Kurczak w sosie rodzynkowym
Składniki:
- 4 piersi lub udka kurczaka
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 300 ml świeżego rosołu
- 50 g masła
- mąka na zasmażkę
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
Kurczaka (piersi lub udka) gotować przez ok. 30 minut w rosole. W międzyczasie zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Wyjąć mięso, odczekać kwadrans aż rosół się ostudzi, przygotować zasmażkę i połączyć powoli z rosołem, w którym gotowany był kurczak. Kiedy sos będzie gotowy, przelać do pojemnego garnka, wsypać rodzynki, wrzucić mięso, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu ok. 90 minut.
Jaja w galarecie
Składniki:
6 jaj
pół torebki żelatyny
1 litra białego wytrawnego wina
400 ml jarzynowego bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
200 gram koktajlowych pomidorków
3 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Jaja ugotować na twardo, następnie wystudzić w zimnej wodzie. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatyna wymieszać z winem, bulionem sosem sojowym i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Galaretę rozprowadzić na grubość 1 centymetra na dnie formy keksowej. Wystudzić w lodówce. Gdy już stężeje, ułożyć na po środku jaja, a po bokach połowę pomidorków. Zalać połową pozostałej galarety, wymieszanej ze świeżymi ziołami, wstawić do lodówki i wystudzić. Kiedy kolejna warstwa zastygnie rozłożyć na niej pozostałe pomidorki i zalać pozostałą galaretą. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia galaretę wyłożyć z formy i przed podaniem pokroić na porcje. Podawać skropione sokiem z cytryny.
Aby galareta łatwo odeszła od formy, formę należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.
Wielkanocny kulebiak
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
125 gram masła
pół szklanki mleka
50 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
sól, pieprz
Farsz:
2 cebule
1 jajko
200 gram grzybów (mogą być suszone)
200 gram niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
sól, pieprz, majeranek
Sposób przyrządzania:
Do mleka dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Mleko z drożdżami połączyć z mąką, dodać żółtko i roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować farsz. Posiekaną cebulkę podsmażyć chwilę, następnie dodać do niej pokrojone drobno grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną (wymoczoną wcześniej, jeśli była zbyt kwaśna).Dodać przyprawy. Dusić przez około 15 minut często mieszając. Następnie farsz nieco ostudzić, dodać do niego jajko i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wysmarować rozmieszanym białkiem. Na środku ułożyć farsz, ciasto zwinąć w rulon, zasklepiając oba końce. Włożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwagi:
Kulebiak pokroić przed podaniem w plastry. Podawać na ciepło z białym barszczem lub żurem.
Kurczak w zielonej sałacie
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 główka zielonej sałaty
2 duże pomidory
5 dag żółtego sera
5-6 łyżek majonezu
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
‘Wegeta’
sól
pieprz
koperek
Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, usmażyć i ostudzić. Sałatę porwać na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Czosnek pokroić w drobną kostkę, posypać solą i pognieść widelcem, do momentu, aż czosnek puści sok. Do majonezu dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Powstały sos dokładnie wymieszać.
W salaterce układać składniki w następującej kolejności: sałatę, kurczaka, pomidory, sos i żółty ser. Wierzch posypać koperkiem.
Danie podawać z pieczywem.
Składniki wystarcza 3-4 porcje.
Składniki:
- 4 piersi lub udka kurczaka
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 300 ml świeżego rosołu
- 50 g masła
- mąka na zasmażkę
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzania:
Kurczaka (piersi lub udka) gotować przez ok. 30 minut w rosole. W międzyczasie zalać rodzynki wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Wyjąć mięso, odczekać kwadrans aż rosół się ostudzi, przygotować zasmażkę i połączyć powoli z rosołem, w którym gotowany był kurczak. Kiedy sos będzie gotowy, przelać do pojemnego garnka, wsypać rodzynki, wrzucić mięso, przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować na małym ogniu ok. 90 minut.
Jaja w galarecie
Składniki:
6 jaj
pół torebki żelatyny
1 litra białego wytrawnego wina
400 ml jarzynowego bulionu
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki octu winnego
200 gram koktajlowych pomidorków
3 łyżki świeżych posiekanych ziół
sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Jaja ugotować na twardo, następnie wystudzić w zimnej wodzie. Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości gorącej wody. Płynną żelatyna wymieszać z winem, bulionem sosem sojowym i octem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Galaretę rozprowadzić na grubość 1 centymetra na dnie formy keksowej. Wystudzić w lodówce. Gdy już stężeje, ułożyć na po środku jaja, a po bokach połowę pomidorków. Zalać połową pozostałej galarety, wymieszanej ze świeżymi ziołami, wstawić do lodówki i wystudzić. Kiedy kolejna warstwa zastygnie rozłożyć na niej pozostałe pomidorki i zalać pozostałą galaretą. Wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia galaretę wyłożyć z formy i przed podaniem pokroić na porcje. Podawać skropione sokiem z cytryny.
Aby galareta łatwo odeszła od formy, formę należy zanurzyć na chwilę w gorącej wodzie.
Wielkanocny kulebiak
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
125 gram masła
pół szklanki mleka
50 gram drożdży
1 łyżeczka cukru
1 jajko
sól, pieprz
Farsz:
2 cebule
1 jajko
200 gram grzybów (mogą być suszone)
200 gram niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
sól, pieprz, majeranek
Sposób przyrządzania:
Do mleka dodać cukier i rozpuścić w nim drożdże. Mleko z drożdżami połączyć z mąką, dodać żółtko i roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia.
W czasie gdy ciasto wyrasta przygotować farsz. Posiekaną cebulkę podsmażyć chwilę, następnie dodać do niej pokrojone drobno grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną (wymoczoną wcześniej, jeśli była zbyt kwaśna).Dodać przyprawy. Dusić przez około 15 minut często mieszając. Następnie farsz nieco ostudzić, dodać do niego jajko i dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, wysmarować rozmieszanym białkiem. Na środku ułożyć farsz, ciasto zwinąć w rulon, zasklepiając oba końce. Włożyć do wysmarowanej masłem formy keksowej i piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwagi:
Kulebiak pokroić przed podaniem w plastry. Podawać na ciepło z białym barszczem lub żurem.
Kurczak w zielonej sałacie
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 główka zielonej sałaty
2 duże pomidory
5 dag żółtego sera
5-6 łyżek majonezu
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
‘Wegeta’
sól
pieprz
koperek
Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, usmażyć i ostudzić. Sałatę porwać na mniejsze części, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubą kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Czosnek pokroić w drobną kostkę, posypać solą i pognieść widelcem, do momentu, aż czosnek puści sok. Do majonezu dodać zmiażdżony czosnek i przyprawy. Powstały sos dokładnie wymieszać.
W salaterce układać składniki w następującej kolejności: sałatę, kurczaka, pomidory, sos i żółty ser. Wierzch posypać koperkiem.
Danie podawać z pieczywem.
Składniki wystarcza 3-4 porcje.