarek, duża cebula, 2 łyżki oleju, 2 łyżki masła, łyżka mąki, pół kieliszka białego wytrawnego wina, szklanka bulionu, 2 łyżki startego łagodnego żółtego sera, sól, pieprz.

Wykonanie
Pomidory umyć, ściąć wierzchy, łyżeczką wyjąć miąższ, wewnątrz posypać solą, odwrócić, aby ściekł nadmiar soku. W rondelku rozgrzać olej, zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę, dodać pieczarki i chwilę smażyć na silnym ogniu, aż sos odparuje. Posypać mąką i, stałe mieszając, wlewać bulion, gotować, aż sos zgęstnieje, doprawić go do smaku solą i pieprzem, wlać wino, dodać żółty ser i podgrzewać, mieszając. Żaroodporny półmisek wysmarować masłem, ułożyć pomidory, wstawić na 10 min do nagrzanego piekarnika, po czym wyjąć i do każdego pomidora włożyć obrane jajo. Polać sosem, posypać grudkami masła, wstawić ponownie do piekarnika mniej więcej na 10 min.
Podawać z bułką lub makaronem albo z ryżem i surówkami.




   




 
powtórka marynaty:

"Peklowanie mięsa na wielkanocny stół "

Składniki:
Zalewa do peklowania:
10 dkg soli,
1 dkg saletry,
2 dkg cukru,
liście laurowe,
ziele angielskie,
goździki,
wszelkie ulubione zioła,
czosnek,
1 l wody,
duża kamienna miska.
Mięso:
4 kg mięsa w sporych kawałkach,
np:
schab karkowy,
boczek,
szynka.

Sposób przyrządzenia:
Wodę zagotować z liściem laurowym, zielem angielskim i goździkami. Do gorącej wrzucić sól, saletrę, cukier. Dobrze rozpuścić. Mięso natrzeć czosnkiem i wybranymi ziółkami.
Schłodzoną do temperatury pokojowej wodę wlać na dno miski. Układać mięso. Zalać całość resztą wody. Woda musi koniecznie przykrywać całą powierzchnię mięsa. To bardzo ważne.
Miskę wstawiamy do lodówki na 4 dni. Jeśli kawałki są nieduże - ok. 1 kg, wystarczą 3 dni. Co drugi dzień wyjmujemy, obracamy mięso i sprawdzamy, czy jest szczelnie przykryte wodą. Jeśli nie - dolewamy nieco dobrze osolonej i wystudzonej wody.
Po 4 dniach mięso wyjmujemy. Osączamy z solanki i pieczemy. W zależności od wielkości poszczególnych kawałków - tyle czasu, ile zwykle na to przeznaczamy.
Jak podawać?
Znakomite na ciepło. Pokrojone na odpowiednie porcje. Z pieczonymi lub chociaż odsmażonymi ziemniakami.
Bardzo smaczne jako wędlina. Pokrojone cienko, z dodatkiem chrzanu lub ćwikły.
Uwagi:
Saletra dodawana jest dla uzyskania ładnego, różowego koloru. Bez niej mięso będzie równie smaczne, choć nie tak ładne. Saletra w dużych ilościach jest szkodliwa. Ale zapewniam Was, że jest jej znacznie więcej w wędlinach, które kupujemy w sklepach. Przechowuje się dobrze w lodówce bez uszczerbku dla smaku i jakości. Tydzień jest całkowicie bezpieczny. Tak przygotowane mięso można wędzić. Ale to już inna historia.



Rolada

Składniki:
Ok. 1 kg chudego surowego boczku (bez kości),
6 - 7 ząbków czosnku,
po pół łyżeczki suszonej mięty,
szałwii i cząbru,
bazylii i majeranku,
łyżka białego wytrawnego wina,
łyżka oleju,
łyżeczka soli,
ćwierć łyżeczki pieprzu.


Sposób przyrządzenia:
Czosnek utarty z solą wymieszać z ziołami, pieprzem, olejem i winem. Umyty i osuszony boczek bardzo dokładnie natrzeć przygotowaną pastą, ciasno zwinąć w rulon, owinąć folią aluminiową i wstawić na noc do lodówki. Następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 90 min. Pod koniec pieczenia odwinąć folię, aby mięso się zrumieniło. Można podawać na gorąco z ziemniakami i surówką lub na zimno z pieczywem, chrzanem, ostrymi sosami.


karczek pieczony - do pieczywa


Składniki
ładny kawałek karczku (ok. 1,5 kg)
przyprawy do natarcia mięsa - wg uznania np. pieprz, papryka, czosnek, majeranek itp. czyli to co kto daje do mięska
tłuszcz do smażenia

Marynata:
2 l. wody
4-5 łyżek soli
3-4 liście laurowe
parę ziaren pieprzu czarnego i ziela angielskiego

Składniki marynaty zagotować i ostudzić. Mięso dokładnie natrzeć przyprawami, obwiązać mocną nicią (tak jak szynkę), aby ładnie uformować mięso.
Tak przygotowany karczek przełożyć do brytfanki lub innego naczynia dopasowanego do wielkości mięsa. Zalać zimną marynatą tak aby mięso było całkowicie przykryte i odstawić na 2-3 dni do lodówki lub w inne bardzo chłodne miejsce.
Po tym czasie wylać zalewę, mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Obsmażyć w brytfance na rumiano. Przełożyć do gorącego piekarnika (200C) i piec do miękkości. Od czasu do czasu polać wytworzonym sosem i skropić zimną wodą.
Upieczony karczek wyjąć z piekarnika, ostudzić.

a do mięs sos:


Tzatziki
Serek bieluch z czosnkiem lub naturalny, świeży ogórek starty na tarce, sól, pieprz, (czosnek do Bielucha naturalnego) wymieszać, odstawić do lodówki na minimum godzinę - pychota
Chrzanowy
Starty chrzan, majonez, 3 jaja na twardo, troche jogurtu, pieprz i sól - jaja pokroić w kostkę, wszystko do smaku wymieszać (ale zeby był gęsty)

smacznego

 
cześć dziewczynki!!!
mam pytanko!!
nie ma któraś z was jakiegoś spprawdzonego przepisu na mase śmietanową albo budyniową do tortu??
 
ja mam przepis na masę budyniową:
szczerze to jest przepis od ciasta toffi, ale kiedyś użyłam tej masy do tortu i było super

Krem:
kostka masła, szklanka mleka, 3 żółtka, 3 płaskie łyżki mąki, szklanka i 3 łyżki cukru pudru.
Mleko zmiksować z maką, zółtkami i 3 łyśkami cukru pudru, po czym cały czas miesdzając ugotować budyń i wystudzić go. Masło utrzeć z pozostałym cukrem puidrem, i ciągle ucierajac dodawać po łyżce zimnego budyniu
(można do masła dać 2 łyżki kakao to masa będzie brązowa ;)).
Dobra jest :)
 
Luleczko, ja na pieczeniu za bardzo sie nie znam, więc napisz mi - prosze, ile masy wychodzi z tego przepisu - wystarczy na przelożenie raz czy 2 razy tortu z dużej, średniej czy małej tortownicy? :)
 
Monia ja robie duzy tort, i tej masy wystarcza mi na 2 warstwy (biszkopt kroje na 3 i w srodek 2 warstwy masy., w sume duzo jej kłade, bo na wierzchu polewa polewam i masą juz nie smaruje
 
reklama
Do góry